Building Futureproof: toepassing van circulair beton

Algemeen

Baarn

13:05

22-04-2020

Donderdag was de grootste online bouw- en vastgoedevenement van Nederland: Building Futureproof. Onze collega Marije Kamphuijs, manager circulariteit, nam deel aan één van de rondetafelgesprekken om het te hebben over de toepassing van circulair beton. Het toepassen van circulair beton bespaart minimaal 50% CO2 uitstoot ten opzichte van nieuw beton.

Een groot deel van onze woningen wordt met beton gebouwd. Marije vertelt: ”We realiseren ons heel goed dat de impact hiervan groot is op het milieu. In veel verschillende stappen proberen we om die impact zo snel mogelijk te verkleinen. Alleen al door bijvoorbeeld het toepassen van circulair grind kun je een hele grote slag slaan. Op het moment dat het al een keer is toegepast, hoeft het niet opnieuw gewonnen te worden.’’

Marije vervolgt later in het gesprek: ‘’Er ontstaat nu meer noodzaak voor innovatie in het algemeen en ook dat zorgt voor een verschil tussen bedrijven. Een groot aantal bedrijven zijn met een sterke intrinsieke motivatie ermee aan de slag gegaan. Er wordt hiervoor veel moeite gedaan om die stappen te kunnen maken. Ik verwacht dat als het eenmaal aanslaat, dat andere bedrijven hier ook in mee gaan. Helemaal niet meer innoveren en doorgaan zoals je dit altijd deed, houd je misschien nu nog vol, maar straks niet meer. Iedereen zal uiteindelijk mee moeten. Het heeft aanlooptijd nodig om die innovatie aan te zetten, maar wij zijn inmiddels al over dat punt heen’’.

“Iedereen zal uiteindelijk mee moeten. Het heeft aanlooptijd nodig om innovatie aan te zetten, maar wij zijn inmiddels al over dat punt heen’’

Marije Kamphuijs

’Uiteindelijk is het belangrijk om het te laten zien in je eigen projecten, waarin je ook zelf de eindgebruiker bent. Zo kun je aan opdrachtgevers laten zien dat je er vertrouwen in hebt. Als je het niet in je eigen gebouwen zou doen, waarom zou een opdrachtgever daar dan wel in zee mee moeten gaan? Practice what you preach’’, aldus Marije.

Het ronde tafel gesprek is hier terug te zien:

Building Futureproof