Projecten

The Cube Utrecht

Utrecht

In Utrecht Overvecht ontwikkelden en bouwden we ‘The Cube’. Dit markante studentenwooncomplex bestaat uit 639 studentenwoningen, een fietsenkelder en 1.000 vierkante meter aan publieke voorzieningen. The Cube sluit aan bij de Utrechtse ambitie van Healthy Urban Living. De vervlechting van stad en groen, Overvecht en Utrechtse binnenstad, student en wijkbewoner krijgt vorm in ‘The Cube’.

“Omdat er veel vraag is naar studentenhuisvesting is dit een belangrijke ontwikkeling voor Overvecht, vlakbij het winkelcentrum Overvecht.”

Kees Geldof wethouder Gemeente Utrecht

Studentenunits
639
Fietsenstalling
960 fietsen
Horeca en overig
1000 m2
Opdrachtgever
IC Group, Rockfield en Van Wijnen Projectontwikkeling
Architect
Team V, Amsterdam
Woonoplossing
Vrij Wonen

Ideaal voor de Utrechtse student

De locatie, woningen en voorzieningen van The Cube sluiten naadloos aan op de wensen van de Utrechtse student. The Cube ligt op de hoek van de levendige Brailledreef, op fietsafstand van het centrum en goed ontsloten met bus en trein. Het aanbod appartementen is gevarieerd: van zelfstandige appartementen met eigen faciliteiten als keuken en douche tot grotere studio’s voor o.a. stellen en PhD-studenten. Ook zijn er 12 woningen geschikt voor mindervaliden en 90 units gegroepeerd in woongroepen. De studenten kunnen tevens terecht in een modern ingerichte lounge en sfeervol ingerichte bibliotheek- en studieruimten. Bovendien heeft The Cube een sportfaciliteit, buitensportveld op 1e verdieping en twee wasbarren. En door de razendsnelle wifi-aansluiting past het gebouw perfect bij de hedendaagse student.

Er is bewust gekozen voor gezamenlijke ruimten voor alle bewoners. De ervaring leert, dat dit succesvol is en het gevoel van community versterkt.

Richard Deckers, Ontwikkelingsmanager bij Van Wijnen

Bekroond met Coliving Award

6 mei 2021 is The Cube uitgeroepen tot winnaar van de Coliving Award 2021 in de categorie Building & Architecture.

De jury omschrijft: “The Cube streeft ernaar een gastvrije omgeving te creëren voor de Utrechtse studenten, hen ‘home away from home’ te geven en een ruimte te bieden om te groeien en zich te ontwikkelen.”

“The Cube is als een stad in de stad, waar mensen van alle achtergronden samenkomen. Dit is een winnend concept.”

Lees hier meer over de Coliving Award

Qua kwaliteit en uitstraling is het een bijzonder project, met het hoogteaccent aan de Brailledreef. Dat gaat er mooi uitzien.

Wethouder Geldof van de gemeente Utrecht

Ontworpen voor Healthy Urban Living

Studentenhuisvesting The Cube is vormgegeven als twee getrapt oplopende torens van vijftien verdiepingen, voorzien van twee opengewerkte uitsneden die lucht en activiteit in de gevel brengen. Het ontwerp sluit aan op Healthy Urban Living: de ambitie van de gemeente Utrecht, waarin een gezonde lifestyle en onderlinge verbinding centraal staan. Dit komt onder meer tot uiting in de getrapt oplopende buitenterrassen en diverse sportvoorzieningen zoals een bootcamp-track en fitnessruimte. Zij nodigen studenten uit tot een gezonde, actieve en sociale leefstijl. Grote ramen met Franse balkons, collectieve daktuinen en een prettige binnenplaats bieden een lichte en gezonde woonomgeving. De publieke ruimten in de plint, zoals het restaurant met leerbedrijf en de koffiebar met studielandschap en slaan een brug tussen de studenten en de huidige bewoners van Overvecht.

Ondanks de coronacrisis zaten we niet stil. In de tijd voor corona vierden wij een start bouw en een hoogste punt op feestelijke wijze met alle betrokken partijen. Dat was met alle maatregelen even niet mogelijk. Om toch op een bijzondere manier aandacht te besteden aan dit soort momenten hebben we video’s gemaakt waarop te zien is dat wij ondanks de beperkende maatregelen doorbouwden en dat wij trots zijn op wat we gedaan hebben.

Start bouw video

Hoogste punt video

Ons antwoord op huisvesting voor studenten

Andere projecten

Meer dan bouwen