Wonen
Ontwikkelen
Delft
Zuid-Holland
In het midden van de stad Delft, aan de Mercuriusweg en de Industriestraat ontwikkelden en realiseerden we INK. INK ligt in de Spoorzone aan de rand van de stad. Door deze ontwikkeling maakt het voormalig industriële gebied nu onderdeel uit van de stad. Het project bestaat uit 80 koopappartementen en 75 huurstudio’s (variërend van 40 tot 120 m²), ca. 200m2 aan commerciële ruimtes en een verdiepte parkeergarage voor ongeveer 100 auto’s. Door het aanbod van verschillende woningtypen is INK geschikt voor een brede doelgroep.
INK is gebouwd op een voormalig bedrijventerrein. De architectuur en identiteit van het project zijn geïnspireerd door de jaren 60-loods en het naastgelegen kantoorgebouw, het Atlasgebouw. Zowel het pand als het dak hebben een bijzondere uitstraling. De architecten gebruikten deze kenmerken als vertrekpunt en zochten naar een beeldtaal die daarbij aansloot. De robuuste industriële uitstraling van betonframes met metselwerk vormt de basis voor het nieuwe gebied. De architecten werden geïnspireerd door de industriële pakhuisarchitectuur uit het begin van de 20e eeuw, zoals die te vinden is in steden als Chicago en New York. Dit zie je terug in de grote ramen met slanke kozijnen en dunne roedes in donkere tinten. Door de overvloed aan natuurlijk licht ontstaat vanzelf een loftgevoel.
Bureau Kroner Architecten
“Vroeger was in de naastgelegen loods een lichtdruk papierfabriek gevestigd. De naam van het project werd INK en dat verwijs natuurlijk terug naar de geschiedenis van de fabriek.”
Duurzaamheid is een belangrijk thema bij deze ontwikkeling. Er zijn verschillende maatregelen getroffen om het energieverbruik te verminderen. Zo is er gebruik gemaakt van driedubbele beglazing en raamkozijnen met thermische ontkoppeling van aluminium. Dit zorgt voor een uitstekende isolatie. Daarnaast zijn het dak, de gevels en de vloeren voorzien van zeer hoge isolatiewaarden, en is er gezorgd voor een hoge luchtdichtheid om het ‘weglekken’ van warmte en kou te voorkomen. Bovendien is INK volledig gasloos. Het complex is aangesloten op een bodemwarmtesysteem. De verwarming van de appartementen gaat via vloerverwarming, en voor het koken wordt gebruik gemaakt van inductie. Als extra maatregel ligt er een ‘blauw dak’ boven op het gebouw, dat bij hevige regenval het hemelwater opvangt. Het opgevangen water wordt vervolgens geleidelijk afgevoerd. Daarnaast zijn er ruime buitenruimtes en een daktuin gerealiseerd, waarbij kopers de mogelijkheid kregen om tijdens een cocreatie-sessie actief mee te denken over de inrichting.
In opdracht van het Instituut Mijnbouwschade Groningen voert Van Wijnen, evenals aannemer Plegt-Vos, de pilot Duurzaam Herstel uit. Middels een…
Lees verderIn opdracht van ZOwonen bouwt Van Wijnen voor Zuyderland de nieuwe Baenje. Een intramuraal woonzorgcentrum met 136 wooneenheden voor ouderen…
Lees verderInternational School Utrecht (ISU) groeit en krijgt daarom een nieuw permanent schoolgebouw aan de Cambridgelaan in het Utrecht Science Park…
Lees verder