Projecten

Gebouw Atlas, TU/e

Eindhoven

Voor de Technische Universiteit Eindhoven realiseren wij het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld: Atlas. Door optimaal hergebruik te combineren met kwalitatieve materialen transformeren we dit voormalige Hoofdgebouw in een transparant en energiezuinig universiteitsgebouw.

“Ik vind het inspirerend om te zien hoe de flow in een project komt als iedereen elkaar positief weet te stimuleren.”

Veronique Marks Directeur Dienst Huisvesting TU Eindhoven

Studenten
4000
CO2-besparing
80%
Oppervlakte
42.000 m2
Opdrachtgever
Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven
Architect
Team RSVP

’s Werelds duurzaamste onderwijsgebouw

Atlas won op 7 maart 2017 de internationale BREEAM-award voor meest duurzame onderwijsgebouw in de categorie Education & Health. Niet zo gek, als je bedenkt dat dit het eerste gerenoveerde onderwijsgebouw ter wereld is met het BREEAM Outstanding certificaat. Nu de transformatie van het Atlas-gebouw is afgerond, mag dit uit 1963 daterende gebouw zich het duurzaamste onderwijsgebouw ter wereld noemen. Wij realiseerden met co-makers een werk- en leeromgeving waarin de CO2-uitstoot met zo’n 80 procent omlaag gaat, terwijl het aantal gebruikers gaat verdubbelen.

Het Atlas-gebouw dankt zijn duurzaamheidsprestaties aan de aansluiting op de aanwezige installatie voor warmte- en koudeopslag (wko), transparante gevels die het klimaat reguleren, een intelligent systeem met ledverlichting en 2.500 zonnepanelen. De universiteit beschikt over een van de grootste installaties voor warmte- en koudeopslag in Europa. De wko is uitgevoerd met 2 centrale ringen: een koude en een warme ring. Gebouwen kunnen onafhankelijk van elkaar warmte en koude tegelijkertijd gebruiken en er kan warmte of koude uitgewisseld worden op de ringen waardoor gebouwen in de zomer worden gekoeld en in de winter verwarmd. Atlas is het vijfde gebouw op de campus dat is aangesloten op de wko en geen gasaansluiting heeft. De klimaatinstallatie in Atlas reageert op de wensen en de aan- of afwezigheid van de gebruiker.

Intelligent lichtsysteem

Het hele gebouw is voorzien van ledverlichting met aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijke armaturen. Iedere werknemer kan het licht naar wens aanpassen via een speciale app op zijn eigen smartphone. Het intelligente lichtsysteem gaat dankbaar gebruikmaken van deze regelbaarheid. In het gebouw wordt onderzocht welk verlichtingsconcept verzuim door winterdepressies het best terugdringt zodat ziekteverzuim kan worden voorkomen en mensen zich prettiger voelen in het gebouw.

Werken aan een BREEAM-certificaat meandert door al je werkzaamheden. Alle onderaannemers, partners en leveranciers moeten meedoen en zorgvuldig administreren. De herkomst van materialen, het aantal gereden kilometers en de veiligheid op het bouwterrein moeten schriftelijk worden verantwoord.

Ed Tuinder – senior projectleider Van Wijnen

Invulling geven aan ambities TU/e

Toekomstbestendigheid is een belangrijke, maar niet de enige ambitie van TU Eindhoven met Atlas. Het gebouw moet ook uitstraling hebben, zijn ‘campus-brede’ functie behouden en getransformeerd worden naar een hoogwaardige werk- en studieomgeving. Samenwerken, ontmoeten, multifunctionaliteit en flexibiliteit zijn eveneens van belang. Wij geven hier invulling aan vanuit een UAV-GC contract, een bouwcontract model waarbij de opdrachtgever aan één opdrachtnemer het ontwerpen en bouwen opdraagt. Wij zijn verantwoordelijk voor de uitwerking van ontwerp naar bestek en uitvoeringstekeningen. Ook de uitvoering van de werkzaamheden valt onder onze verantwoordelijkheden.

Inspirerende en levendige plek

Na de renovatie heeft Atlas een oppervlakte van 42.000 m2, verdeeld over twee compartimenten die met elkaar gekoppeld zijn door een markante trap. In het ene compartiment, het hoogbouwdeel, komen de faculteiten Industrial Design, Industrial Engineering en Innovation Sciences. Ook de (staf)diensten van de universiteit vestigen zich er. In de laagbouw van Atlas komen zalen en studieplekken, een foodcourt en het restaurant ‘University Club’. TU Eindhoven wil door de principes van ‘Het Nieuwe Werken’ het gebouw zo efficiënt mogelijk gebruiken en weer een levendige, inspirerende plek zijn, waar mensen kunnen onderzoeken, leren en samenwerken.

Studenten TU/e

ATLAS TU/e rode loper

Rode loper

Centraal in het gebouw loopt een verbindende trap, de zogeheten rode loper, zigzaggend door het gebouw. De trap vormt de aansluiting van de verdiepingen in de boven- en onderbouw. Rondom de trap zijn de collegezalen, laboratoria en ontmoetingsplekken gesitueerd. Om deze trap te kunnen maken moest er een sparing gemaakt worden in de bestaande betonvloer, en dat is constructief nogal ingrijpend. Vele ingewikkelde berekeningen van de constructeur gingen daaraan vooraf. Acht weken lang heeft een diamant draadzaag ervoor gezorgd dat er een gat is ontstaan in de 1 meter dikke betonvloer van 12,4 bij 2,4 meter. Bij het zagen kwam heel wat water vrij. Dat is opgevangen in een tijdelijk ‘zwembad’ van 20 x 3 meter. Na de zaagwerkzaamheden is 6.000 liter water gefilterd en afgevoerd en kon het zwembad weer afgebroken worden.

Andere projecten

Meer dan bouwen