Renovatie legeringskamers van het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder

Leren

Onderwijs

Wonen

Beheren

Renoveren

Den Helder

In opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf renoveert Van Wijnen Vastgoedbeheer 16 legeringskamers van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder. De slaapruimtes van de adelborsten (marineofficieren in opleiding) krijgen een flinke upgrade. Hiermee krijgt het KIM toekomstbestendige, moderne leefruimtes.

Sinds 2019 is Van Wijnen een van de drie aannemers in regio noordwest die een raamovereenkomst hebben met het Rijksvastgoedbedrijf (RVB). Het RVB beheert het vastgoed van het Rijk en Defensie. De raamovereenkomst omvat projectmatig onderhoud en functionele aanpassingen aan verschillende defensielocaties in Nederland. Het driejarige contract met Van Wijnen is inmiddels met een jaar verlengd, tot maart 2024.

Complete make-over

In februari 2023 benaderde het RVB Van Wijnen Vastgoedbeheer met een interessante uitvraag, namelijk om 16 legeringskamers (inclusief 14 entresols en drie gangen) van het Koninklijk Instituut voor de Marine (KIM) in Den Helder een complete make-over te geven. “Defensie is drie jaar geleden gestart met het VDL-project, wat staat voor Verbetering Defensie Legering”, vertelt Raymond Monteiro, projectleider bij het RVB. “Binnen dit project krijgen de legeringskamers – de slaapkamers of slaapzalen – op diverse locaties van Defensie cosmetische aanpassingen. Een opfrisbeurt dus. Van Wijnen deed in 2022 al een VDL-project op het KIM. Zij kenden het terrein dus al en wij wisten wat we van ze konden verwachten. Vandaar dat wij Van Wijnen ook vroegen voor deze opdracht.”

Raymond Monteiro

Projectleider Rijksvastgoedbedrijf

‘De legeringskamers krijgen cosmetische aanpassingen’

Jaren tachtig

Op het KIM worden jonge mensen tussen de 18 en 28 jaar opgeleid tot officier binnen de Koninklijke Marine. De opleidingsduur varieert tussen de twee en vijf jaar en alle studenten slapen intern. “Ons gebouw is ruim 150 jaar oud”, vertelt Ron, Kazerne Commandant bij het KIM. “Een prachtig gebouw is het, maar onze slaapzalen – waar de eerstejaars studenten slapen – waren nog in de stijl van de jaren tachtig, met weinig moderne faciliteiten.”

De renovatie is dus geen overbodige luxe. De ruimtes krijgen nieuwe vloerbedekking, alles wordt geverfd en gesausd, er worden nieuwe radiatoren geplaatst en de bestaande verlichting wordt vervangen door dimbare ledlampen. Ook worden de ventilatiekanalen gereinigd. Bovendien controleert Van Wijnen de draaiende delen van de buitenkozijnen op waterdichtheid en tocht en worden de sluitingen vervangen. Ook krijgt het meubilair een upgrade: er komen nieuwe bedden, wandmeubels en kledingkasten. Ieder bed krijgt een nachtkastje en een stopcontact voor opladers en laptops. Per persoon komt er meer kastruimte beschikbaar.

Strakke planning

Voor het RVB en het KIM is een strakke planning van de renovatie cruciaal. Omdat het Instituut gewoon in gebruik is, moet het werk in fases plaatsvinden. En binnen die fases is een duidelijke deadline. In de eerste fase, fase Noord, is een deel van de studenten elders gehuisvest. Daarna was er een onderbreking van 8 weken. “Na de zomer is de nieuwe lichting adelborsten gestart en is renoveren een no go”, zegt Ron. “Alle bedden zijn bezet. Binnenkort gaan sommige studenten ergens anders naartoe en krijgen we wat ‘lucht’.”  Dat is de start van fase Midden, waarna er opnieuw een onderbreking is. Vervolgens start fase Zuid. Het hele project moet in maart 2024 zijn afgerond.

