‘Smiley’ 364 studenten studio’s

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Amsterdam

Aantal studio's
364
Nominatie 2017
Amsterdamse Nieuwbouwprijs
Woonoppervlakte
18 tot 29 m2
Opdrachtgever
Van Wijnen Projectontwikkeling Midden
Architect
Studioninedots, Amsterdam

Medio juli 2016 kregen de eerste studenten de sleutel van hun splinternieuwe woonstudio in Smiley: een markant woongebouw op het Amsterdamse Zeeburgereiland, met 364 studio’s, terrassen en diverse op studenten gerichte functies. Het gebouw dankt zijn naam aan zijn gekromde hoofdvorm en opvallende gevelritmiek.

Woningen waar je blij van wordt

Een kwalitatief hoogwaardige studio met een eigen keuken en sanitair, razendsnel internet en een gemiddelde huur van maximaal 360 euro: Smiley heeft alles waar een student blij van wordt. En voldoet hiermee aan de grote vraag naar zelfstandige studentenwoningen in Amsterdam. Tegelijkertijd speelt Smiley in op de behoefte aan gemeenschappelijke ruimten. Zo biedt het studentencomplex ruimte aan een was- en droogruimte en verschillende ontmoetingsruimten.

Dakterrassen

“Met International Campus Netherlands als investeerder en DUWO als verhuurder zijn we erin geslaagd om hier de gewenste sociale huurwoningen voor studenten te realiseren.”

Marten Boerema – Commercieel directeur Van Wijnen Midden

Krachtenbundeling van expertises

Smiley is het resultaat van een krachtenbundeling van expertises. Als ontwikkelend bouwer namen wij het initiatief tot de ontwikkeling van de woonstudio’s. Ook ontwikkelden we het eerste concept. In samenwerking met International Campus Netherlands en DUWO optimaliseerden we het ontwerp en realiseerden we het gebouw. Beide partijen weten als geen ander wat de woonwensen en -behoeften van studenten zijn. International Campus Netherlands is gespecialiseerd in het ontwikkelen, beleggen en beheren van onder andere studentenwoningen. DUWO is studentenhuisvester. Smiley is het eerste project dat vanuit deze samenwerking is opgeleverd.

Flexibel inspelen op woonvraag studentenhuisvesting

De studio’s hebben een oppervlakte van 18 tot 29 vierkante meter en zijn zeer geliefd bij de Amsterdamse studenten. Alle 364 studio’s zijn dan ook bewoond. Neemt de vraag naar studentenwoningen in de toekomst af, dan kan Smiley eenvoudig worden omgebouwd tot regulier woongebouw. Door twee of drie units samen te voegen, ontstaan starterswoningen/reguliere huurwoningen. Het flexibele casco maakt van Smiley een toekomstbestendig gebouw.

Mensen aan tafel op dakterras

“Je zit hier op een topplek. Wat ik vooral mooi vind, is dat de terrassen in het gebouw wegvallen. Dat komt modern over en het valt op.”

Roos van Rongen – Bewoonster Smiley