Renoveren en verduurzamen woningen Het Grootslag

Wonen

Woningcorporatie

Renoveren

Verduurzamen

Noord-Holland

Aantal woningen
33
Plaats
Hoogkarspel
Opdrachtgever
Woningstichting Het Grootslag
Architect
Breddels Architecten
Bijzonder
Pre fab gevels van Rc Panels

Renovatie en verduurzaming 33 woningen in Hoogkarspel

Voor Woningstichting Het Grootslag uit Wervershoof verduurzaamde Van Wijnen Heerhugowaard 33 woningen aan de Ranonkellaan in Hoogkarspel. De woningen kregen nieuwe gevels en geïsoleerde daken. De complete schilrenovatie zorgt voor een flinke energiebesparing voor de bewoners en geeft de woningen de look & feel van nieuwbouw. Interessant detail: de geïsoleerde gevels zijn prefab en staan in één dag voor de woning!

Het zal menig bewoner van de Ranonkellaan in Hoogkarspel zijn overkomen: ‘s morgens naar het werk rijden, tegen de avond thuiskomen en het huis van de buren verderop amper herkennen. Geen wonder. De vijf huizenblokken aan deze laan kregen allemaal een compleet nieuwe voor- en achtergevel die binnen één dag staan.

In opdracht van Woningstichting Het Grootslag startte Van Wijnen Heerhugowaard in oktober 2023 met het verduurzamen van de 33 verouderde woningen. “De insteek van Het Grootslag was om deze woningen voor de komende 50 jaar weer een fris en nieuw uiterlijk te geven”, vertelt Frank Reijnen, hoofd projectvoorbereider bij Van Wijnen Heerhugowaard. “Wij vinden het in een voortraject prettig om met de klant het gesprek aan te gaan en oplossingen te bedenken die aan de vraag voldoen. Het Grootslag stond open voor onze suggesties. We schetsten meerdere scenario’s met alle plussen en minnen. Eén scenario was een traditionele aanpak met isolatie en steenstrips, al dan niet met nieuwe kozijnen. Een ander scenario was het gebruik van prefab geveldelen, Rc-panels, waar we al eerder succesvol een renovatieproject hadden gedaan in Noord-Holland.”

In een dag naar nieuwbouwkwaliteit

Hoe dat werkt? Om het bestaande buitenblad van de woningen komt een hoogwaardige prefab isolerende schil van Rc-panels, inclusief nieuwe kunststof kozijnen. De elementen komen kant en klaar uit de fabriek en worden in één dag met een kraan tegen de woning geplaatst. “Samen met Het Grootslag kwamen we tot de conclusie dat dit voor deze woningen de beste oplossing was met de minste impact voor de bewoner. Deze bouwmethode beperkt de overlast voor de bewoners enorm. Er is geen hak- en breekwerk nodig en het werk gaat veel sneller dan op de traditionele manier. Normaal gesproken ligt een gevel wel vier dagen ‘open’. Met deze panelen zetten we in één dag drie voorgevels. De volgende dag zijn de achtergevels aan de beurt. In totaal besparen we wel 10 tot 15 weken bouwtijd en daarmee ook geld.”

De huidige muren en de aanwezige spouwmuurisolatie blijven bestaan. “Die materialen zijn nog goed; ze verhogen de isolatiewaarde en beperken de investering. Het kozijn aan de binnenzijde blijft intact en we timmeren het nieuwe kozijn af naar het oude. De bewoners hoeven dus geen nieuwe gordijnen aan te schaffen. Binnen dit project isoleren we ook de daken en plaatsen we nieuwe dakpannen.”

Frank Reijnen

Hoofd projectvoorbereider

“Met deze panelen zetten we in één dag drie voorgevels. De volgende dag zijn de achtergevels aan de beurt.”

