Duurzame inrichting Sint-Jorisplein grijpt terug op de geschiedenis van Dirkzwager

Wonen

Schiedam

14:08

16-08-2023

We transformeren het voormalige terrein van de Koninklijke Distilleerderij Dirkzwager in Schiedam tot een gevarieerde en bruisende woonbuurt. Wonen, recreëren en creatief ondernemen gaan samen op een unieke historische plek dichtbij het centrum van Schiedam. De eerste woningen van het project zijn inmiddels opgeleverd, maar we zijn nog lang niet klaar!

Het Dirkzwager-terrein nodigt straks uit om lekker rond te dwalen. Vanuit de binnenstad worden bezoekers verleid via kleine steegjes en doorkijkjes om de verschillende pleinen te bezoeken. Het Sint- Jorisplein, een nieuw plein van zo’n 1.100 m2 groot, wordt als eerste van vijf openbare pleinen aangelegd. De Urbanisten, bureau voor stedenbouw en landschapsarchitectuur, maakten het ontwerp. Landschapsarchitecten Marit Janse en Marcello Corradi vertellen over de symboliek achter het ontwerp, de verleiding, opvang van regenwater en biodiversiteit.

Op het Sint-Jorisplein, achter de Drilschuur en de Sint Joris Doele is veel gebeurd de afgelopen eeuwen. Vroeger werden er soldaten gedrild door hun generaal en het uitgestrekte plein was het werkgebied van een touwslagerij, een plek waar touwen werden gemaakt. Onder de grond bevindt zich nog een voormalige alcoholkelder. De Urbanisten grepen deze 3 historische elementen aan om tot het ontwerp voor het Sint-Jorisplein te komen.

Bomen refereren aan soldaten

Marcello: “De Sint Joris Doele was rond 1700 de thuisbasis van het schuttersgilde Sint Joris. De bomen staan er straks op dezelfde manier als de soldaten die er in het gareel stonden. De grote boom is de generaal die de orders uitdeelde. Over de plek van de bomen is ook goed nagedacht. Er moet op warme dagen voldoende schaduw zijn, zodat het een fijne plek is om te zitten. Daarnaast zijn de boomvakken met een opvallend lijnenspel van regengoten in de bestrating aan elkaar verbonden. Deze lijnen symboliseren de touwen van de voormalige touwslagerij.” Marit vult aan: “Regenwater komt eerst in het plantenvak onder de bomen. Het overschot aan regenwater baant zich vervolgens via de goten een weg naar de alcoholkelder. Zo bergen we het overtollig regenwater bij hevige buien richting het riool. In de kelder kan maar liefst 130m3 water geborgen worden.”

Pergola gemaakt van oude kolommen

Ook komt er een pergola op het plein. Deze is gemaakt van 8 kolommen die gevonden zijn in de voormalige alcoholopslag. “Prachtig zijn ze”, aldus Marcello. “De kolommen zijn gedeeltelijk bekleed met een fraaie mozaïekbetegeling. Dat willen we zichtbaar houden en daarom laten we de pergola niet begroeien. Deze plek is straks een multifunctionele plek en nodigt bewoners, bezoekers en ondernemers uit er gebruik van te maken. Denk hierbij aan een kunstmarkt of het centrale punt van een buurtbarbecue. De pergola is straks via ’t Groenweegje en de Schie zichtbaar, en nodigt uit om het plein te bezoeken.”

Ook voor dieren een ontmoetingsplek

De Alopecurus pratensis (grote vossenstaart) in de plantenvakken onder de bomen kan goed tegen droogte, maar vindt een plens regenwater ook niet vervelend. Deze beplanting biedt naast aantrekkelijke omgeving ook voedsel en schuilmogelijkheid voor dieren; voedsel voor vogels en nectar voor insecten en bijen. Van het vroege voorjaar tot in het najaar kunnen vleermuizen, huismussen, gierzwaluwen en muisjes hier voedsel vinden en zoeken. “Leuk detail is dat de plant wat weg heeft van graan en daarmee maken we een knipoog naar het distilleerverleden van de plek”, zegt Marit.

Dezelfde bestrating als in hartje Schiedam

Tot slot vertelt Marcello over de bestrating van het plein, want ook daar is tot in detail over nagedacht. In de binnenstad van Schiedam vind je 5 kleuren gebakken klinkers in de bestrating. “Om een mooie aansluiting te maken met het historische hart van Schiedam, gebruiken we deze klinkers ook op het Dirkzwager-terrein. Voor het Sint-Jorisplein hebben we de drie donkerste stenen gekozen. Taupe, antraciet en bruin passen goed bij het stoere Sint-Jorisplein. Geel en rood zie je op andere plekken terug.” Het Sint-Joris plein is onderdeel van fase 2 van Dirkzwager. Omringd door prachtige oude monumenten en nieuw te realiseren eengezinswoningen. Zoals het er nu naar uitziet, start de aanleg van het plein nadat deze woningen gereed zijn.

Dit artikel verscheen in editie 2 van de Dirkzwagerkrant