Atlas, hét icoon van een duurzame TU/e campus

atlas-het-icoon-van-een-duurzame-tu-e-campus

Atlas is een gebouw van superlatieven. Alles aan dit universiteitsgebouw laat zich beschrijven in de overtreffende trap. De opvallende, glazen gevel en de imposante afmeting geven het voormalig Hoofdgebouw de uitstraling van internationale allure. Het is een landmark op de campus van de Technische Universiteit van Eindhoven. Binnen is ‘De Kathedraal’ imposant. Een tien meter hoge hal op de begane grond die rust op robuuste betonnen pijlers. En de zogenaamde ‘rode loper’, een verbindende trap die zigzaggend doorloopt tot de elfde verdieping. ‘De Kathedraal’ is in ere hersteld en qua inrichting en sfeer weer precies zoals vroeger.

Kubusmethode: slim onderhouden

Soms vraagt het onderhoud van een gebouw om een slimme(re) oplossing. Dit is het geval bij het Atlasgebouw. In 2019 is het markante bouwwerk officieel geopend. Daarmee komt na meer dan twee jaar bouwen een eind aan onze grootscheepse renovatie van het Hoofdgebouw. Wij hebben deze plek weer toekomst gegeven. De komende twee jaar zetten we de samenwerking voort in de vorm van onderhoudswerkzaamheden. Onze vaklieden verrichten preventief en dagelijks onderhoud en voeren (kleine) interne verbouwingen uit. Zodat wat mooi is, ook mooi blijft.

Gebouwplattegrond opdelen

De kubusmethode zorgt ervoor dat de kosten laag blijven omdat niet het hele gebouw geïnspecteerd wordt tijdens een inspectieronde. Daarvoor is de plattegrond van Atlas opgedeeld in 54 kubussen. Het doel is om over een periode van drie jaar het hele gebouw steekproefsgewijs geïnspecteerd te hebben  Inspecties vinden plaats conform de NEN2767 en worden door ons per kwartaal uitgevoerd. Over een periode van 3 jaar zijn er dus 12 inspectiemomenten, waarbij de steekproef een representatie is voor de rest van het gebouw. Per kubusmeting worden er 4 kubussen geïnspecteerd, wat resulteert in 52 kubussen over een periode van 3 jaar.

Door deze aanpak krijgt de opdrachtgever vier keer per jaar een gevoel bij de kwaliteit van het onderhoud, en daarmee het vastgoed. Tegelijkertijd blijven de kosten laag, omdat niet het hele gebouw geïnspecteerd hoeft te worden.

’s Werelds duurzaamste onderwijsgebouw

Voor de Technische Universiteit Eindhoven realiseren wij het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld: Atlas. Door optimaal hergebruik te combineren met kwalitatieve materialen renoveerden we dit voormalige Hoofdgebouw in een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw. Atlas heeft een slimme glazen gevel met ramen die door hun beweging het gebouw ’s nachts koelen en de lucht zuiveren. Het gebouw heeft Smart Energysaving Lighting, geen gasaansluiting en wordt verwarmd en gekoeld via Aquifer thermal energy storage en Warmte- en Koudeopslag. 2/3 Van de benodigde elektriciteit voor het gebouw komt van de eigen campus, onder meer door zonnepanelen.

Grootste technologische indoor proeftuin van Europa

Naast deze vernieuwingen om het gebouw energiezuiniger en aangenamer te maken, is het gebouw de grootste technologische indoor-proeftuin van Europa: het Atlas Living Lab (ALL). Hier kunnen onderzoekers, studenten en ondernemers onderzoek doen naar de effecten van slimme, duurzame oplossingen en voorzieningen op de vitaliteit van de gebruikers van het gebouw. Maar ook wordt gekeken naar gebruikspatronen en energiebesparing. Atlas creëert hiermee bewustwording en zet haar gebruikers aan tot duurzaam gedrag.

Levendige en inspirerende plek

Gebouw Atlas is het nieuwe onderkomen voor twee faculteiten: Industrial Design en de faculteit Industrial Engineering & Innovation Sciences. Ook het universiteitsbestuur heeft er haar intrek genomen, plus acht ondersteunende diensten. Met in totaal 4.000 hoogwaardige onderwijsplekken is het weer levendige, inspirerend gebouw waar studenten, wetenschappers en high-tech bedrijven onderzoeken, elkaar ontmoeten en samenwerken.

“Wij hebben het voormalig Hoofdgebouw van de TU/e weer toekomst gegeven. Na een renovatie van een aantal jaar ziet het universiteitsgebouw er weer uit, zoals bij de opening in 1963.”

Ed Tuinder, Senior projectleider Van Wijnen

Meer informatie

Meer informatie? Lees meer op onze projectpagina van gebouw Atlas van de TU/e.

Meer dan bouwen