Projecten

Flevohuis renovatie en uitbreiding

Amsterdam

Voor de Zorggroep Amsterdam Oost en haar cliënten renoveren wij het Flevohuis. Dit verzorgingscomplex met ruim 140 bewoners wordt grootschalig gerenoveerd en deels uitgebreid met een extra verdieping op één van de vleugels, een uitbouw en nieuw theehuis in de binnentuin.

Bewoners
140
Looptijd
10 fasen, 2 jaar tijd
3 selectiecriteria
Communicatie, communicatie & communicatie
Opdrachtgever
Zorggroep Amsterdam Oost

Alle bedden blijven bezet

Het Flevohuis in Amsterdam staat voor een grote verbouwing. De Zorggroep Amsterdam Oost (ZGAO) heeft samen met Activ Vastgoed plannen gemaakt om het gebouw, bestaande uit drie bouwlagen, flink te moderniseren en deels uit te breiden. Van Wijnen is sinds februari al bezig met het treffen van de voorbereidingen om met de werkzaamheden te starten.

De 140 bewoners kunnen in het gebouw blijven tijdens de verbouwing zonder hier al te veel overlast van te ondervinden. Dat was direct de grootste uitdaging bij het maken van de plannen. Toch hebben we met een ingenieus schuifplan hier een oplossing voor bedacht.

Op de begane grond en de eerste verdieping bevinden zich 72 groepskamers waar ouderen wonen die lichamelijke en psychogeriatrische zorg ontvangen. De bewoners hebben ieder een eigen slaapkamer en wonen in een gemeenschappelijke woonkamer. Op de tweede verdieping wonen zo’n 60 mensen die herstelzorg ontvangen omdat ze bijvoorbeeld niet thuis kunnen revalideren na een operatie.

Gesmeerd samenwerken

Betty Munnik kijkt als projectleider namens de Zorggroep Amsterdam Oost met gezonde spanning uit naar het project. Ze heeft veel ervaring met facilitaire zaken in de zorg. Zo legt ze uit dat samen met Activ Vastgoed en Van Wijnen een stevige driehoek gevormd wordt om het project tot een succes te maken. Daarnaast vat ze haar rol met een knipoog samen als ‘het olievrouwtje’, dat zorgt dat alle partijen gesmeerd met elkaar kunnen samenwerken.

“Betty spreekt twee talen.” vult Remi van der Pol, projectleider van Van Wijnen aan. “Die van de zorg en die van ons als bouwers. Want die twee werelden verschillen toch best veel van elkaar.” En hij concludeert dat het erg leerzaam is om met iemand samen te werken die zoveel ervaring in de zorg en in de bouw heeft.

Werken in bouwteam

Zorggroep Amsterdam Oost en Activ Vastgoed als gedelegeerd opdrachtgever hebben een bouwteam gevormd met Van Wijnen voor het bouwkundige deel, Lindeman voor de elektrische installaties, Lenting Techniek voor het loodgieterswerk en de waterinstallaties en Warmtebouw Utrecht voor de klimaatinstallaties. Belangrijkste selectiecriteria was communicatie. De partijen moesten bereid zijn veel en intensief te overleggen. Omdat de complexiteit van het plan vraagt om nauwe afstemming met alle betrokkenen.

De interne verbouwing start bij de vleugel waar de kantoren gevestigd waren. Deze vleugel wordt als eerste omgebouwd tot nieuwe groepskamers. De bewoners die hierheen verhuizen creëren ruimte voor de volgende fase. Door dit een aantal keer te herhalen komt iedere hoek van elke vleugel aan de beurt.

Daarnaast wordt er ook op één van de vleugels een verdieping bij gebouwd. En gaat de ruime binnentuin op de schop. Hier komt nieuw theehuis waar bewoners in de buitenlucht kunnen genieten van de geuren en kleuren in de tuin.

Eind november 2019 is de overeenkomst getekend en kort daarna zijn de eerste werkzaamheden gestart. Maar om tot dat punt te komen is al veel voorbereidingswerk gedaan. Activ Vastgoed heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. Er is een haalbaarheidsstudie gedaan en met medewerkers van ZGAO zijn workshops geweest om een overzicht van alle wensen te maken.

Remi van der Pol

Manager Klant en Markt Renovatie & Transformatie

r.vander.pol@vanwijnen.nl 0294-75 08 50

Andere projecten

Meer dan bouwen