Terugblik evenement aardgasvrije wijken en duurzame buurten

Wonen

Zwolle

16:54

19-10-2023

Kom van ’t gas af!

Op 12 oktober stond er in de Nieuwe Buitensociëteit Zwolle een evenement van WDW en Van Wijnen op de agenda: Aardgasvrije wijken en duurzame buurten. ’s Ochtends stroomde de zaal vol met gemeenteambtenaren en woningcorporaties en werden zij op unieke en muzikale wijze ontvangen door dagvoorzitter Femke Wolthuis. Door Esther de Jager en Christiaan Logtenberg werd er teruggeblikt op de verschillende resultaten die de business development van WDW binnen de verschillende subsidiestromen de laatste jaren heeft opgeleverd, zoals bijvoorbeeld de Wijkviewer (ook wel ‘Simcity 2.0’).

Workshops

Daarna volgden de bezoekers hun route naar de verschillende workshops. Bij Vereniging Circulair Friesland stond samenwerken centraal. Met een panel bestaande uit iemand van de gemeente, een woningcorporatie en een inwoner vond een gesprek plaats over de wijkaanpak en aspecten die daarbij komen kijken.

The Imagineers gooiden het over een andere boeg en presenteerden één van de nieuwe ontwikkelingen: het online bezoekerscentrum. Een toegankelijke en mooie manier om bewoners aan de hand te nemen en te betrekken bij verandering.

‘Geloven in kracht en zelf organiserend gemeenschap’, zo luidde de boodschap van de workshop van Go with the Flows. De bezoekers werden aan de gang gezet om de voorbeeldwijk, het Eiland in Sneek, te verduurzamen op verschillende gebieden.

Bij de workshop van Van Wijnen door Alco Liest werd een andere ontwikkeling gepresenteerd: het verduurzamingskompas. Dit bracht een mooi gesprek op gang tussen de woningcorporaties en bedrijven.

Naast de workshops genoten de bezoekers van inspirerende verhalen door onze gastsprekers. Yora Rienstra vertelde over hoe je het hoofd koel houdt in crisistijd en Gerrit Hiemstra over hoe we met klimaatverandering om moeten gaan. Conclusie? Beschouw klimaatverandering als een kans en kom in actie!

Al met al een fantastische dag. De nieuwe samenwerkingen en geleerde lessen van de laatste jaren nemen we mee naar toekomstige projecten. Op naar meer aardgasvrije wijken en duurzame buurten!

Sfeerimpressie