Ontmoetingshuis maakt contact weer mogelijk

06:55

20-03-2020

Bewoners van verpleeg- en verzorgingshuizen ontvangen sinds 20 maart geen bezoek meer om besmetting met het coronavirus zoveel mogelijk tegen te gaan. Afgelopen weken heeft zorgorganisatie Aafje van alles gedaan om contact op afstand mogelijk te maken: van beeldbellen en tuinbezoeken tot raambezoeken en hoogwerkers om dierbaren te zien. Nu is er een extra mogelijkheid: het ontmoetingshuisje. Dit brengt dierbaren nóg dichter bij elkaar.

Aafje realiseert in totaal zeven ontmoetingshuisjes. Het eerste ontmoetingshuisje staat vanaf vandaag bij Aafje Burghsluissingel. De andere huisjes worden komende dagen geplaatst bij zes andere huizen. Het ontmoetingshuis is een fysieke ruimte van drie bij vijf meter. In het midden is de ruimte afgescheiden door een plexiglaswand. De ruimte is voorzien van een spreekluisterverbinding en twee ingangen. Bewoners komen via een ingang binnen en het bezoek door de andere. Familie kan intekenen voor een ontmoeting met hun dierbare en eindelijk weer even echt dicht bij elkaar zijn.

Vrijwilligers zorgen dat alles goed verloopt. Zij plannen afspraken, ontvangen het bezoek, schenken koffie en maken het ontmoetingshuisje na ieder bezoek schoon. Voor deze bijzondere taak zet Aafje mensen in die zich tijdens de coronacrisis hebben aangemeld als vrijwilliger. Het gaat om mensen die nu tijdelijk hun eigen werk niet kunnen uitoefenen en graag iets willen betekenen voor ouderen.

Het ontmoetingshuisje bij Burghsluissingel is geschonken door Van Wijnen. Het bouwbedrijf realiseerde een aantal grootschalige renovaties bij Aafje. “Wij bouwen samen aan ruimte voor een beter leven. We dragen dan ook graag ons steentje bij. Fijn dat we op deze manier Aafje en de bewoners en hun dierbaren kunnen steunen”, zegt Martin Roest, adjunct-directeur van Van Wijnen uit Dordrecht.

Mantelzorger Marijke van Male nam samen met haar 94-jarige moeder bij Burghsluissingel het ontmoetingshuisje als eerste in gebruik. Vorige week stuurde zij nog een indringende mail aan Aafje. Hierin schrijft zij de maatregelen te begrijpen en respecteren, maar het contact met haar moeder ontzettend te missen. Haar geluk kon niet op toen zij hoorde over het ontmoetingshuisje en ondertussen heeft het bezoek plaatsgevonden. “Dat ik mijn moeder zo snel weer zou kunnen ontmoeten, had ik niet durven dromen. Heerlijk om haar te zien en te spreken. Zo kunnen we er weer even tegenaan. Alle lof voor Aafje” zegt mevrouw Van Male.

Guy Buck, voorzitter van de Raad van Bestuur van Aafje is enthousiast over de ontmoetingshuisjes. “We wilden graag ontmoetingsmogelijkheden bij onze locaties. De schenking van het ontmoetingshuisje door Van Wijnen is fantastisch nieuws en het begin van méér. Stichting Vrienden van Aafje besloot hierna namelijk ook zes huisjes te sponsoren. Op korte termijn heeft Aafje dus zeven huisjes ter beschikking en dat is ontzettend waardevol. Voor onze klanten, maar ook voor hun dierbaren. Zo’n klein huisje heeft een grote impact.”