Het buurtverhaal van Sarah, Noa, Daan, Robin en Abdul

Buurtverhalen

Wonen

Woningcorporatie

Verduurzamen

Groningen

Groningen

Primeur
Eerste gasloze hoogbouw van Groningen
Aantal woningen
1.000

Je zou het niet zeggen, maar Van Wijnen verduurzaamde in 2023 maar liefst 3.360 woningen. Onze gespecialiseerde teams bestaan uit betrokken vaklieden, bewonersbegeleiders en ervaren techneuten. Zij houden van het persoonlijk contact dat zij hebben met bewoners en vinden voor elke onverwachte situatie een creatieve oplossing. Ook in Groningen, waar we aan het werk gingen voor woningcorporatie Lefier om 1.000 studentenwoningen klaar te maken voor de toekomst. Gelukkig hoefden Sarah, Noa, Emma, Daan, Robin, Abdul, Jorick, Natasja, Storm en Evelien en alle andere studenten daarvoor geen ruimte in te leveren. Sterker nog: ze kregen er 7 vierkante meter woongeluk bij.

Balster Topper

Vestigingsdirecteur Van Wijnen Groningen

‘Groningen is een van de grootste studentensteden in Nederland. In de stad studeren zo’n 60.000 Nederlandse en 10.000 internationale studenten. We zijn er trots op dat we met het renovatieteam van Van Wijnen Groningen een bijdrage hebben kunnen leveren aan het wezenlijk verruimen van goede studentenhuisvesting in de stad door de drie studentenflats van Lefier te verduurzamen en te renoveren.’ 

Renovatie van drie iconische studentenflats

De Dragant, Cornus en de Acero zijn drie iconische studentenflats in de wijk Selwerd in Groningen. Met meer dan 1.000 woonunits en vijftig jaar aan bestaansgeschiedenis spelen zij een belangrijke rol in het Groninger studentenleven.

Een kamertje van 12 m2 en met 15 anderen de keuken en douche delen? De student van tegenwoordig heeft andere wensen: wel samen met anderen wonen, maar ook meer comfort en ruimte voor jezelf. Voor Lefier genoeg redenen om de drie flats in Selwerd grondig te moderniseren en tegelijkertijd te verduurzamen. De onzelfstandige kamers werden door ons omgebouwd tot semi-zelfstandige kamers van circa 19 m2, met een eigen douche en toilet. Zo kregen de studenten er 7 vierkante meter woongeluk bij! De studenten delen nog wel een keuken en gezamenlijke woonkamer met circa 7 huisgenoten.

Een flinke kwaliteitsverbetering: de kamers zijn groter geworden, goed geïsoleerd en huurders hoeven minder voorzieningen te delen.  .

Onze aanpak

De verbouwing was zeer ingrijpend: de flats werden vrijwel geheel gestript en vanaf het betonnen skelet opnieuw opgebouwd. De gevels zijn naar voren geplaatst waardoor de kamers groter werden en studenten een eigen badkamer kregen.

Balster Topper, vestigingsdirecteur bij Van Wijnen Groningen: “Bij de renovatie van de drie studentenflats werkten we samen met dezelfde onderaannemers. Dit functioneerde als een geoliede machine. Het projectteam bleef elkaar uitdagen en continu naar vormen zoeken om efficiënter te werken. We zijn er trots op dat we als Van Wijnen een bijdrage hebben kunnen leveren aan het wezenlijk verruimen van een goede studentenhuisvesting in de stad.” 

Naast de renovatie hebben we de flats ook een stuk duurzamer gemaakt door goede isolatie en aansluiting op het warmtenet Warmtestad. Daarmee is de flat ook gasloos en nemen de energielasten voor de studenten af. 

Meer weten over onze renovatie– en transformatieprojecten?

Renoveren

Met renovatie behoudt bestaand vastgoed zijn functionaliteit en waarde. Het kan gaan om één pand, maar ook om hele buurten en wijken tegelijk. We werken daarbij intensief samen met bewoners en gebruikers van het vastgoed.

Lees verder

Transformeren

Een transformatie is dé manier om locaties weer een toekomst te bieden, door ze een update of een nieuwe functie te geven. Kies voor een gebouwupgrade om jouw gebouw snel rendabel te maken en te verduurzamen.

Lees verder

Meewerken aan deze projecten?