Ondertekening aannemersovereenkomst natuurinclusieve ontwikkeling World Food Center Ede op PROVADA

Op de PROVADA tekende dinsdag 26 oktober World Food Center Development, een samenwerking van BPD, Van Wijnen Projectontwikkeling en Green Real Estate, de aannemersovereenkomst met Van Wijnen Arnhem voor de bouw van de Veluwse Proeftuin. Het aan het Sysseltse bos gelegen nieuwe woongebied op het voormalige kazerneterrein in de regio Foodvalley in Ede. Hier komen werken, wonen en beleving samen. Vragen als ‘Hoe houden we de impact op het milieu zo klein mogelijk?’ en ‘Hoe kunnen we gezonder eten en minder verspillen’ staan hier centraal. De nieuwe, gezonde leefomgeving krijgt meerdere wijken, waaronder de Veluwse Proeftuin aan het Sysseltse bos. Een groene en luxe, maar toch bescheiden wijk die wordt gebouwd in meerdere fases. Met de eerste fase is reeds gestart.

Amsterdam, Arnhem, 27 oktober 2021

Binnen nu en tien jaar moet het oude kazerneterrein omgetoverd worden tot het World Food Center. Het oppervlak van 28 hectare biedt ruimte aan ongeveer 650 woningen, horeca, retail- en sportvoorzieningen, een congreshotel, innovatieve start-ups, studentenhuisvesting en de eyecatcher van het terrein ‘de WFC Experience’.

De Veluwse Proeftuin

In de Veluwse Proeftuin worden zo’n 130 woningen gebouwd. De eerste twee fases bestaan uit twee appartementencomplexen met in totaal 59 appartementen, zo’n 37 grondgebonden eengezinswoningen en 9 beneden/bovenwoningen waaronder twee-onder-een-kap, hoek- en tussenwoningen. Fase 3 bestaat uit 43 appartementen.

Locatiemanager Arjen Kleijer van BPD: “Het landschap is de drager van deze gebiedsontwikkeling. We creëren hier echt een klimaatadaptieve leefomgeving die opgaat in de natuur. Het is erg positief dan we nu ook kunnen starten met  de vervolgfase; er is grote belangstelling om hier te wonen, zowel in appartementen als in de grondgebonden woningen.”

Richard Dallinga, Green Real Estate: “Dit is een multifunctionele ontwikkeling op een unieke locatie, die volledig aansluit bij de strategie van Green. Wonen, werken en leven in de Veluwse Proeftuin is zeer aantrekkelijk, duurzaam, kortom een unieke plek!”

Eric van Hoof, Van Wijnen: “We hebben de visie van de gebiedsontwikkeling vertaald in een bijzonder bouwplan waarbij zowel bij de materiaalkeuze als de inrichting de natuur de hoofdrol laten spelen. Je woont hier écht midden in de natuur.”

Groen in de hoofdrol

Alle architectuur in de wijk is met respect voor de natuur ontworpen door MIX architectuur en Weusten Liedenbaum. De Veluwe wordt letterlijk de wijk ingetrokken. Er zijn veel natuurlijke materialen en kleuren gebruikt in de ontwerpen, waardoor de woningen één worden met de natuur en het landschap de hoofdrol behoudt. De auto is te gast en de parkeerplekken zijn op een ondergeschikte manier verwerkt in het plan. 

Samen eten, telen, spelen, leren, oogsten en verkopen

Ook in de Veluwse Proeftuin staan de voedseluitdagingen centraal. Hoe kunnen we gezonder eten en minder verspillen? Mensen wonen hier straks in een gemeenschappelijke tuin, waar ze fruit, groente en kruiden kunnen verbouwen om zelf te proeven. Samen kunnen ze eten, telen, spelen, leren, oogsten en verkopen, vanuit een gezondere, bewuste levensstijl.