Nieuwbouw woon-zorgaccommodatie in Alkmaar

Wonen

Zorg

Nieuwbouw

Opdrachtgever
RTS Vastgoed
Aantal woningen
13
Architect
Zijlstra Schipper
Projectmanagement
Woongraag
Plaats
Alkmaar

RTS Vastgoed uit Alkmaar vroeg Van Wijnen om 13 duurzame nieuwbouw appartementen te realiseren. Het complex aan de Chopinstraat te Alkmaar is een 24-uurs woon-zorgaccommodatie voor onzelfstandige jongeren met een beperking. Het wordt in het voorjaar van 2024 opgeleverd. Samen met bouwmanager Woongraag stak Van Wijnen veel tijd in de voorbereiding van het project. 

De nieuwe huisvesting wordt langdurig verhuurd aan Esdégé-Reigersdaal. De Esdégé-Reigersdaal biedt professionele ondersteuning aan mensen met een verstandelijke of fysieke beperking.  

Het gebouw wordt volgens BENG normen gebouwd; all-electric verwarmd en is dus compleet gasloos. Ook liggen er zonnepanelen op het dak. 

De 13 appartementen hebben allen een eigen keukentje en badkamer. De gezamenlijke woonkamer heeft een grote keuken en een terras met parkzicht.  

Projectmanager Woongraag is tevreden met de realisatie tot dusver: “We hebben het project heel goed samen voorbereid. Omdat we in het bouwteam alles hebben doorgenomen, loopt het bouwproces nu soepel.” Ook in de bezuinigingsronde is er uitvoerig samen gereflecteerd op het project waardoor er succesvol maatregelen zijn genomen met behoud van kwaliteit en prestatie. 

De ligging van het complex aan de rand van een buurt en tegen het park aan is heel mooi, echter zorgde voor enkele logistieke uitdagingen. Werkvoorbereider Rob Stuijt: “Dit is echt bouwen op een postzegel. De bouwplaats is heel klein en ligt in een woonbuurt naast een drukke tandartspraktijk. Ook de hoge bomen op de kavel waren een puzzel voor de kraan.” In het logistiek plan wordt goed rekening gehouden met omwonenden. Om de hinder voor de buurt te beperken, parkeert het bouwpersoneel een stuk verderop.    

“Straks heb ik hier mijn eigen plekje met alles er op en er aan. Alles is lekker nieuw. Dat is echt een vooruitgang. Nu zit ik op een zolderkamertje.” – Daniel