Bouwbedrijf Van Wijnen blijft inzetten op betaalbaar wonen

Pers

16:14

16-03-2023

Van Wijnen heeft haar positie als marktleider op het gebied van betaalbaar wonen nog eens bevestigd. Dat blijkt onder meer uit het aantal van 4.243 woningen dat in 2022 is toegevoegd aan de woningmarkt. Een ruim aantal daarvan (2.900 woningen) werd verkocht voor een verkoopprijs onder € 355.000 v.o.n. of verhuurd onder de € 1.000 per maand. In 2023 verwacht Van Wijnen de productie van betaalbare woningen uit de eigen woningfabriek verder op te schalen. Daarnaast blijft het bouwbedrijf zich toeleggen op het verduurzamen van bestaand vastgoed, waardoor de energierekening van veel Nederlanders aanzienlijk omlaag kan.

De bouwsector zag zich in 2022 geconfronteerd met hoge inflatie, een ongekende stijging van de bouwkosten en een energiecrisis veroorzaakt door de oorlog in Oekraïne. Toch kon Van Wijnen het jaar afsluiten met een netto-omzet van € 1.252 miljoen en een EBITDA van € 23,1 miljoen. De positieve cashflow uit de reguliere activiteiten heeft bijgedragen aan een solide financiële positie. De solvabiliteit bedraagt 31,5%.

Marktleider betaalbaar wonen
In 2022 bouwde en verbouwde Van Wijnen in totaal 8.328 woningen. Dat is bijna een woning per uur. Ruim 70% van de 4.243 nieuw gebouwde woningen valt in het betaalbare segment. Daarmee is Van Wijnen marktleider in betaalbaar wonen. Betaalbaar definieert Van Wijnen als middenhuur tot € 1.000, en koopwoningen met een verkoopprijs tot € 355.000 v.o.n. (NHG-grens).

Productie woningfabriek opschalen

Geïndustrialiseerd bouwen is een van de innovaties die betaalbaar wonen mogelijk maakt. Daarom investeerde Van Wijnen € 150 miljoen in een woningfabriek. Door investeringen pakt het resultaat voor belastingen over 2022 van € 16,3 miljoen relatief lager uit. Het substantiële bedrag voor investeringen heeft echter per saldo nauwelijks invloed gehad op de netto bankschuld.

Kees Wielaart (CFO): “De investeringen in onze woningfabriek zijn noodzakelijk om betaalbare woningen van hoge kwaliteit te kunnen blijven bouwen. Ondanks de stijgende bouwkosten blijven we in staat om woningen aan te bieden onder de NHG- of middenhuur-grens. En dat is hard nodig.”

De woningfabriek van Van Wijnen levert naar verwachting in 2023 de eerste 500 grondgebonden woningen. Kees Wielaart: “Dat aantal voeren we per jaar steeds verder op. Van 2.000 in 2024 naar 2.800 woningen in 2026. Door beheerst op te schalen, hoeven we geen concessies te doen aan kwaliteit en kunnen we ons blijvend inzetten op het aanbieden van betaalbare, kwalitatieve woningen. De woningen kunnen in miljoenen variaties besteld worden en zijn met een verkoopprijs vanaf € 175.000 v.o.n. goed nieuws voor mensen met een normale portemonnee die een eigen woning willen kopen.”

Groei renovatie

De hoge energieprijzen en de maatschappelijke opgave om bestaand vastgoed te verduurzamen, zorgden eveneens voor omzet. Kees Wielaart: ”Ons volume in renovatie zagen we toenemen van 3.228 woningen in 2021 naar 4.085 woningen in 2022. Dat is een groei van 27%. We hebben in 2022 ruim 2.655 bestaande woningen verduurzaamd. Dat leidt tot lagere energielasten voor de huurder en houdt de woning betaalbaar. Zo draagt Van Wijnen met renovaties eveneens bij aan het mogelijk maken van betaalbaar wonen.”

Over Van Wijnen

Van Wijnen is marktleider in betaalbaar wonen en initieert, adviseert, ontwikkelt, realiseert en beheert vastgoed met 2.363 trotse, gedreven vakliefhebbers vanuit 27 locaties in Nederland. Dat doen we vanuit ons hart en met een duidelijke missie: samen bouwen aan ruimte voor een beter leven. We maken ons sterk voor betaalbaar wonen voor heel Nederland. Voor vitale wijken waar iedereen zich thuis voelt. En voor een duurzaam bouwproces met oog voor de generaties na ons. We stellen ons daarbij steeds de vraag: welke plekken kunnen we creëren die ook op lange termijn waarde toevoegen aan de omgeving?

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mark Denslagen (manager PR), via (06) 11 42 61 20 of m.denslagen@vanwijnen.nl.

Van Wijnen Kengetallen 2022

Van-Wijnen-Kengetallen-2022-1Downloaden