Mijlpaal in grootschalige wijkaanpak Moerwijk-Oost 

Wonen

Den Haag

13:59

07-12-2022

Op woensdag 30 november vierden Arjan Schakenbos van Vestia, Mirjam Huffstadt van WOM DHZW, Wethouder Martijn Balster en Theo Rook van Van Wijnen de oplevering van de eerste sociale huurwoningen in Moerwijk-Oost. Het Haagse Moerwijk wordt flink aangepakt en verbeterd. De gemeente Den Haag, Wijkontwikkelmaatschappij Den Haag Zuid West (WOM DHZW) en woningcorporatie Vestia kozen Van Wijnen om deze wijk een boost te geven. Parel Moerwijk bestaat uit 269 duurzame, betaalbare huur- en koopwoningen, gerealiseerd in het ruim en groen opgezette Moerwijk-Oost. De verwachting is dat alle woningen voor de zomer 2023 klaar zijn. 

Martijn Balster, gemeente Den Haag: “Parel Moerwijk is prachtig gebouwd. Een mooie stap in het opknappen van Moerwijk-Oost. Er worden woningen in het betaalbare segment gerealiseerd. Daar heeft de stad grote behoefte aan.”

Theo Rook, Van Wijnen West: “Het ontwikkelen van toekomstbestendige buurten is meer dan het realiseren van alleen mooie en duurzame woningen. We kijken daarbij ook naar de omgeving. Zo hebben we veel groen toegevoegd, houden we rekening met de opvang van water, en plaatsen we nestkasten voor vogels. Dankzij de goede samenwerking hebben we met elkaar een thuis voor de nieuwe bewoners gecreëerd, zowel in hun woning als in de buurt. “ 

Meer ruimte voor doorstroming 

Het nieuwbouwplan is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met A3 Architecten en Venster Architekten. Het resultaat is een gevarieerde buurt waar sociale huur-, middeldure huur-, koopappartementen en grondgebonden koopwoningen samenkomen. Er zijn 97 sociale huurwoningen, 29 vrije sector huurappartementen, en 143 koopwoningen, waarvan 56 eengezinswoningen en 87 appartementen gerealiseerd. De uitstraling van de nieuwe woningen sluit naadloos aan op de, voor deze wijk, karakteristieke Dudok-stijl. De WOM DHZW zet in op diversiteit aan woningtypen met als doel het aantrekken van verschillende doelgroepen en het bevorderen van doorstroming.   

Monique Gorisse, Projectmanager WOM DHZW en Vestia: “Het is een heel mooi project geworden, midden in het groen. Het is fijn thuiskomen voor de bewoners. De reacties van de eerste bewoners zijn ontzettend positief! “ 

Een impuls voor de wijk 

Moerwijk is een typisch Haagse naoorlogse wijk met veel portiekwoningen uit de jaren 1945-1960. Het bouwen van nieuwe duurzame, betaalbare woningen in de wijk, de aanpak van het semi-openbare gebied en het verbeteren van de bestaande woningvoorraad zorgen voor een grootschalige aanpak van Moerwijk-Oost.  

Martijn Bus, Projectontwikkelaar bij Van Wijnen: “Niet alleen de nieuwbouw is één van de Parels, ook het verduurzamen van 420 woningen en de aanpak van de semi-openbare ruimte is een parel te noemen! Zo geven we samen met de bewoners Moerwijk-Oost zijn glans weer terug. De wijk is straks klaar voor de toekomst.”