Renovatie Calandstraat Breda

Wonen

Renoveren

Breda

Noord-Brabant

Type werkzaamheden
Renoveren en verduurzamen
Aantal woningen
144 huurappartementen
Opdrachtgever
Stichting WonenBreburg
Architect
Van Asten Doomen Architecten / Bureau TIJN
Verduurzaming
PV panelen, individuele aansluitingen
Bijzonderheden
Minimaliseren overlast bewoners

In oktober 2022 startte de renovatie aan de Zonneflat, Maanflat en Sterrenflat in opdracht van Stichting WonenBreburg. De 144 huurappartementen liggen aan de Calandstraat, in de gemêleerde wijk Geeren-Zuid van Breda. Gedurende een jaar vonden er zowel aan de buiten- als de binnenkant werkzaamheden in bewoonde toestand plaats. De renovatie richtte zich op eigentijdse uitstraling, comfort, besparing op woonlasten en beperking van energieverbruik.

Verduurzaming

Alle appartementen werden verduurzaamd en kregen minimaal Energielabel A door:

Overige werkzaamheden

Alle houten kozijnen, ramen en balkondeuren werden aan de buitenzijde voorzien van schilderwerk. In de appartementen plaatsten we een rookmelder en haalden we in de badkamer de asbesthoudende lijm of colovinyl vloer weg. Verder vervingen we het leidingwerk van riolering, ventilatie en water.

We vernieuwden in het toilet en de badkamer het sanitair, de wand- en vloertegels, het plafond en het stucwerk op de muren. In de keuken realiseerden we (i.v.m. de nieuwe installaties en het verwijderen van de elektrische boiler) nieuwe warmwaterleidingen. Deze kwamen samen met het riool en elektra uit het zicht. De voorzetwand voorzagen we van nieuw tegelwerk en stucwerk.

Uitstraling

Het nieuwe uiterlijk van de 3 complexen is een ontwerp van architectenbureau Van Asten Doomen / Bureau TJIN. Hierbij tonen de gevels, dat de drie woongebouwen familie zijn. Maar toch met ieder een eigen identiteit.

Individueel kleurenpalet

De betonnen uitstraling veranderde bij alle 3 de complexen in een metselwerk-look. De donkerbruine en bronskleurige steenstrips hebben bij ieder gebouw een andere verhouding en voegkleur. De Zonneflat is daarbij de lichtste in kleurkeuze en de Sterrenflat de donkerste. Accentkleuren in de gebouwen, bij de voordeuren en de zonwering, zorgen voor extra specifiek eigen kenmerken van de gebouwen. (Zonneflat: roodtinten, Maanflat: blauwtinten en Sterrenflat: groentinten.)

Hekwerken

De balkonhekken werden lamellen hekwerken, waardoor er meer zicht naar de omgeving is. Daarnaast kwamen bij het trappenhuis en op de 5e verdieping op diverse locaties speciale hekwerken met een patroon. Ook deze zijn een verwijzing naar de zon, maan en de sterren.

Eigentijdse uitstraling

De galerijgevel kreeg een Trespa matte eiken houtlook gevelbeplating, met wit schilderwerk bij de buitenkozijnen. In combinatie met de nieuwe lichte entree met veel glas, nodigt de nieuwe uitstraling uit tot een bezoek. En staan de complexen weer met een eigentijdse uitstraling in de wijk.

Gasloos maken

In samenwerking met Ennatuurlijk pasten we de warmteaansluiting aan. Van collectieve aansluiting voor ruimteverwarming, naar 144 individuele aansluitingen met warmtapwater. Hierbij werden de drie complexen gasloos. De elektrische boilers maakten plaats voor een afleverset voor warmtapwater. Het gasfornuis werd door de wijzigingen onbruikbaar en vervangen door een elektrische kookplaat. Bewoners kregen hiervoor een nieuwe pannenset, die geschikt is voor elektrisch koken.

Beperking van energieverbruik

Met behulp van de individuele afleversets kregen huurders meer inzicht in het individuele warmteverbruik. En wordt besparen eenvoudiger. Op het dak van ieder complex plaatsten we 192 PV-panelen. Door koppeling met ieder appartement, gaat de opgewerkte energie van 4 panelen direct naar een individuele meterkast.

Impact bewoners

Voor dit renovatieproject is een klankbordgroep opgericht. Die samen met WonenBreburg meekeek en om advies werd gevraagd tijdens de voorbereidingen en de uitvoering van de werkzaamheden. De werkzaamheden aan de appartementen hebben een behoorlijke impact op de bewoners en vragen om continu schakelen tussen techniek, taal en cultuur. Het thema ‘Bewoners’ is dan ook een belangrijk agendapunt bij ieder overleg geweest.

Om de bewoners een goed beeld te geven wat hun te verwachten te stond, werkten we met duidelijke instructiefilmpjes en overzichtelijke brochures. Daarnaast richtten we een kijkwoning in. Bewoners zagen hier hun nieuwe kookapparatuur en de keuzemogelijkheden voor het tegelwerk van toilet, badkamer en keuken.

Bewonersreis

We namen de bewoners aan de hand mee tijdens de ‘renovatiereis’. Door middel van begrijpelijke gestandaardiseerde communicatiemiddelen en tools loodsen we de bewoners door het Calandstraat-stappenplan. Met onder andere de warme opname, uitgevoerd door projectleider Klantreis en Kwaliteit. Hierbij vond 1 op 1 informatieoverdracht plaats en was er ruimte voor het stellen van vragen. De ‘overlast’-kalender met de dagplanning per appartement (met de werkzaamheden, de overlast en de doorlooptijden). De mogelijkheden bij afwezigheid in de vorm van de ‘sleutelservice’. En de ‘duimkaart’ (duim ophoog/omlaag) indien bewoners tijdens uitvoering een vraag hadden.

Inzet middelen

Om het de bewoners zo gemakkelijk mogelijk te maken, vond inzet van de volgende middelen plaats:

Een douche unit

Tijdens de periode dat er geen warm water beschikbaar is in het appartement, is douchen in een douchewoning (in het flatgebouw) mogelijk. Voor bewoners die minder mobiel waren of hulp nodig hadden met douchen, hadden we (rolstoeltoegankelijke) ruimere douches geplaatst.

Een chemisch toilet

Tijdens de werkzaamheden aan de riolering en de toiletruimte is een eigen verhoogd chemisch toilet beschikbaar. Waarbij leging en aanvullen van spoelmiddelen worden verzorgd.

Een rustwoning

Bewoners konden aan de werkzaamheden ontsnappen in de rustwoning. Deze was van alle gemakken voorzien.

Verhuisdozen en afdekmateriaal

Daar waar we de werkzaamheden uitvoeren dekten we, ter bescherming van de vloerafwerking, de vloer af. Bewoners krijgen ontvangen voor aanvang afdekfolie, voor het afdekken van spullen/meubilair. Verhuisdozen werden beschikbaar gesteld als spullen tijdelijk ergens anders moesten worden opgeslagen.

Een uitleen elektrische kookplaat

Tijdens het vernieuwen van het leidingenwerk en de keukeninrichting maakten we koken op een uitleentoestel mogelijk.

Elektrisch verwarmingselement

Tijdens de werkzaamheden maakten we verwarmen mogelijk met een elektrische verwarming (elektra en water dat overdag afgesloten werd, is iedere avond wel altijd weer beschikbaar gemaakt).