Creativiteit vereist in de Reguliersdwarsstraat

Geen categorie

Amsterdam

00:00

29-10-2018

Middenin het centrum van Amsterdam, aan de bekende Reguliersdwarsstraat, renoveren en transformeren we gemeentelijk monument Munthof op grote schaal. Het leven op straat gaat tegelijkertijd ongestoord door.

et is een mooie uitdaging voor Barry Groenveld – projectmanager bij Cushman & Wakefield, Rembrandt Freitag – projectbegeleider bij Van Wijnen en Randolf Oudshoorn – hoofduitvoerder bij Van Wijnen.

Samen vertellen ze over Munthof en wat bouwen in één van de drukste uitgaansstraten van Amsterdam met zich meebrengt.

Verouderd

Barry vertelt: “Munthof dateert uit de jaren 60 en heeft 7 verdiepingen, waarvan oorspronkelijk 5 parkeerverdiepingen en 2 verdiepingen met kantoren. Het gebouw was verouderd en niet goed onderhouden. De verbouwingswerkzaamheden zorgen ervoor dat Munthof weer meedoet in de Amsterdamse kantorenmarkt. Het is straks een gezonde en prettige omgeving om in te verblijven.

“We houden tevens rekening met de wens vanuit de gemeente Amsterdam om van het centrum een autoluw gebied te maken. De bovenste 2 parkeerverdiepingen worden daarom getransformeerd naar kantoren. De bestaande kantoorverdiepingen zijn of worden nog gerenoveerd, mét behoud van het monumentale karakter.”

Van label G naar A

Door middel van verschillende toepassingen is er een grote labelsprong gemaakt. “We hebben onder andere de gevels, vloeren, wanden en kozijnen geïsoleerd”, vertelt Rembrandt. “Het binnenklimaat wordt door middel van een klimaatplafond aangenamer en goed beheersbaar. Voor de koeling en verwarming via het plafond wordt gebruik gemaakt van 2 nieuwe warmtepompen. Verder passen we op verschillende plaatsen gerecycled materiaal toe. Het akoestische spuitwerk bestaat bijvoorbeeld uit oude krantenknipsels.”

Glazen dakconstructie met groen dak

Op het dak van Munthof realiseren we een extra verdieping; een bijzondere glazen constructie. Op de dakconstructie wordt een groen dak aangelegd. “Het is een waterbuffer, een soort spons”, vertelt Barry. “Door extremere regenval en het gebrek aan groen in de steden ondervinden we steeds vaker wateroverlast. Bij de toepassing van een sedumdak, groen dak, wordt het water opgenomen en als het dak verzadigd is, loopt het water langzaam en gecontroleerd weg. Zo voorkom je ondergelopen straten.”

Voor de realisatie van de dakconstructie hebben we verschillende maatregelen getroffen. Randolf legt uit: “Op de grond hadden we geen enkele ruimte. We ontvingen daarom wekelijks een levering staal, welke met een autokraan naar boven is gehesen. Middels het toepassen van een zogenaamde gekko-kraan is de constructie volledig op het dak in elkaar gezet.”

Creativiteit vereist

Op een project waar geen ruimte is voor een bouwplaats moet je creatief zijn. Randolf vervolgt lachend: “Ik heb vanuit mijn rol als hoofduitvoerder heel wat bouwplaatsen gezien en op veel binnenstedelijke projecten gewerkt, maar Munthof staat qua complexiteit op nummer 1. Het is een uitgaansgebied en het leven op straat moet te allen tijde doorgaan. Allereerst is communicatie enorm belangrijk. Samen met Barry hebben we alle gebruikers van de omliggende panden stuk voor stuk benaderd. We maakten diverse afspraken en legden onze plannen uit.”

Logistiek

Daarnaast treffen we ook logistieke maatregelen. “Voor de werkzaamheden aan de gevel maakten we bijvoorbeeld gebruik van hangbakken in plaats van steigers”, vertelt Rembrandt. “De smalle stoep bleef voor voetgangers bereikbaar. Bevoorrading loopt hoofdzakelijk via de oude opgang van de parkeerverdiepingen. Middels een heftruck brengen we alles naar de gewenste plek. Het glas werd middels een autolaadkraan met glaszuigers over de weg heen op locatie geplaatst. De verkeersregelaar begeleidde voor de veiligheid het passerende verkeer.”

Randolf vult aan: “Naast deze maatregelen plannen we ieder transport ruim van tevoren in, want in de Reguliersdwarsstraat is geen tijd om lang stil te staan. Dat doen we samen met onze samenwerkingspartners op basis van de LEAN planning. Iedere ochtend bespreken we met elkaar de dag door en is er voor eenieder genoeg ruimte voor inbreng.”

Vertrouwen

“Er lopen veel processen door elkaar en dat maakt dit project complex, maar wel extra bijzonder”, vertelt Barry. “Je hebt met verschillende werkzaamheden en partijen te maken op een heel klein stukje land. Op dit moment werken er iedere dag ongeveer 70 mensen. Er moet heel veel gebeuren in een korte tijd, maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken. Wij kiezen voor Van Wijnen, omdat we weten wat ze kunnen, de zaken worden opgepakt. Dat is prettig.”

Rembrandt en Randolf vullen aan: “Zoals we hier met zijn drieën zitten, dat is mooi. Maar ook hoe we samenwerken met alle andere partners. We hebben allemaal één doel voor ogen en maken met elkaar een goede sfeer. Soms zijn dingen ingewikkeld, maar het project, de reuring in de buurt, wat we hier samen maken. Dat is bijzonder.”