Eerste 400 woningen in Steenbrugge Deventer

Wonen

Deventer

16:51

20-07-2020

Toekomstbestendig wonen in oud Hollandse sfeer

Als een organisch gegroeid dorp met pleintjes en hofjes, een oude kerk, coöperatiegebouw en een voormalige school. Maar dan wel helemaal klaar voor de toekomst. Zo groeit de komende jaren een volledig nieuwe wijk met zo’n 1.200 energiezuinige woningen in Steenbrugge aan de noordkant van Deventer. Wij ontwikkelen en bouwen mee aan deze duurzame wijk. 

Steenbrugge wordt een nieuw dorp aan de rand van Deventer. De kernwaarden bij de ontwikkeling van het dorp zijn Duurzaamheid, Geborgenheid en Trots. De wijk wordt volledig gasloos en is daarmee het toonbeeld van duurzaamheid. “Er wordt de bewoners ook echt wat geboden; een landelijk gelegen wijk dichtbij de stad, een eigen tuintje en natuurlijk een fijne, duurzame woning. Alle woningen zijn aangesloten op stadswarmte en hebben zonnepanelen. Jonge gezinnen die voorheen nog met kinderwagens in de trappenhuizen van hun flat sjouwden, maken hier een mooie stap in hun wooncarrière”, vertelt projectmanager Merein Somsen van Woonbedrijf ieder1. 

Wijk vol groen

Het duurzame karakter wordt versterkt door de aanbreng van groene hagen. Om de auto’s zoveel mogelijk uit het straatbeeld te weren worden zogenoemde achterstraten of binnenhofjes aangebracht. Om verdroging tegen te gaan wordt het regenwater deels geïnfiltreerd op de eigen kavels. Voor het overige deel wordt regenwater bovengronds afgevoerd naar de wadi’s aan de rand van het dorp. Er wordt dus geen apart regenwaterriool aangebracht. 

Duurzaamheid en bewonerswensen 

De eerste 230 huur- en koopwoningen zijn we op dit moment aan het opleveren. ‘De afspraken met de gemeente Deventer voor de tweede fase zijn gemaakt zodat we naar verwachting in 2020 kunnen starten met de bouw van weer een groot aantal nieuwe woningen. We zien het als een prachtige uitdaging om woningen te ontwikkelen en te realiseren die zowel perfect aansluiten op de vraag van de toekomstige bewoners als ook de duurzaamheidsambitie van de gemeente Deventer,’ vertelt Michiel Schaafsma

deventer-steenbrugge-huizen

Slimme oplossingen 

“Alle woningen in deze wijk worden volledig gasloos opgeleverd. Net als de gemeente Deventer zien we dit ook als een eerste prioriteit voor Steenbrugge. Toen we begonnen met dit project waren we hierin echt koploper. Nu is het vooral belangrijk om verder te kijken en ons te blijven ontwikkelen. In de woningen maken we bijvoorbeeld gebruik van ons ‘All Electric in Dak’. Een slimme compacte oplossing waarbij de warmtepomp wordt geïntegreerd in het dak waardoor er veel ruimte overblijft op zolder”, vertelt Michiel. 

“De woningen zijn nu aangesloten op de stadsverwarming van Ennatuurlijk. Een systeem dat op termijn overgaat op het verbranden van pallets. Een prachtige technologie, maar niet perse leidend voor de komende woningen. Samen met de gemeente en andere betrokken partijen kijken we verder hoe we ook de andere woningen in de vervolgfasen zo duurzaam mogelijk kunnen ontwikkelen en realiseren.” 

Sallands dorp 

Naast de super duurzame woningen onderscheidt deze wijk zich door het typische Sallandse dorpse karakter naar het ontwerp van Luc Bos. Een wijk die vanuit de kern alle ruimte en mogelijkheden biedt om uit te breiden. Er is veel aandacht besteedt aan de variatie in de gevels. In deze stijlvolle wijk bewijzen we dat er ook met de bouw van sociale huurwoningen een hoge beeldkwaliteit gehaald kan worden. 

“Geen blok is hetzelfde. Om aan het stedenbouwkundig plan te voldoen met een zo hoog mogelijke kwaliteit, hebben we veel om tafel gezeten met Merein Somsen van Woonbedrijf ieder1 en architect Martin Kleine Schaars van I’M Architecten. Het is altijd een uitdagende puzzel om voor zowel de architect, gemeente als opdrachtgever het optimale te bereiken voor alle partijen”, aldus Michiel. 

Eerste woningen in beeld

dorps-wonen-steenbrugge-deventer

Zojuist heb je meer gelezen over de eerste fase woningen in Steenbrugge. Ontdek via de knop hieronder hoe het gaat met het vervolg van het nieuwbouwproject in Deventer.