Bedrijvigheid tijdens periode van sluiting bij Landgoed Lauswolt

Recreëren

Beetsterzwaag

Gorredijk

05:58

15-05-2020

Landgoed Lauswolt in de steigers, het is een ongewoon beeld. Tijdens de periode van sluiting van het Beetsterzwaagse landgoed door de coronamaatregelen verrichte Van Wijnen Gorredijk herstel- en vervangingswerkzaamheden aan het dak, waaronder de vervanging van maar liefst 850 m2 dakleien. 

Marc van Gulick is een blij man, want na ruim twee maanden gedwongen sluiting vanwege de coronamaatregelen kan de Lauswolt-directeur zijn bedrijf eindelijk weer voorzichtig opstarten. Als alles volgens planning verloopt, opent Landgoed Lauswolt op Hemelvaartsdag haar deuren weer voor hotelgasten. Een verfraaid Lauswolt. Van Gulick: “Ik kan niet wachten om onze gasten weer te ontvangen.”

Onwerkelijk

Over de vraag hoeveel impact de coronamaatregelen op de horeca hebben, hoeft Van Gulick niet lang na te denken. “Die is immens. Op de avond van de bewuste persconferentie was het druk en gezellig bij ons. Veel vaste gasten. Van het ene op het andere moment moest de deur op slot. Onwerkelijk was het, net een slechte film. Vóór alle maatregelen zaten we als bedrijf in een enorm goede flow. Nadat onze laatste gasten uitcheckten, viel alles stil. Het voelde vreselijk. Bij Lauswolt zijn we gemaakt om gastvrijheid te geven. Dat zit in ons DNA.”

Uitgelezen moment

Toch had de plotselinge sluiting van het vijfsterrenhotel een voordeel. Het was dé kans om zonder overlast voor gasten een ingrijpend project als een dakrenovatie te realiseren. Van Gulick: “De vervanging van de leien op het dak stond pas over twee jaar op de planning. Voor zoiets moet je eigenlijk de deuren sluiten. Dit was dus het uitgelezen moment. We zijn bijzonder blij dat we op dit moment enorm veel steun ontvangen van onze eigenaren, stichting FB Oranjewoud. Deze stichting maakt dit project mogelijk.”

Professioneel en slagvaardig

De relatie Lauswolt-Van Wijnen bestaat al van oudsher. Bovendien was Van Wijnen net begonnen aan een andere klus op het Lauswolt-terrein: de verbouw van het Koetshuis tot vergader- en groepsaccommodatie. Het contact was dus snel gelegd. Vanaf dat moment ging het balletje vlot rollen. “Binnen een week na onze aanvraag kwam Van Wijnen met een plan. Ook de vergunningen waren binnen no time binnen. Van Wijnen pakte het professioneel op. Slagvaardig. Zeer plezierig vond ik dat.”

Marc van Gulick

Directeur Lauswolt

“Binnen een week na onze aanvraag kwam Van Wijnen met een plan. Ook de vergunningen waren binnen no time binnen. Van Wijnen pakte het professioneel op. Slagvaardig. Zeer plezierig vond ik dat.”

Snel schakelen

Het supersnelle schakelen van Van Wijnen heeft Van Gulick aangenaam verrast, vertelt hij. “Sterker nog: Van Wijnen stond al klaar om te starten, terwijl wij nog op groen licht zaten te wachten. Ook tijdens het project schakelde projectleider Catharinus Bosma zonder discussie mee als ik dingen voorstelde. Top. We zijn nu aan het afronden. Ik vind het mooi om te zien hoe het project is verlopen. Er gebeurde van alles op die steigers, ik zag loodgieters, dakdekkers en timmerlui. Alles liep heel smooth door.” 

