Transformatie Prins Hendrikkade

Transformeren

Rotterdam

Opdrachtgever
Looije properties
Architect
Rutten Van der Weijden

In opdracht van Looije Properties transformeerden we een oud kantoorpand op de Prins Hendrikkade in Rotterdam tot een eigentijds woongebouw. Het kantoorpand stond al ruime tijd leeg en is door eigenaar Looije Properties herontwikkeld tot woningen voor verschillende doelgroepen. De bestaande optopping werd verwijderd en hier kwamen 2 lagen voor terug. In totaal realiseerden we 102 woningen.

Een transformatieproject op een unieke locatie 

De Prins Hendrikkade ligt op het Noordereiland in Rotterdam. Het Noordereiland is een eiland in de Nieuwe Maas in Rotterdam, verbonden door de Willemsbrug en Koninginnebrug. Het is een historisch stukje Rotterdam. Bij de Duitse bombardementen in mei 1940 bleef het Noordereiland namelijk veel beter bewaard dan andere delen van de stad.  

Een gebouw met een rijke historie 

Het pand dateert uit 1880. Van origine diende het als fabriek en deels als pakhuis. Het gebouw is niet als monument beschermd, maar heeft een zekere mate van cultuurhistorische waarde als onderdeel van het beschermd stadsgezicht van het Noordereiland. Het doel was om de historische kwaliteiten van het gebouw te behouden, maar ook de kansen te benutten om het pand passend bij het nieuwe woonprogramma om te vormen en klaar te maken voor de toekomst. 

Het is een transformatie van een bestaand, historisch pand. Het vraagt veel creativiteit en last minute oplossingen. Bij de sloop van het binnenwerk kwamen we van alles tegen wat niet op de tekeningen stond. Daar moesten we dan omheen werken of nieuwe berekeningen maken”, aldus Rob van Dijke en René van den Hil (Van Wijnen Dordrecht).