Materialen een tweede kans gunnen: circulair transformeren in Amsterdam

Onderwijs

Amsterdam

14:00

13-04-2021

Het Zandkasteel is een van de meest iconische gebouwen in Amsterdam en misschien wel van heel Nederland. Na de renovatie volgt een transformatie. Drie torens van de tien torens van het Zandkasteel worden door ons getransformeerd tot een schoolgebouw voor de AICS South East (Amsterdam International Community School).

De doelstelling van de opdrachtgever

De doelstelling van de opdrachtgever is om dit project zo duurzaam en circulair mogelijk uit te voeren. Voorafgaand aan de renovatiefase zijn her te gebruiken materialen eerst verwijderd.

Plafondplaten zijn uitgenomen en deze worden nadat ze zijn overgespoten, opnieuw in het Zandkasteel gebruikt. Verlichtingsarmaturen zijn uitgenomen en worden omgebouwd tot led-armaturen en hergebruikt. De meeste tapijttegels uit het pand zijn verwijderd voor hergebruik, deels in het Zandkasteel en deels via Interface.

Tijdens de demontage- en ontmantelingswerkzaamheden in de renovatiefase worden de multi-zuilen, vluchtwegarmaturen, patchkasten en databekabeling, ventilatieroosters en rozetten, radiatoren en de cv-installatie, sanitaire voorzieningen, een groot deel van de elektrabekabeling, de liften, luchtbehandelingskasten en een deel van de luchtkanalen veiliggesteld voor hergebruik in de transformatiefase van dit project.

Onze ambitie

De ambitie van Van Wijnen en de doelstelling van de opdrachtgever zijn een goede match. “We willen als Van Wijnen een bijdrage leveren aan leefomgevingen zonder uiterste houdbaarheidsdatum. Dat zijn gebouwde omgevingen die qua gebruikerskwaliteit en -functie van betekenis blijven, betaalbaar zijn en bij sloop, realisatie en gebruik geen ecologische voetafdruk achterlaten.” Zo omschrijft Remi van der Pol die nauw betrokken is bij het voortraject van dit renovatieproject.

Voor dit project werken we samen met partners, die eveneens een grote focus hebben op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Binnen onze organisatie putten we uit de kennis en ervaring van de afdeling circulariteit. Zo schuift collega, Lianne Quax, gericht aan bij strategische overleggen en voorziet het projectteam van input en een kritische blik. Samen willen we bewust omgaan met het gebouw, de materialen en producten. Nu en in de toekomst. Om de materialen een tweede leven te gunnen, deden we een Oogst-oproep.

Oogst-oproep = het nieuwe normaal

Met onze samenwerkingspartner I. Deegen en Zn. boden we geoogste materialen van het Zandkasteel aan de markt aan: meubilair, inventaris, systeemwanden en niet monumentale, maar wel karakteristieke houten plafonds. We zetten diverse social-media kanalen in evenals het Cirkelstad-platform en -netwerk om de oproep breed bekend te maken. Bruikbare materialen uit de afvalbak houden en weer opnieuw functioneel inzetten; dat is het nieuwe normaal.

Meer weten?