Het Pro Grotius is de eerste gasloze school in Delft

Onderwijs

Delft

13:24

21-09-2020

Gasloos bouwen, het is tegenwoordig de nieuwe norm. De gemeente Delft, opdrachtgever van dit project, heeft dan ook de doelstelling om duurzaam te renoveren, en waar het kan gasloos en circulair te bouwen. Praktijkschool Pro Grotius, onderdeel van scholengemeenschap Grotius College, heeft de primeur om de eerste gasloze school in Delft te zijn. Het compleet vernieuwde schoolgebouw is niet alleen energiezuinig, ook de leerlingen genieten van de voordelen. De nieuwe leeromgeving biedt meer mogelijkheden en is veel comfortabeler dan voorheen. Patrick van der Mark (locatiedirecteur van het Pro Grotius) en Mark Terlouw (projectleider bij Van Wijnen Stolwijk) vertellen er meer over.

Behoefte aan een nieuw schoolgebouw

Het oude pand van het Pro Grotius, toen nog gehuisvest aan de Aart van der Leeuwlaan, was sterk verouderd. Daarnaast was het aantal leerlingen zodanig gegroeid dat het tijd werd voor een groter en moderner schoolgebouw. In 2016 begonnen de Gemeente Delft en het schoolbestuur van de Praktijkschool met de zoektocht naar een geschikte locatie. Een mogelijke locatie werd gevonden aan de Vulcanusweg. Hier stonden een leegstaande kleuter- en lagere school, gebouwd in de jaren zestig en negentig.

Mark: “Waar sloop eigenlijk voor de hand lag, koos de gemeente voor een meer uitdagende route: een combinatie van renovatie van de bestaande bouw met een stuk nieuwbouw ertussen. We hebben van twee losstaande schoolgebouwen één school gemaakt. Het bestaande pand is zodanig gerenoveerd dat het aan de normen van nieuwbouw voldoet.“

Een vernieuwde leeromgeving met meer mogelijkheden voor de leerlingen

Het Pro Grotius biedt een bijzondere vorm van voortgezet onderwijs. De leerlingen op de praktijkschool hebben een leerachterstand of kampen met sociaal-emotionele problemen. Ze hebben passend onderwijs met extra begeleiding nodig. Dat houdt vooral in dat de nadruk ligt op het leren langs de weg van de praktijk.

Patrick: “We hebben nu een aantal nieuwe lokalen. Met de extra ruimte konden we een winkel, restaurant, kapper en verzorgingslokaal toevoegen. Hierdoor hebben de leerlingen meer keuzemogelijkheden. De leerlingen zijn onwijs blij met het nieuwe gebouw. Je merkt ook echt dat ze trots op hun school zijn.”

Door de goede isolatie geniet het gebouw van veel voordelen ten opzichte van het oude gebouw, aldus Mark. En door gebruik te maken van een warmtepomp wordt de temperatuur nu veel beter gereguleerd. Patrick: “Op de warme dagen is het hier veel koeler. In het oude gebouw was het niet uit te houden op warme zomerdagen.” Ook hoor je door de isolatie bijna geen omgevingsgeluiden van bijvoorbeeld langsrijdend verkeer. Leerlingen zijn daardoor minder snel afgeleid.

Een prettige samenwerking

“Over het algemeen is het zo dat wie betaalt bepaald, wat dat betreft ben je als school afhankelijk van de gemeente. Ik heb de samenwerking met de gemeente, Van Wijnen, ingenieursbureau Multical en architect Liesbeth Janson als heel erg prettig ervaren. Bij de eerste ontmoeting met de gemeente zeiden de mannen van Van Wijnen: we gaan er een mooie school van maken. Dat is gelukt. Ook werd ik van meet af en bij het proces betrokken, tot in detail. Onze belangen zijn goed behartigd.“ Mark vult aan: “Patrick heeft verstand van onderwijs, en wij hebben verstand van bouwen. Zo vullen we elkaar goed aan. ”

Een kleine domper

Zonnepanelen pasten helaas niet meer in het budget van de gemeente. Daardoor geniet de school nu niet van alle voordelen van een gasloos gebouw. Mark en Patrick gaan er beiden vanuit dat er in de toekomst alsnog zonnepanelen op het dak komen.

Patrick sluit af: “We hebben nu wel de mooiste praktijkschool van Delft en omstreken, dat durf ik wel te zeggen! ”