Nieuwbouw labgebouw OLVG Amsterdam

Zorg

Nieuwbouw

Amsterdam

Lelystad

Noord-Holland

Bouwcombinatie
Van Wijnen en ULC
Architect
Leeuwenkamp architecten
Oppervlakte
Bijna 8.000 m2
Hoogte
8 lagen

Nieuw laboratoriumgebouw OLVG

Voor het OLVG in Amsterdam gaan we een nieuw laboratoriumgebouw naast het bestaande ziekenhuis realiseren. Het labgebouw komt op het terrein van OLVG locatie West, op de hoek van de Jan van Galenstraat en de A10. Het totale oppervlakte van het gebouw beslaat bijna 8.000 m2. Het gebouw bestaat uit 8 lagen en is naar verwachting in juni 2025 klaar.

Nieuw labgebouw

OLVG heeft al lange tijd een wens voor een nieuw labgebouw. Oude voorzieningen, ruimtegebrek en de mogelijkheid om te groeien maakten de wens noodzakelijk. Het nieuwe gebouw heeft moderne voorzieningen en voldoende ruimte voor de benodigde groei. Het gebouw komt naast het bestaande ziekenhuis en bestaat uit laboratoria en kantoren. Bij het ontwerp is rekening met zo veel mogelijke vrije indeelbaarheid. Zo kunnen kantoren, indien nodig in de toekomst, ook laboratoria worden.

Het nieuwe gebouw gaat gebruikt worden door OLVG Lab BV en bestaat uit laboratoria klinische chemie, medische microbiologie en pathologie. De bijna 400 medewerkers werken voor OLVG, Bovenij, het Flevoziekenhuis, het TerGooi ziekenhuis, zelfstandige behandelcentra (ZBC’s) en huisartsenpraktijken.

Michiel Terpstra

Directeur Van Wijnen Lelystad

Michiel Terpstra, directeur Van Wijnen Lelystad: “We werken graag voor het OLVG. Als vaste partner zijn vestigingen Harderwijk en Lelystad met diverse verbouwingen in het OLVG aan de slag. Daar houden we altijd rekening met een doorfunctionerend ziekenhuis. We vinden het mooi om nu ook de nieuwbouw van het labgebouw te realiseren. Een iconisch gebouw op een klein bouwterrein!”

Duurzame keuzes

Duurzame keuzes maken is belangrijk voor ons, maar ook voor het OLVG. Voor het nieuwe labgebouw maakte het OLVG onder andere de volgende duurzame keuzes:

  • Het gebouw krijgt een sedumdak. Sedum is een vetplantje dat zorgt voor extra isolatie en de opvang van regenwater.
  • De toiletten worden gespoeld met regenwater.
  • Het gebouw wordt gasloos: verwarmen en koelen gebeurt met warmte-koudeopslag en warmtepompen.
  • Het gebouw krijgt een energiemonitoringsysteem om energieverbruik te monitoren en bij te sturen.

Ervaren bouwcombinatie

OLVG heeft gekozen voor een ervaren bouwcombinatie onder leiding van Van Wijnen (bouwkundig) en ULC (technische installaties). Leeuwenkamp is architect van het gebouw en Heinekamp adviseur labinriching en technische installaties. Namens OLVG is Kapee bouwmanagement directievoerder.

Voor de nieuwbouw van het labgebouw werd al ruim een jaar samengewerkt. De voorbereiding is door de bouwpartners gedegen voorbereid. Zo ontwikkelden de partijen onder andere een alternatieve elementengevel. In het oorspronkelijke plan zou de gevel op locatie gemaakt worden. In verband met veiligheid en duurzaamheid is de alternatieve gevel uitgewerkt. Deze demontabele gevel van Blitta wordt elders gemaakt en bij het ziekenhuis gemonteerd.

Meer weten over onze werkzaamheden in ziekenhuizen? Neem contact op met Michiel Terpstra, directeur Van Wijnen Lelystad.

Starthandeling

Op 10 oktober 2023 werd het startsein gegeven voor de nieuwbouw van het laboratoriumgebouw.