Projecten

Lorentz Leiden: grootschalige ontwikkeling

Leiden

Rondom station Leiden Centraal ontstaat de komende jaren een fijne plek om te verblijven. Nieuwbouwproject Lorentz draagt hier in grote mate aan bij en is de eerste stap binnen de grootschalige transformatie van het Leidse Stationsgebied. Het gebouw vormt straks de verbinding tussen het station en de oude binnenstad.  

Passanten
70.000
BREEAM
Very Good
Fietsplekken
4800
Opdrachtgever
Syntrus Achmea Real Estate & Finance
Architect
Neutelings Riedijk Architects

Gebied met geschiedenis

 

Op de plek waar we Lorentz realiseren, bevond zich jarenlang een bouwput. Er zijn verschillende pogingen gedaan om een plan te ontwikkelen op deze plek. Uiteindelijk hebben we samen met Hurks de handschoen opgepakt en een plan ontwikkeld waar afnemer Syntrus Achmea en de gemeente Leiden in geloofden. Lorentz heeft een totale oppervlakte van 50.000 m2. Het gebouw bestaat uit een donkerkleurige onderkant, ook wel plint genoemd, met commerciële ruimten, een parkeergarage en een fietsenkelder waar 4.800 fietsers hun fiets kunnen stallen. Bovenop het plintgebouw komen twee torens met 167 huurappartementen en kantoren.

 

Lorentz Leiden
Lorentz Leiden
Lorentz Leiden

Logistieke uitdaging

 

We realiseren Lorentz naast het treinstation Leiden Centraal en vlakbij de binnenstad van Leiden. Dagelijks passeren er duizenden mensen. Dat vraagt om een goede organisatie van processen. We geven de veiligheid op en rond de bouwplaats de hoogste prioriteit. Daarnaast is goede communicatie met de omgeving, afstemming met alle betrokken partijen en het voorkomen van hinder van groot belang. We communiceren over Lorentz door middel van nieuwsbrieven, de website en informatiebijeenkomsten. Tijdens de ‘Dag van de Bouw’ stelden we onze bouwplaats open voor omwonenden en andere geïnteresseerden. Hier kwamen veel buurtbewoners op af die graag een kijkje wilden nemen. Ook het logistieke proces heeft onze aandacht. Middels een logistiek systeem plannen we transporten van te voren in en bestaat er een schema voor het gebruik van de kraan. Daarnaast hebben met de gemeente Leiden en het uitvoeringsteam nagedacht over de aan- en afvoerroutes van het vrachtverkeer.

 
Lorentz Leiden
 


“Leiden is gewoon een hele leuke stad. Jong en dynamisch. Het is dan ook bijzonder om een bijdrage te mogen leveren aan het verbeteren en toekomstbestendig maken van deze plek.”

Martin de Jong – Vestigingsdirecteur Van Wijnen Dordrecht

Duurzaam Lorentz Leiden

Duurzaamheid vinden we belangrijk. Daarom  zijn we aangesloten bij het initiatief om van het stationsgebied in Leiden ‘de duurzaamste kilometer’ van Nederland te maken. Samen met andere bedrijven hebben we de handen in één geslagen om diverse innovaties op gang te brengen en te kijken naar mogelijkheden dit gebied te verduurzamen. De gemaakte afspraken zijn vastgelegd in een Green Deal.

De kantoren binnen Lorentz zijn ontworpen en worden gerealiseerd volgens de BREEAM-NL ‘Very Good’ certificering. BREEAM-NL is een beoordelingsmethode om de duurzaamheidsprestatie van gebouwen te bepalen.

Andere projecten

Meer dan bouwen