Transformatie oude belastingkantoor Rotterdam: ParkHaven Stad

Wonen

Transformeren

Rotterdam

Zuid-Holland

Aantal woningen
141
Transformatie
11.700m²
Bouwtijd
11 Maanden
Opdrachtgever
Accresco Vastgoed, Rotterdam
Architect
Architectenbureau Rutten van der Weijden, Rotterdam
Woonoplossing
Vrije wonen

Een leegstaand kantoor omtoveren tot een hip woongebouw. Met de realisatie van ParkHaven Stad laten we zien dat het kan. Het voormalige douanekantoor aan de Rotterdamse Westzeedijk bestaat nu uit 141 huurappartementen, waarvan 12 nieuwe penthouses op het dak. Het gebouw heeft ook een fitnessruimte, café-restaurant en een gemeenschappelijke daktuin.

“We zijn er trots op dat we van een dooie hoek iets levendigs hebben gemaakt – iets hebben toegevoegd aan de stad.”

Jos van Essen Directeur van Accresco

Van leegstaander naar fijne woonplek

In opdracht van en in nauwe samenwerking met Accresco gaven we het oude douanekantoor een tweede leven als woongebouw. We voerden de werkzaamheden lean uit met vaste ketenpartners. Deze partners zijn vanaf het begin bij de planning en realisatie betrokken. Gebruikmakend van elkaars kennis en kunde werkten we toe naar het gezamenlijke einddoel: een toekomstbestendige leefomgeving, waarin de woonstarter fijn en betaalbaar kan wonen. Maar ook: een snel en goed verlopen bouwproces, waarin we zo goed mogelijk inspelen op de wensen en verwachtingen van de opdrachtgever en de toekomstige bewoners. Projectleider René Bestebreurtje van Van Wijnen: “Kort na de start van de bouw leverden we een proefwoning op. Hiermee lieten we aan de opdrachtgever en geïnteresseerden precies zien wat ze konden verwachten.”

Veelzijdige woonplek

De transformatie duurde een klein jaar en richtte zich voornamelijk op de binnenzijde van het gebouw, waar een veelzijdig programma is gerealiseerd. Op de begane grond bevinden zich onder meer een fitnesscentrum, café-restaurant en wasserette. De bestaande verdiepingen bieden ruimte aan appartementen met hoge plafonds, veel glas en een industrieel karakter. Op het dak van de (fietsen)stalling is een gemeenschappelijke buitenruimte/daktuin gemaakt. Absolute blikvangers zijn de penthouses, die we op het dak van het voormalige douanekantoor bouwden. Richard Faasse, werkvoorbereider bij Van Wijnen: “We voerden de constructie zo licht mogelijk uit. Hiermee benutten we de beschikbare capaciteit van het gebouw maximaal en hoefden we de paalfundering niet te verzwaren.”

Martin de Jong

Directeur Van Wijnen Dordrecht

“Het gebouw heeft tien jaar leeggestaan, maar heeft nu een nieuwe toekomst als hip woongebouw, waar starters een leuk appartement kunnen huren.”

Nieuwe dynamiek in de omgeving

Na tien jaar leegstand heeft het voormalige douanekantoor weer een functie en wordt het optimaal gebruikt. Dit tot grote tevredenheid van de bewoners, zoals Tara Nitschelm: “Mijn studio in ParkHaven Stad en het uitzicht op de Euromast bevallen mij meer dan prima!” Met ParkHaven Stad transformeerden we niet alleen een gebouw, we leverden een bijdrage aan de hele omgeving. De jonge bewoners en de voorzieningen op de begane grond brengen een nieuwe dynamiek teweeg aan de Westzeedijk. Bovendien gaan bewoners uit de omgeving er graag heen, voor een sportieve workout of gezellig een hapje en drankje.