Nieuwbouw Willem, Utrecht

Wonen

Nieuwbouw

Utrecht

Omvang
62 appartementen en 400m2 commerciële ruimte
Opdrachtgever
Wonam
Duurzaamheid
Hoge isolatiewaarde, luchtdicht, stadswarmte
Biodiversiteit
Gevelgroen en binnentuin
Bijzonderheden
Zeer kleine bouwplaats

In opdracht van projectontwikkelaar Wonam bouwen we aan Willem. Op de plek waar eerst een kantoorgebouw stond, in de wijk Lauwerecht in Utrecht, verrijst een woongebouw met 62 huurappartementen en 400m2 aan commerciële ruimte.

De opdracht

Aan de Willem Dreeslaan in Utrecht realiseerden we in ruim zestig tweekamer-huurappartementen. 22 voor sociale huur en 40 middeldure huurwoningen. De woningen variëren in grootte van ongeveer 50 tot 65 m². De appartementen zijn verdeeld over verschillende woningtypen. Ze hebben allemaal een moderne open keuken, een ruime slaapkamer, een eigen buitenruimte en een berging.

Duurzaam en toekomstbestendig

Willem is een duurzaam en toekomstbestendig gebouw. Dankzij een optimale gebouwschil met hoge isolatiewaarden en een uitstekende luchtdichtheid beperkten we de energievraag. Voor warmtelevering wordt gebruik gemaakt van het stadswarmtenetwerk van Eneco, waardoor de CO2-emissie ongeveer vijftig procent lager is (vergeleken met een gasaansluiting). De appartementen worden verwarmd met vloerverwarming. Op het dak van het complex liggen zonnepanelen.

Welkom bijen, vlinders en vleermuizen

Tegen een deel van het gebouw groeit gevelgroen. Op het kelderdak ligt een groene binnentuin. Hier plaatsten we een bonte mix van inheemse planten en kruiden die bij- en vlindervriendelijk zijn. Bewoners kunnen er genieten van de zon, het groen of een gezellig praatje met hun buren. Regenwater wordt opgevangen om de planten te verzorgen. Valt er veel regen in korte tijd? Het regenwater dat niet direct kan worden opgeslagen in het retentiedak wordt afgevoerd via het openbare stelsel. Vleermuizen vinden onderdak in de nestkastjes die we verwerkten in de gevels. Overdag kunnen ze hier uitrusten van het nuttige werk dat ze ’s nachts verrichten: insecten verjagen.

Bouwen op een postzegel

Gert de Bruin, projectleider Van Wijnen Utrecht: “We zijn heel trots op dit nieuwbouwproject in Utrecht waar we op een postzegellocatie een prachtig appartementencomplex bouwden. De nieuwbouw is niet alleen functioneel, maar ook een lust voor het oog met veel aandacht voor architectuur en een aantrekkelijke binnentuin. Niet alleen een aanwinst voor de huurders dus, maar voor de hele buurt.”