Bewegen en ontmoeten stimuleren in woonomgevingen 

Algemeen

04:00

21-11-2022

Bij Van Wijnen creëren we plekken waar je graag bent en waar je je thuis voelt. Waar je jezelf kunt zijn. Plekken om te leven, te bewegen en te ontmoeten. Beweging en buitenlucht zijn namelijk beide essentieel voor een goede (mentale) gezondheid.  

Spelen, groen sport en spel komen samen


Een uniek voorbeeld van een gezonde leefomgeving vind je in Legmeer West, een nieuwe buurt in Uithoorn waar veel aandacht voor bewegen en ontmoeten is. De swale, een geul in grond die dient om regenwater tijdelijk op te slaan, is gecombineerd met groene beplanting en verschillende mogelijkheden om te spelen. Langs en door de swale loopt een survivalparcours waarin kinderen kunnen klimmen en klauteren. Zo komen groen, water, sport en spel samen.   

Nieuwe ideeën bedenken


Na de oplevering van de swale zijn we met onze collega’s op zoek gegaan naar nieuwe ideeën over hoe we als organisatie de mentale gezondheid van bewoners in onze wijken kunnen verbeteren. Daarbij stonden de thema’s beweging, samenspelen, ontmoeten en sociale cohesie centraal. Na verschillende inspiratiesessies en brainstorms ontstond het idee van een interactieve speeltuin.  

Door een extra dimensie toe te voegen aan het buitenspelen, wordt beweging, ontwikkeling en samenspel bevorderd. Daarnaast zorgt de software in een interactief speeltoestel ervoor, dat een toestel niet voor één bepaalde doelgroep is, maar dat alle kinderen van jong tot oud gebruik kunnen maken van hetzelfde speeltoestel. 

De interactieve speeltuin stimuleert beweging, spontane ontmoetingen en sociale veiligheid in de wijk. Het is een plek die uitnodigt tot verbinding.  

Ook creëert de interactieve speeltuin duurzame woonomgevingen die lang meegaan door het flexibele en adaptieve vermogen van de interactieve speeltoestellen. Hiermee past het perfect in ons ronde verhaal en onze missie om plekken te creëren waar je graag bent en waar je je thuis voelt. 

Om te ondervinden waar zo’n speeltuin aan moet voldoen en wat het moet inhouden, zijn we in gesprek gegaan met bewoners, leraren, kinderen, ouders en sportdocenten. Daar zijn mooie resultaten uitgekomen. Momenteel zijn we in gesprek met gemeentes zodat we kunnen ontdekken hoe het zit met draagvlak, beheer en financiën.