Verduurzaming 87 Vesteda-woningen in Tuindorp-Oost

Wonen

Utrecht

13:41

14-09-2023

In opdracht van Vesteda startte Van Wijnen deze week met het renoveren en verduurzamen van het complex Tuindorp in Utrecht. Dit complex bestaat uit 87 eengezinswoningen uit de jaren 30 met energielabels variërend van D tot en met G. Het onderhoud en de energiebesparende maatregelen moeten uiteindelijk leiden tot een reductie van het energieverbruik en de CO2-uitstoot met 50%. Naar verwachting leidt dit tot een flinke energielabelsprong naar label A of A+.

Onderhoud en verduurzaming

De werkzaamheden bestaan onder andere uit het vervangen van het dak en de dakgoten, waarbij het dak van buitenaf wordt geïsoleerd en voorzien van zonnepanelen. Andere energiebesparende maatregelen zijn het plaatsen van HR++glas, het isoleren van zowel spouwmuur als de kruipruimte en het aanbrengen van mechanische ventilatie. Door deze maatregelen worden de eengezinswoningen beter geïsoleerd, energiezuiniger en bovenal comfortabeler voor bewoners om in te wonen. Daarnaast vinden onderhoudswerkzaamheden plaats aan de dakkapellen, balkons en aan het metselwerk van de gevels. Bewoners geven aan enthousiast uit te kijken naar alle verbeteringen waardoor ze straks in een geheel opgeknapt, comfortabel en energiezuinig huis kunnen wonen.

Behoud van bestaand groen

Vesteda en stichting Struikroven werken samen om het behoud en hergebruik van bestaand groen tot norm te maken bij bouwprojecten. Tijdens de werkzaamheden binnen dit project moeten steigers in de tuinen worden neergezet, waardoor sommige struiken en planten moeten wijken. Vrijwilligers van de stichting Struikroven, ook wel Struikrovers genoemd, helpen bewoners met het tijdelijk verwijderen van planten en struiken uit hun tuin, zodat ze later weer teruggeplaatst kunnen worden.