Nieuwbouw stadswoningen Harley in Breda

Wonen

Woningcorporatie

Breda

11:34

06-03-2024

Nog dit jaar start de bouw van 51 huurwoningen op het terrein van de voormalige Harley-garage aan de Stationslaan in Breda. Een prachtige locatie vlak bij het centraal station en de binnenstad. Om tot een goed ontwerp te komen, heeft woningcorporatie Alwel vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven voor design & build. Het winnende ontwerp is ‘Lofts & Gardens’ van Van Wijnen Breda geworden, dat het wonen in de stad combineert met modern design en duurzaamheid. De bouw begint eind 2024.

Vroeger hoorde je hier het geluid van Harley-motoren. Maar dit jaar beginnen we op deze plek in de wijk Linie met de bouw van 51 nieuwe woningen. Allemaal betaalbare huurwoningen bestemd voor kleine huishoudens. En dat is goed nieuws, want er is een groot tekort aan betaalbare woningen in Breda.

Het winnende ontwerp van Lofts & Gardens

Het combineert stoere bakstenen structuren met weelderige groene tuinen, waardoor een unieke leefomgeving ontstaat die zowel het verleden als de toekomst van de wijk Linie laat zien. Lofts & Gardens is het resultaat van een samenwerking tussen het bouwbedrijf Van Wijnen Breda en de architecten Wenink Holtkamp Architecten en NAMO architecture, met landschapsontwerp door mulderendevries/vangorkom architecten.

“Met Lofts & Gardens hebben we een concept gecreëerd dat de nadruk legt op ruimtelijke beleving en gemeenschapszin. Door de compacte woningen te combineren met groene binnenhoven en collectieve voorzieningen, streven we ernaar om een levendige en duurzame woonomgeving te creëren die aansluit bij de behoeften van moderne stadsbewoners.”

Danny Vermeer, directeur Van Wijnen Breda

De gemeenschappelijke tuinen bieden niet alleen een oase van groen in het stedelijke landschap, maar dragen ook bij aan de lokale biodiversiteit en klimaatadaptatie. Door gebruik te maken van inheemse plantensoorten en duurzame waterbeheersingstechnieken wordt het project een voorbeeld van ecologisch verantwoorde stadsontwikkeling.

Design&build-prijsvraag

Met deze aanbestedingsprocedure heeft Alwel vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven voor zowel het ontwerp als de bouw van het project Harley. De deelnemende partijen kwamen met een voorstel voor zowel het ontwerp als de uitvoeringsplanning. Dit zorgt voor een efficiëntere aanpak en betere samenwerking tussen ontwerpers en aannemers, waardoor het project sneller en met minder risico’s kan worden uitgevoerd.