Persoonlijke aandacht voor bewoners

Werken in een bewoonde omgeving vraagt extra aandacht voor de bewoners, weet Frank. “De ene bewoner is ziek, een ander heeft misschien net een baby gekregen of heeft zorgen om een huisdier. Daar willen we rekening mee houden. Net als Het Grootslag hebben ook wij een bewonersbegeleider. Zij neemt de tijd voor de bewoners en hun vragen. Soms is een bewoner ermee geholpen als we een halfuurtje later dan gepland aan de woning beginnen. Dan regelt de bewonersbegeleider dat met de uitvoerder. Eén van de bewoners had katten die twee straten verderop ondergebracht moesten worden. Zij kon dat zelf niet doen. Ik zie de uitvoerder nog lopen met die kattenmand op een platte kar… We proberen altijd een oplossing te zoeken.” Cruciaal bij dergelijke projecten is het creëren van persoonlijke ontmoetingen. “Je hebt maar één kans voor een goede eerste indruk”, aldus Frank. “Voordat we met het project begonnen, zijn we daarom gaan flyeren in de wijk. Iedereen kreeg een kaartje in de bus waarmee we ons team voorstelden. En toen eind vorig jaar de eerste twee blokken klaar waren, lieten we een oliebollenkraam in de straat komen en nodigden we alle bewoners uit. Leuk om te zien dat binnen een halfuurtje de ene buur even bij de andere buur naar binnen stapte om te ervaren hoe comfortabel het nu binnen is.”

Ranonkel op de kopgevel

De woningen krijgen dus in korte tijd een compleet nieuwe uitstraling. “Iedereen kan bouwen, maar wij willen het net even anders doen”, lacht Frank. “We voegen graag iets verrassends toe. Daarom bedachten we hier samen met de architect verfraaiingen in de gevels. Zoals afwisselend staand en liggend metselwerk, speelse vlakverdelingen en verschillende kleurnuanceringen. Echt speciaal is de afbeelding van een ranonkel die in het metselwerk op de kopgevel verwerkt is. Een mooie verwijzing naar de straatnaam. Iedereen vond dit idee gelijk leuk.”

Lagere energierekening

Voor de bewoners betekent deze verduurzaming een lagere energierekening en maximaal wooncomfort. Frank: “Eén bewoonster zei: ‘Voorheen sliep ik met ‘s winters met een joggingpak aan en een extra deken, dat is nu niet meer nodig’. Door de upgrade van de schil hoeft Het Grootslag de komende jaren slechts minimaal onderhoud te plegen. Een lage Total Cost of Ownership (TCO) dus. Frank: “In ons scenario-denken nemen we altijd meerdere aspecten mee: wat betekent dit voor de energierekening van de bewoner, voor de overlast, voor de doorlooptijd, voor de TCO van de klant en voor de duurzaamheid? Wat dat laatste betreft: in dit project slopen we niets dat we nog gebruiken. Zo blijft het bestaande kozijn bestaan, alleen het glas gaat eruit. Dat scheelt handelingen en afval.”

Van Wijnen kijkt terug op een fijne eerste samenwerking met Woningstichting Het Grootslag. “33 verduurzaamde woningen en veel blije bewoners”, zegt Frank. “Ooit was de Ranonkellaan misschien niet heel opvallend in de wijk, maar straks is het waarschijnlijk een van de meest sprekende woonblokken.”

Bekijk het interview met uitvoerder Hidde

Meer van onze renovatie projecten

Opruimdag met bewoners vormt startsein voor renovatie in Heemskerk

Samen met wooncorporatie Woonopmaat, bewoners, de bewonerscommissie, stichting MET Heemskerk en kringloopwinkel RataPlan hebben we in het kader van een…

Lees verder

Renovatie portiekflats Duinroosstraat Den Helder

Nieuw uiterlijk voor vijf portiekflats Aan de Duinroosstraat in Den Helder staan vijf portiekflats met in totaal 90 sociale huurappartementen….

Lees verder

Renovatie 59 huurwoningen in Bergen

Van Wijnen Heerhugowaard doet de renovatie van 59 huurwoningen in Bergen in opdracht van Stichting Pensioenfonds Rail & Openbaar Vervoer….

Lees verder