Bewoners Maartenshuis leven toe naar toekomstige woonplek Kuyperhof

Zorg

Sittard

07:57

09-02-2021

In maart 2020 is de eerste schop de grond in gegaan voor de bouw van het nieuwe woonbegeleidingscentrum van SGL in Weert, ‘Kuyperhof’ genaamd. Wonen Limburg is eigenaar van het gebouw, SGL huurt het van Wonen Limburg. Van Wijnen Sittard bouwt het nieuwe centrum. De nieuwbouw is noodzakelijk, omdat het oude Maartenshuis niet meer voldoet aan de hoge kwaliteitseisen die SGL stelt aan haar woonomgevingen.

Haalbaar plan voor beide opdrachtgevers

De opdracht vanuit Wonen Limburg was om minimaal te voldoen aan een functioneel woongebouw, terwijl SGL sprak over zorginfrastructuur en luxere inbouwpakketten. Van Wijnen is er uiteindelijk in geslaagd om dit tot een haalbaar plan te brengen voor beide opdrachtgevers.

Het project omvat 2.370 m² BVO nieuwbouw bestaande uit een 28 zorgunits met aanverwante zorginfrastructuur, zoals dagbesteding, logeerkamers en een grote keuken om gezamenlijk te koken. ‘Daarbij is het onze opdracht dat het gebouw na afloop van de huurperiode eenvoudig getransformeerd kan worden naar courante appartementen voor Wonen Limburg,’ aldus Walther Weerts, uitvoeder bij Van Wijnen Sittard.

Welzijnsbevorderende plek

SGL biedt zorg en ondersteuning aan mensen met een niet aangeboren hersenletsel en/of mensen met dementie. Bij de ontwikkeling van de plannen zijn de bewoners en medewerkers nadrukkelijk betrokken. ‘Ons doel was om hen zoveel mogelijk de vrijheid te geven en zelf te laten beslissen wat ze willen en wat niet,’ vertelt teamleider van SGL Nico Salden. Met die reden vormen Peter Jacobs, Nancy Hendrikx en Luuk de Haan, bewoners van SGL, al bijna 4 jaar een bouwcommissie.

Hierdoor word ik weer een stukje onafhankelijker

Peter Jacobs, bewoner en lid bouwcommissie Kuyperhof

Peter zit sinds zijn geboorte in een rolstoel. Communiceren is lastig, maar met hulp van teamleider Nico Salden komen ze een heel eind. Peter verheugt zich op zijn nieuwe woonplek. Die 47 mis in plaats van de huidige 27 m2, waardoor twee verzorgenden aan beide zijden van het bed hem kunnen helpen en hij meer manoeuvreerruimte heeft voor zijn rolstoel. Nico vertelt: ‘Ieder appartement wordt op maat van de bewoner ingericht. Techniek speelt daarin een belangrijke rol. Alle appartementen worden voorzien van een zuster-oproepinstallatie en de meesten worden voorzien van een digitaal planscherm, waarop iedere dag de dagindeling van de bewoner te lezen is. Dit geeft enige mate van rust bij de bewoners, die meestal al heel snel te veel prikkels krijgen.’ Peter zelf heeft geen behoefte aan een planscherm. Als oud Brabants schaakkampioen heeft hij de dagplanning helemaal in zijn hoofd. Voor Peter wordt geregeld dat hij via zijn rolstoel met zijn kin straks de deuren en gordijnen kan openen. ‘Hierdoor word ik weer een stukje onafhankelijker,’ glundert Peter. ‘Dat is ontzettend belangrijk voor hem,’ geeft Nico aan.

Nieuwe gebouw versterkt familiegevoel

Nu bijna alle keuzes voor de inrichting gemaakt zijn, wordt de bouw nauwlettend gevolgd door de bewoners. Medebewoner Luuk loopt iedere dag een rondje om de bouwplaats en houdt alles goed in de gaten, waarna hij direct verslag uitbrengt aan Peter en de andere bewoners. Ook houdt onze projectleider Walther de bewoners met enige regelmaat op de hoogte van de vorderingen. Evenals de bewoners verheugt Nico Salden zich enorm op de nieuwe huisvesting. ‘Het nieuwe woonbegeleidingscentrum zal het familie- en thuisgevoel onder bewoners nog verder versterken’.

Al met al kunnen wij samen met onze opdrachtgevers uitzien naar een prachtige huisvesting voor Peter, Luuk en de andere huidige en toekomstige bewoners van het “oude” Sint Maartenshuis in Weert. Fijn en mooi is dat de omgeving voor veel bewoners bekend is en blijft met hetzelfde ‘buurtluchtje’, maar geheel in een nieuw jasje gestoken wordt met nieuwe en duurzame technieken en comfort voor de komende 30 jaar.

Het nieuwe woonbegeleidingscentrum zal het familie- en thuisgevoel onder bewoners nog verder versterken

Nico salden, teamleider SGL

Teamleider vlogt over vorderingen Kuyperhof

Teamleider van SGL Nico Salden vlogt over de vorderingen van de nieuwbouw. Bekijk hier zijn blogs.