Een eigentijdse woonwijk met het gevoel van een oud dorp

Algemeen

Uithoorn

11:50

24-08-2020

In Uithoorn realiseren wij een nieuwe woonwijk: Aangenaam Legmeer West. De ontwikkeling en realisatie van het project is verdeeld over 3 fases. Elke fase bestaat uit ongeveer 50 woningen. De eerste twee fases zijn inmiddels opgeleverd en grotendeels bewoond. We zijn momenteel bezig met de bouw van fase 3. Lijken alle huizen uit de verschillende fases dan op elkaar? Nee! Sterker nog, elke fase heeft een eigen architectuurstijl en binnen die stijl is ook nog variatie binnen de typen huizen. Ton Mulleners van Mulleners + Mulleners Architecten maakte het ontwerp voor de woningen in Legmeer West. Hij vertelt ons meer over de verschillende architectuurstijlen die hij gebruikt.

Aangenaam Legmeer wordt een grote buurt. In totaal realiseren wij 173 woningen uit eigen ontwikkeling. Je ziet nu misschien een nieuwbouwwijk voor je waarin alle huizen op elkaar lijken, maar niets is minder waar. We geven elke fase binnen het project een eigen karakter, om er zo voor te zorgen dat mensen zich verbonden voelen met hun woonomgeving. Een belangrijk uitgangspunt bij het ontwerp van de verschillende fases was dat deze grote nieuwbouwwijk een kleinschalig karakter moest krijgen.

Christa van der Vlugt, projectontwikkelaar bij Van Wijnen: “Door gevarieerde stijlen toe te passen in de diverse fases maken we het geheel kleinschalig. We willen graag diverse woonsferen creëren.” Ton vult aan: “Met verschillende architectuurstijlen ontstaan allemaal kleinere buurtjes waarin je je snel thuis voelt.”

Ook Rome werd niet in één dag gebouwd

Net zoals Rome, wordt geen enkele stad (of dorp) in één dag gebouwd. Er zit meestal tientallen (of zelfs honderden) jaren tussen de bouw van het eerste en laatste huis. Bouwstijlen veranderen door de jaren heen. Hierdoor ontstaan vanzelfsprekend verschillende bouwstijlen binnen een stad of dorp.

Ton Mulleners

Mulleners + Mulleners

“Als je door een oud dorpje loopt, zie je een grote variatie in pandjes. Zowel in opbouw, kleur als vorm. Dit inspireerde mij voor Legmeer West. Het combineren van verschillende architectuurstijlen weerspiegelt een dorp dat zich door de tijd heen verder ontwikkelt. Dit was dan ook mijn uitgangspunt bij het ontwerp van de nieuwe woonwijk. Daar heb ik een moderne, eigentijdse vertaling van gemaakt, zodat het in deze tijd past en bij de wensen van de kopers.”

Eén woonwijk, drie verschillende architectuurstijlen

De huizen binnen fase 1 heeft Ton geïnspireerd op oud-Hollandse dorpen waar het lijkt of de huizen één voor één zijn gebouwd, omdat ze steeds net een beetje anders zijn. Voor fase 2 heeft hij zich laten inspireren door een eigentijds dorp. Daar heeft hij een moderne invulling aan gegeven. Ton: “Binnen deze stijl lijken de huizen wat meer op elkaar omdat deze dorpen vaak binnen een kortere periode gebouwd zijn. Hier zie je wat meer orde en eenheid dan in de oud-Hollandse dorpen.” Bij het ontwerp van fase 3 heeft de architect een knipoog gemaakt naar een oud-Hollands Tuindorp. Ton: “Een oud-Hollands tuindorp kenmerkt zich door eenheid. Het is van tevoren bedacht. Als architect componeer je het geheel en zorg je voor een buurtje dat rust uitstraalt. In Legmeer-West maken we hier een hedendaagse vertaling van.”

Toch is ook in fase 3 bijna geen huis hetzelfde. Er zijn verschillende kleuren gevelsteen en waar het ene huis een dwarskap heeft, heeft het andere huis een langskap. Door te spelen met een vast aantal elementen, ontstaat een speels karakter. Desondanks is er ook duidelijk eenheid terug te zien doordat de onderste rijen stenen samen een lange band vormen. Ook in de positie van de ramen zie je gelijkenissen.

Alle koopwoningen zijn uniek

Ton creëert diversiteit in de nieuwe woonwijk. Er zit niet alleen een verschil in de architectuurstijlen, er zijn binnen de fases ook verschillende typen woningen die in nuance van elkaar verschillen. Zo zijn er afwisselende woningbreedtes, woningdieptes en dakvormen. Hierdoor heeft elke woning bijzondere kenmerken. Hierdoor is bijna iedere woning dus uniek. Het gebruik van diverse steenkleuren en kaprichtingen zorgt daarnaast voor een gevarieerd straatbeeld.

Christa sluit af: “Het leuke is dat als je straks door de buurt wandelt, je echt wel verschillen ziet, zonder dat het ‘vreemd’ is. Dat komt doordat we per buurtje wel op enige manier aansluiting hebben gezocht. Dat kan in vorm, kleur of details zijn.”

Meer over Aangenaam Legmeer lees je hier.