Appartementen met uitzicht in Rotterdam

Wonen

Nieuwbouw

Rotterdam

Zuid-Holland

Opdrachtgever
LSI en Inspire Real Estate
Architect
IWT en SFNR
Woonoplossing
Vrij Wonen

In het centrum van Rotterdam, aan de voet van de Erasmusbrug, realiseren we de Willemstoren. Een gebouw met 76 appartementen. Het pand telt 14 verdiepingen. Vanuit de huizen heb je een prachtig uitzicht over de skyline van Rotterdam. Het gebied waar de Willemstoren Rotterdam wordt gerealiseerd heeft een rijke historie.

“We hebben op deze locatie veel bekijks. De iconische Erasmusbrug en toeristenattractie de Spido trekken veel bezoekers. Mensen staan hier altijd wel even stil.“

Mark van Haarlem, Uitvoerder

Historische plek in Rotterdam

De Willemstoren Rotterdam wordt gerealiseerd aan de Gedempte Zalmhaven in Rotterdam. Het is een bijzondere locatie die verschillende bouwkundige uitdagingen met zich meebrengt. De Zalmhaven was in het verleden een haven. Deze haven is jaren later opgevuld met oorlogspuin uit de Tweede Wereldoorlog. In die periode zijn onder andere de Erasmusbrug en de inmiddels herkenbare skyline van Rotterdam ontstaan. “Behalve de funderingen van het vorige gebouw, zijn we het oorlogspuin ook tegengekomen. Ook de oude kadewanden van vroeger waren nog aanwezig. Deze wanden vormden de afscheiding met de Maas en hielden het water tegen”, vertelt Mark van Haarlem – uitvoerder bij Van Wijnen.

Willemstoren

Krappe bouwplaats Willemstoren Rotterdam

De oude kademuren zijn deels behouden om verzakking van de grond te voorkomen. Deze secties bevinden zich echter exact in de contouren van de Willemstoren en dat is passen en meten. De Willemstoren wordt namelijk precies tussen twee kantoorpanden gerealiseerd en dit maakt de ruimte voor een bouwplaats zeer beperkt. De wegen aan de voor- en achterkant van het gebouw moeten te allen tijde bereikbaar zijn voor verkeer. “Na de inrichting van de bouwplaats is er nog circa 250m2 over. Vanaf deze ruimte coördineren we de volledige bouw van de Willemstoren. Een goede logistieke planning is van groot belang!”

Uitzicht op de stad vanaf de Willemstoren

Toeristische attracties in de buurt

Rondom de bouwplaats bevinden zich diverse toeristische trekpleisters. De bouwplaats krijgt daarom veel bekijks van toeristen, maar ook omwonenden volgen de realisatie op de voet. Regelmatig staat het vol met mensen. “Arnold, onze portier, maakt met vrijwel iedereen een praatje”, zegt Mark. “We vinden het belangrijk dat iedereen op de hoogte is en geven dan ook regelmatig updates. Voor de voetgangers hebben we een doorgang gecreëerd, zodat de straat aan de achterkant van de bouwplaats gewoon bereikbaar is.”