In die strakke planning zit de meeste uitdaging, erkent uitvoerder Henri Dekker. “Qua tijd hebben we geen enkele speling, maar we gaan er toch voor. We hebben het project in korte tijd goed voorbereid. Onze rol is hier vooral het aansturen en begeleiden van de verschillende werkzaamheden en onderaannemers, zoals schilders, elektriciens, loodgieters en kitters. We moeten ervoor zorgen dat iedereen op tijd begint. Alle werkzaamheden plannen we tot in detail per kamer in. We kunnen dus snel bijsturen als dat nodig is en zitten er strak op.”

Roelof Westerbeek werkt als voorman van Van Wijnen op dit project. Voor hem is dit een mooie werkplek. “We zijn hier op een locatie waar je normaal gesproken niet zo snel komt. Het is interessant om te zien wat er op het defensieterrein gebeurt. Ik ben hier al een tijdje werkzaam, maar het blijft hartstikke leuk.”

Veiligheid prioriteit

Voor alle betrokken partijen heeft veiligheid hoge prioriteit. Op de terreinen van Defensie zijn er scherpe veiligheidsprotocollen rond bouwwerkzaamheden. Roelof: “Bij hijs-, las- en slijpwerkzaamheden moeten we Bureau Veiligheid op tijd informeren en daar houden we ons uiteraard aan. We nemen ook zelf aanvullende maatregelen om veilig te werken. Er bleek chroom-6 in het gebouw te zitten, een metaal dat ongezond is als je er bij werkzaamheden aan wordt blootgesteld. We stelden een werkplan op, zetten de betreffende ruimtes af en voerden de werkzaamheden uit met beschermingsmiddelen.” Oog hebben voor veiligheid betekent ook dat je je blijft realiseren dat je ergens werkt waar mensen wonen en werken. Roelof: “We schermen de werkplekken goed af. In overleg met Ron hebben we besloten om ons materieel aan het einde van de dag in een afgesloten ruimte te plaatsen.”

Roelof Westerbeek

Timmerman voorman

‘Het is interessant om op het defensieterrein te werken, hier kom je normaal gesproken niet zo snel’

Oplossend

Hoe verloopt de samenwerking tussen het RVB, het KIM en Van Wijnen? “Goed”, is het bondige antwoord van Raymond. “De renovatie verloopt naar wens en de gebruiker – Ron dus – heeft tot nu toe alleen maar lof. Het bouwteam vergadert elke maand, we ondersteunen elkaar en er is heldere communicatie.” Werken op een locatie als deze vraagt flexibiliteit. Ron geeft een voorbeeld. “Vanwege de warmte in het voorjaar wilden de schilders graag om zes uur ’s morgens beginnen. Prima, maar we wilden absoluut niet dat ze op dat tijdstip gingen schuren; er sliepen hier op dat moment 80 man. Ze hebben zich aan die voorwaarde gehouden.”

Spijkers met koppen

Communicatie is altijd de sleutel, vooral als dingen anders lopen dan je dacht. Henri: “De wandgoten waren op papier op een bepaalde hoogte geplaatst. Die plek bleek niet te matchen met de hoogte van de meubels. Om onduidelijkheid te voorkomen, organiseerden we direct een werkoverleg met de elektriciën en de opdrachtgever. Zo konden we spijkers met koppen slaan. En vooral: snel doorgaan.”

Naast de werkzaamheden op het KIM doet Van Wijnen Vastgoedbeheer ook ander werk op de Marinebasis Den Helder. Zoals dakwerkzaamheden op de Nieuwe Haven en aanpassingen van de sanitaire ruimtes op de NBCD-school. Met de gerenoveerde legeringskamers voldoet het KIM straks weer aan de standaard van Defensie. “We bieden onze studenten dan een comfortabele slaap- en studeeromgeving op niveau”, besluit Ron. “Qua slaapgelegenheid zijn we straks waar we moeten zijn: in de 21e eeuw. Het is fris, het heeft weer smoel. We zijn ontzettend blij met de renovatie. Met deze kamers gaan we tevreden studenten krijgen. Dat is een groot goed. Als we mensen hiermee ‘binnen’ houden, kunnen we ze opleiden tot een goede marineofficier.”

Ron

Kazerne Commandant KIM

‘Het heeft weer smoel’