Van Wijnen en Warm Thuis helpen Zwollenaren aan energiezuiniger huis

Wonen

Zwolle

09:27

24-04-2023

Warm Thuis is een organisatie dat inwoners van Zwolle helpt met het energiezuinig maken van hun huis. Zwollenaren kunnen een aanvraag doen via Warm Thuis Zwolle. Als zij op basis van hun inkomen en woonsituatie in aanmerking komen, komt er een aannemer de woning aanpakken. Een prachtig initiatief, waar Van Wijnen Zwolle op aanhaakte als partner.

Goede samenwerking

Een mooi staaltje samenwerking, wat ook nog eens heel goed past bij onze missie en de doelstellingen uit het ondernemingsplan van Zwolle. Projectleider Mark de Haan: “Samen met gemeente Zwolle, Stichting Voor Elkaar Zwolle, woningcorporaties en buurtinitiatieven op wijkniveau helpen we inwoners van Zwolle. In deze tijden met oplopende prijzen is het niet voor iedereen vanzelfsprekend om een koop- of huurwoning energiezuiniger te maken. En toch is het fijn dat je zo energiezuinig mogelijk woont. Dat bespaart de inwoner ook weer. Maar dan moet je natuurlijk wel een investering kunnen doen. Lukt dit niet? Dan kun je aanvraag doen. En dat is waar Warm Thuis aan bijdraagt”. 

Zo werkt het 
Inwoners van Zwolle melden zich online aan via de website van Warm Thuis, vertelt Robert Radstaak, de assistent uitvoerder. “Na de aanmelding neemt Warm Thuis contact op met de inwoner voor het maken van een afspraak met de energiecoach in de woning. De mogelijkheden om de woning energiezuiniger te maken worden dan in kaart gebracht. Soms helpen we zelf ook met het in kaart brengen van de energiebesparende maatregelen. Nog vaker komt het voor, dat we het volledige pakket bieden; adviseren en het advies ook gedeeltelijk of helemaal uitvoeren. Meestal zijn het kleine energiebesparende maatregelen die een dagdeel nodig hebben, maar zeker ook grotere isolerende maatregelen, waar je een paar dagen voor nodig hebt”, vertelt hij. ‘”We letten er vooral op dat het comfort en energiezuinigheid in de leefruimten verbeterd.”  

Robert Radstaak

Assistent uitvoerder

“Het mooie van dit project is dat je mensen heel blij maakt. Veel mensen geloven niet dat ze dit gratis krijgen aangeboden. En ze vinden het ook best spannend dat er bouwvakkers over de vloer komen. Alles bij elkaar genomen, lever je niet alleen verduurzaming maar vooral extra wooncomfort. Ontzettend mooi, dat we hier met het Zwolse Van Wijnen team en partners in het werkveld aan kunnen en mogen bijdragen”. 

Vanaf de start in december 2022 heeft Van Wijnen Zwolle samen met schildersbedrijf van Dijk al een mooie bijdrage mogen leveren en mensen blij mogen maken. Robert vervolgt: “Bij zo’n 20 woningen voeren we nu energiebesparende maatregelen uit. Samen met de gemeente sparren we continu over het optimaal te behalen rendement voor elke individuele woning. De werkzaamheden variëren van gevel- en dakisolatie tot dubbel glas plaatsen. Of soms zelfs kozijnen repareren. Warm Thuis is één project en toch vergt elke woning een eigen unieke aanpak. Dat maakt het afwisselend en leuk.” 

Het verhaal van de heer Marsman

De heer Marsman kreeg gratis isolatiemaatregelen: ‘Ik kon niet geloven dat ik als woningeigenaar gratis isolatiemaatregelen van Warm Thuis Zwolle kreeg’. Hij woont in Zwolle Zuid in een koopwoning uit 1989 en heeft een minimuminkomen. De heer Marsman vulde zijn gegevens in en daarna kwam de bouwkundig medewerker van de gemeente samen met de aannemer Van Wijnen op bezoek. Na rondgang door zijn huis vertelden zij hem dat Warm Thuis op de bovenverdieping het enkele glas kon vervangen voor nieuw dubbel glas (HR++). Helemaal gratis, het glas én het plaatsen daarvan.

De nieuwe ruiten zitten er inmiddels in. Alles is gekit en de latten rondom het glas zijn geschilderd. Meneer Marsman blikt terug: “Ik ben er heel blij mee. Ben benieuwd wat het me aan besparing gaat opleveren. Ik ben heel tevreden over hoe alles is gegaan. Warm Thuis heeft me goed meegenomen in het proces en duidelijke afspraken gemaakt. Je hebt wel op de 1e dag van de werkzaamheden veel mensen over de vloer. Daar moet je wel rekening mee houden.”

Meneer Marsman wil andere woningeigenaren met een laag inkomen iets meegeven: “Neem contact op met Warm Thuis Zwolle. Je krijgt snel duidelijk of je in aanmerking komt. En ze adviseren over maatregelen waar je echt iets aan hebt. Dat gaat echt schelen in de energiekosten. Dus ik zeg doen!”

Aanmelden

Inwoners van Zwolle kunnen zich aanmelden op www.warmthuiszwolle.nl. Er wordt dan contact opgenomen. Uiteindelijk hoopt Warm Thuis om 150 woningen te verbeteren.

Meer lezen over onze vestiging in Zwolle?