Projectontwikkeling Dorpsgaarde Berkel Enschot

Wonen

Nieuwbouw

Noord-Brabant

Tilburg

Aantal woningen
58, in 2 fases
Duurzaamheid
BENG
Oplevering
2022
Opdrachtgever
Van Wijnen POZ
Architect
Visser en Bouwman

Samen met de gemeente Tilburg en ontwikkelaars Van de Ven en Roozen Van Hoppe kwam Van Wijnen tot de overeenstemming om 150 woningen aan de Enschotsebaan-Zuid in Berkel Enschot te ontwikkelen. Van Wijnen nam hierbij de Dorpsgaarde voor haar rekening. Hier zijn 58 grondgebonden woningen ontwikkeld en gebouwd, variërend in ontwerp en uitstraling, geschikt voor diverse doelgroepen. Rust en ruimte, dichtbij Tilburg en het centrum van Berkel-Enschot, dat is wat deze buurt uniek maakt.

In 2021 was het dan zover: er kon begonnen worden met de bouw van de Dorpsgaarde in Berkel-Enschot, bestaande uit 58 grondgebonden woningen. Het project waar de Dorpsgaarde deel van uitmaakt, De Enschotse Tuinen, lag namelijk een tijd stil vanwege onder andere een onderzoek naar de hoogspanningsleidingen die door het gebied lopen. De gemeente Tilburg en ontwikkelaars Van Wijnen, Van de Ven en Roozen Van Hoppe moesten de plannen wijzigen, maar uiteindelijk kwam het tot een overeenkomst en ging in oktober 2021 de schop in de grond.

Enschotse Tuinen

Dit project omvat in het totaal 150 woningen aan de Enschotsebaan-Zuid, variërend in prijsklasse en grootte. Zo zijn er rijwoningen, semi-bungalows, vrijstaande woningen en levensloopbestendige woningen gebouwd waar zowel starters, doorstromers als senioren terecht kunnen. Centraal gelegen in het plan is een wateropvanggebied en er loopt een groene fiets- en wandelroute doorheen.

Uniek concept

De bouw van de 58 woningen gebeurde in 2 fasen; één van 24 woningen en één van 34 woningen. Voor het eerst paste Van Wijnen hier een concept toe, waarbij er sprake was van een gestandaardiseerde plattegrond, maar waar de uitstraling wel door een architect werd bepaald. Op deze manier was er ondanks de standaardisatie wel ruimte voor variatie en personalisatie. Het doel was om de dorpse sfeer van Berkel-Enschot te behouden en dat is gelukt.

Bewoners betrokken

In 2021 is ook gestart met de verkoop van de woningen, waarbij Van Wijnen de bewoners ook nauw betrekt bij de bouw ervan. Naast de inzet van een kopersbegeleider en de verspreiding van nieuwsbrieven, is ook de start van de bouw feestelijk gevierd. Hierbij werd een bouwhekdoek opgehangen met foto’s van bewoners, zodat deze gemakkelijk kennis met elkaar konden maken.

Bijna Energie Neutrale Gebouwen

Alle woningen in De Dorpsgaarde zijn een Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG). BENG betekent dat de energiebehoefte van de woning kleiner is, minder fossiele energie wordt gebruikt door de inzet van een warmtepomp en de woning ook hernieuwbare energie opwekt (middels o.a. zonnepanelen). Bovendien zijn de woningen beter geïsoleerd, waardoor deze langer warm is in de winter en langer koel in de zomer.