Bouwbedrijf Van Wijnen legt met woningfabriek sterke basis voor groei

Pers

16:03

14-03-2024

In 2023 hebben de 27 ondernemingen van bouwbedrijf Van Wijnen gezamenlijk een netto-omzet van 1,2 miljard euro gerealiseerd. In totaal zijn er 3.430 woningen toegevoegd aan de markt. Voor het derde jaar op rij was ruim 70% van het aantal woningen betaalbaar. Belangrijke troef van de marktleider in betaalbaar wonen is de veelbelovende woningfabriek in Heerenveen. In 2023 zijn hier de eerste 117 betaalbare woningen afgeleverd. In 2024 gaat dit aantal opgeschaald worden naar een capaciteit van 1.250 woningen.

In 2023 waren er veel uitdagingen in de bouwsector, van gestegen rente tot een aanhoudende personeelsschaarste. Toch heeft Van Wijnen het jaar afgesloten met een netto-omzet van € 1.235 miljoen en een EBITDA van € 11,6 miljoen. In 2023 werden 1.075 woningen verkocht uit de eigen ontwikkelingsportefeuille. Dit is ondanks de lastige markt slechts 149 minder dan vorig jaar. De gezamenlijke bouw- en ontwikkelbedrijven hebben een winst voor belastingen weten te realiseren van bijna 45 miljoen euro. Met ruim 70% in het betaalbare segment, voor het derde jaar op rij, verstevigt Van Wijnen zijn positie als marktleider betaalbaar wonen. De winst is volledig gebruikt voor de opstart en opschaling van de nieuwe woningfabriek. Per saldo is het jaar daardoor afgesloten met een nettoresultaat van negatief 1 miljoen euro. De positieve cashflow uit de reguliere activiteiten heeft bijgedragen aan een solide financiële positie. De solvabiliteit bedraagt 27,7%.

Trots

Kees Wielaart (CFO): “We zijn trots op wat we hebben bereikt in het afgelopen jaar. Ook in 2023 hebben de gezamenlijke bouwbedrijven een gezonde winst laten zien. Dankzij deze winst waren we in staat om uit eigen middelen onze woningfabriek te realiseren en hebben we de productiecapaciteit beheerst op kunnen schalen. In 2024 zullen we de productie vertienvoudigen, naar een capaciteit van 1.250 woningen eind 2024. Er ligt nu een gezonde basis voor exponentiele groei in het betaalbare segment. Dit betekent niet alleen een goed verdienmodel voor Van Wijnen, maar ook dat meer huishoudens toegang krijgen tot kwalitatieve en betaalbare huisvesting. Dat is goed nieuws voor iedereen die graag een betaalbare woning wil huren of kopen.”

Ruim 10.000 woningen in pijplijn

Peter Hutten (CEO): “De woningmarkt kent veel uitdagingen. Enerzijds zijn er toenemende bouwkosten en vernieuwde wet- en regelgeving. Anderzijds is er behoefte aan hoge kwaliteit en veel stedenbouwkundige variatie. Vanaf 2016 hebben we onze nek uitgestoken en tijd, geld en energie geïnvesteerd om betaalbaar wonen mogelijk te maken. De grootste woningfabriek van Europa staat nu in Heerenveen. De eerste woningen uit deze fabriek zijn een feit en bewijs wordt nu iedere dag geleverd, doordat woningen landen op posities in heel Nederland. Nu kunnen we opschalen en kan de markt daar de vruchten van plukken. Zo kunnen woningcorporaties echte huizen van hoge kwaliteit tegen betaalbare huren aanbieden. Daarmee voorzien we in een grote maatschappelijke behoefte. Daarnaast hebben we meer dan 10.000 woningen in de pijplijn. Dat zijn voornamelijk woningen voor corporaties, maar ook beleggers en particuliere kopers. Dergelijke interesse heb ik nog niet eerder gezien in onze sector.”

Over Van Wijnen

Van Wijnen is marktleider in betaalbaar wonen en initieert, adviseert, ontwikkelt, realiseert en beheert vastgoed met 2.300 trotse, gedreven vakliefhebbers vanuit 27 locaties in Nederland. Dat doen we vanuit ons hart en met een duidelijke missie: samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. We maken ons sterk voor betaalbaar wonen in heel Nederland. Voor vitale wijken waar iedereen zich thuis voelt. En voor een duurzaam bouwproces met oog voor de generaties na ons. We stellen ons daarbij steeds de vraag: welke plekken kunnen we creëren die ook op lange termijn waarde toevoegen aan de omgeving?

Kengetallen

Ben je benieuwd naar onze kengetallen? Download de pdf hieronder.