Renovatie winkelpand Oudegracht Utrecht

Werken

Renoveren

Utrecht

Locatie
Historisch centrum Utrecht
Opdrachtgever
Syntrus Achmea Real Estate & Finance | Cushman & Wakefield
Soort pand
Rijksmonument
Architect
Rappange & Partners Architecten
Vloeroppervlakte
Ca. 1.500 m2

In het historisch centrum van Utrecht heeft Van Wijnen in opdracht van Syntrus Achmea Real Estate & Finance het voormalige H&M winkelpand gerenoveerd naar een nieuwe winkelruimte. Dit rijksmonument uit de 17de eeuw staat midden in de binnenstad van Utrecht.

Het pand is van binnen compleet casco gerenoveerd. De bestaande houten vloeren en bestaande stalen constructie zijn verwijderd en er is een compleet nieuwe staal- en betonconstructie aangebracht. Het pand is verduurzaamd door geïsoleerde voorzetwanden, plafonds en voorzetpuien te plaatsen De roltrappen, liftinstallatie en automatische deuropeners zijn ook vervangen.

Veel creativiteit en juiste teamspirit

Het verbouwen en verduurzamen van een rijksmonument is een vak apart. Er moest om diverse constructies en onderdelen met monumentale waarde heen gewerkt worden. Een voorbeeld hiervan zijn de houten plafonds en balken. Op de zolder is nog duidelijk te zien dat er heel vroeger een brand heeft plaatsgevonden in het pand. Er zijn verstevigingen geplaatst zonder deze oudheden aan te tasten. Met veel creativiteit, maximale flexibiliteit en de juiste teamspirit heeft het projectteam dit project tot een succes gemaakt en dit alles in samenwerking met de opdrachtgever en verschillende partners.

Elke dag een verrassing

Bij renovatiewerkzaamheden weet je van tevoren nooit precies wat je tegenkomt, zo ook bij dit project. Het pand is in de afgelopen eeuwen meerdere keren verbouwd en dit is te zien aan de verschillende bouwstijlen en constructies die tijdens de renovatie zichtbaar werden. Ook kwam er een betonnen trap tevoorschijn die vroeger de werfkelder ontsloot naar de buitenruimte achter het pand.

Logistieke uitdagingen

Wat de werkzaamheden verder bijzonder maakten is dat het pand aan de Oudegracht 147 in een druk winkelgebied ligt. Het pand is niet toegankelijk voor groot en zwaar transport. Er konden dus geen leveringen voor de deur plaatsvinden. Gelukkig hebben de samenwerkpartners daar goede oplossingen voor bedacht. Het beton is door pompinstallaties meer dan 200 meter over de grachten gepompt en de stalen profielen zijn op elektrisch bestuurbare transportmiddelen door Utrecht gereden. Ook het plaatsen van de roltrap was een grote operatie. De trap is in delen aangeleverd en in het pand gemonteerd.

Tussen winkelend publiek en restaurantbezoekers

De werkzaamheden zijn tijdens normale werktijden uitgevoerd en dus gedurende de openingstijden van de winkels. Het restaurant in de werfkelders onder de Oudegracht 147 is ook opengebleven. De entree van het pand zit direct aan de winkelstraat waardoor de werkzaamheden veel aandacht kregen van het winkelend publiek.

Meer weten?

Neem vrijblijvend contact op met Martijn Leijdekker.