Eerste bewoner Dirkzwager ontvangt sleutel

Algemeen

Nieuwbouw

Schiedam

15:29

08-06-2023

PERSBERICHT 8-6-2023

Op het voormalige Dirkzwager-terrein in de historische binnenstad ontstaat een nieuwe buurt met zo’n 130 woningen. Een bijzondere buurt vanwege het rijke jeneververleden en de monumenten die er staan. De woningen worden in verschillende fases gebouwd. Vanaf vandaag wordt fase 1 opgeleverd, 26 eengezinswoningen. Wethouder Antoinette Laan overhandigde de sleutel aan de eerste bewoner.

Wethouder Antoinette Laan: “Ik ben trots op de eerste contouren van deze nieuwe en bijzondere buurt. De monumentale gebouwen van Dirkzwager blijven bestaan. Daardoor blijft de historische waarde van het gebied behouden. De nieuwe woningen sluiten hier mooi op aan. Ik wens de nieuwe bewoners veel woongenot.” De 26 herenhuizen hebben een grote variatie in uitstraling, allemaal met een eigen karakter. Wethouder Antoinette Laan overhandigde vandaag de sleutel van bouwnummer 25 aan de eerste bewoner Murat. De Schiedamse Murat gaat met zijn vrouw Kubra en hun 2 dochters van 7 en 11 jaar in woningtype Dirk wonen. Naast Dirk zijn er de types Bobbie, Jules en Maarten. Allemaal verwijzend naar de jeneverhistorie van het gebied. De verkoop van fase 1 is snel gegaan, de woningen en de buurt blijken geliefd bij woningzoekenden.

Fase 2 en 3
Inmiddels treft projectontwikkelaar van Wijnen voorbereidingen voor de bouw van de woningen in de volgende fases op de plekken waar voorheen niet-monumentale loodsen stonden. De woningen variëren van herenhuizen en hofwoningen tot appartementen. Deze verschillende typen woningen maken wonen in deze nieuwe buurt bereikbaar voor nog meer verschillende mensen. Zo is er ruimte voor bijvoorbeeld stellen, jonge gezinnen, singles en ouderen. De eerste 27 woningen gaan na de zomervakantie in verkoop. De verkoop van de 24 appartementen start waarschijnlijk eind 2023, begin 2024. Ook in de derde en laatste fase van het gebied komt een diversiteit aan woningen.

Nieuwbouwopgave in Schiedam
De vraag naar woningen in Nederland is immens groot. Daarom werkt de gemeente de komende jaren hard aan de woonopgave. Naast de 130 nieuwbouwwoningen in Dirkzwager heeft de gemeente de ambitie uitgesproken om er tot 2030 zeker zesduizend nieuwe woningen bij te bouwen. De gemeente werkt aan een grote diversiteit van woningen. Koopwoningen, huurwoningen in de vrije sector, 50-plus-woningen en sociale huurwoningen.