Van Wijnen-vlag

Als commercieel directeur Van Wijnen  Gorredijk is Jeroen van Balen betrokken bij beide Lauswolt-projecten. “Marc en ik kennen elkaar al langer, vanuit de zakelijke netwerken”, vertelt Van Balen. “Lauswolt is iconisch. Uniek in Friesland en daarbuiten. De laatste jaren vinden hier bovendien mooie culturele activiteiten plaats, zoals het Lauswolt Zomerconcert, de Junior-editie daarvan en de Willem Lodewijk Conferentie. Lauswolt is steeds belangrijker voor de regio. Het maakt me enorm trots dat onze rode Van Wijnen-vlag hier nu wappert.”

Leien uit België

Het snelle schakelen dat Van Gulick roemt, herkent Van Balen wel. “Dat kunnen we, ja. En nu moest het ook, omdat we een relatief krappe deadline hadden afgesproken. Dat betekende dat we capaciteit – mankracht – vrij hebben gemaakt van andere werken. Zo konden we direct inspelen op de wens van deze bijzonder gerespecteerde en gewaardeerde opdrachtgever. Ook het materieel en materiaal hebben we snel geregeld. De leien moesten uit België komen.”

Denken in oplossingen

Het leek er eerst op dat die levering op zich zou laten wachten, vertelt Van Gulick. “Wij hebben er zelf ook nog achteraan gebeld. En daarna Van Wijnen weer, en toen was het geregeld. Ik herken in Van Wijnen de Friese nuchterheid. Denken in oplossingen. Een mooi voorbeeld vind ik dat de paar professionele leidekkers op de steigers hun Van Wijnen-collega’s lieten zien hoe ze de rechte stukken konden leggen, terwijl zij – als vaklui – de lastige hoekjes voor hun rekening namen. Dat scheelde veel tijd.”

Jeroen van Balen

Commercieel directeur Van Wijnen Gorredijk

We doen het voor en met elkaar. De lijnen zijn kort. Bovendien hebben we natuurlijk alle maatregelen genomen die bij deze coronatijd passen. Toegegeven, anderhalve meter afstand houden is echt een uitdaging. Maar veiligheid en gezondheid staat bij ons altijd voorop, en nu in het kwadraat.

Veiligheid voorop

Van Balen: “We doen het voor en met elkaar. De lijnen zijn kort. Bovendien hebben we natuurlijk alle maatregelen genomen die bij deze coronatijd passen. Toegegeven, anderhalve meter afstand houden is echt een uitdaging. Maar veiligheid en gezondheid staat bij ons altijd voorop, en nu in het kwadraat. Dat we in die nieuwe realiteit toch de deadline kunnen halen, typeert hoe we werken: grensverleggend. Inmiddels zijn we ook gestart met verbouw van het souterrain, waarin zich het kantoor, kleedruimtes en kantines bevinden.”

Aandacht voor details

Ware luxe zit in kleine dingen, zo staat op de Lauswolt-website. En daar is Lauswolt groot in. Van Wijnen mag dan in een compleet andere branche opereren, de insteek van het bouwbedrijf is vergelijkbaar. Van Balen: “Ook wij hebben aandacht voor de details. We luisteren goed naar de klant, leven ons in en stemmen goed af wat we doen. Bij dit project zat het ‘m onder andere in het meedenken over mogelijke alternatieve materialen, zodat we er de vaart in konden houden.” Van Gulick knikt. “Over aandacht voor kleine dingen gesproken: op een gegeven moment kwam Jeroen aan met een zelfgebakken cake. Hoe leuk is dat?” Van Balen grinnikt. “Een klein gebaar met grote waardering en dank dat we deze opdracht gegund kregen.” Van Gulick: “Kijk, dat is ware luxe. Dat waarderen we enorm!”

Inmiddels druppelen de eerste hotelreserveringen alweer binnen, zo vertelt Van Gulick. “Ik ben blij dat we de mensen binnenkort weer welkom kunnen heten. Met anderhalve meter tussenruimte, hoewel dat niet bij ons past. Wij zijn gewend aan fysiek contact. Een knuffel, warmte. Maar we gaan dingen bedenken om het toch leuk en weer bijzonder te maken.” Aan het gebouw zal het niet liggen. “Als ik zie hoe mooi het is geworden, gaat mijn hart sneller kloppen.”

Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag