Augustinianum

Leren

Nieuwbouw

Eindhoven

Noord-Brabant

Aantal leerlingen
ca. 1.000
Zonnepanelen
92
Oppervlakte
9.545 m2
Opdrachtgever
Stichting Carmel College (Bestuurlijke ondersteuning)
Architect
Studio Leon Thier Den Haag; Architecten EN | EN Eindhoven

In Eindhoven staat een nieuw schoolgebouw voor Scholengemeenschap Augustinianum. Samen met de schoolleiding en de leerlingen hebben we een licht en eigentijds gebouw neergezet, dat verwijst naar sportieve én culturele ambities.

“Ik heb genoten van dit proces. Een proces dat samen met Van Wijnen is doorlopen, waarin de gebruiker zeer centraal stond en open communicatie over en weer plaats heeft gevonden.”

Maarten de Veth, Rector

Samen bouwen aan de ziel van de school

De nieuwbouw staat pal naast het bestaande schoolgebouw van Augustinianum. We bouwden een speciaal platform, dat vanaf het bestaande gebouw een mooi zicht gaf op de bouwwerkzaamheden. En dat is niet de enige manier waarop de docenten en leerlingen met ons meekeken. Vanaf het beginstadium hebben we de schoolleiding nauw betrokken bij onze plannen en werkzaamheden. De communicatie over en weer was open. “Erg belangrijk”, aldus rector Maarten de Veth. “Voor ons is het van belang dat de bouwer weet wat voor school we zijn, je bent de ziel van een school aan het bouwen.”

Bijzonder: gymzaal en agora

Het nieuwe schoolgebouw heeft een oppervlakte van 9.545 m2. Het bestaat uit twee vleugels voor lokalen, een overkragende mediatheek, een fietsenstalling met daarboven een gymzaal, en een agora. Bijzonder aan de gymzaal is de A-vormige betonnen ondersteuningsconstructie, waardoor hij boven de rest van het gebouw lijkt te zweven. De agora is een prachtige, multifunctionele aula met een tribunetrap als eyecatcher. Minder opvallend, maar minstens zo belangrijk voor de beleving in het gebouw, is de warmtekoudeopslag in de bodem. Deze zorgt, in combinatie met een warmtepomp en zonnecollectoren, voor energiezuinige verwarming en koeling. En daarmee voor een aangenaam leef- en leercomfort, waarmee we bijdragen aan de leerprestaties van de jeugd van morgen.

“Ik heb veel geleerd tijdens mijn stage. Als iets niet lukte, konden we hulp inroepen van medewerkers van Van Wijnen. Die wilden ons bij alles helpen.”

Taoufik el Moussaoui, scholier van het Augustinianum liep stage op de bouwplaats bij Van Wijnen.

Leerlingen zichtbaar betrokken

Dat ook de leerlingen betrokken zijn bij de nieuwbouw, is rondom de gehele bouwplaats zichtbaar. Een groot deel van de bouwdoeken op de bouwhekken was ontworpen door leerlingen. Een van die ontwerpen, met draken, is afkomstig van Annelies van Vastenhoven: “Ik vind het best cool dat ik was uitgekozen.” Een andere scholier, Taoufik el Moussaoui, liep stage op onze bouwplaats. Hij kijkt met veel plezier op zijn stageperiode terug. In de eerste plaats omdat hij veel geleerd heeft van onze mensen, maar ook vanwege de vrijheid: “We mochten zelf bepalen hoe we de opdracht uitvoerden en werden niet steeds gecontroleerd.”

KWEENIE

Van Wijnen heeft het Augustinianum een blijvende herinnering geschonken in de vorm van een mobiel kunstwerk. Het is ontworpen door Rocco Verdult en heeft de naam KWEENIE. Een kunstwerk dat leerlingen, personeel en bezoekers verbindt en inspireert. De KWEENIE is een mobiele vitrine waarin elke week een ander vreemd gebruiksvoorwerp ligt. Waarvan iedereen zicht afvraagt; wat is dit? Zodoende hebben ze een gezamenlijk gespreksonderwerp dat aanzet tot fantaseren.