Verduurzamen met de no-regretaanpak

Wonen

Woningcorporatie

Zwolle

13:17

27-10-2022

Voor woningcorporatie Openbaar Belang realiseerde Van Wijnen de verduurzaming van 41 appartementen aan de Sabangstraat in Zwolle. Het doel: comfortabele, toekomstbestendige woningen met lagere energielasten.

“We richten ons op verbetering van de zogeheten thermische schil van een woning”, zegt Mark de Haan, projectleider bij Van Wijnen Zwolle. “Een goede schil – goed geïsoleerde wanden, daken en vloeren – zorgt voor minder energieverbruik. Vervolgens keken we naar passende installaties.” Van Wijnen werkt volgens de no-regret-aanpak: geen dingen doen waarvan je later spijt van hebt. “Of, omgekeerd gedacht: we kiezen alleen verbetermaatregelen die ook op langere termijn zinvol zijn. Ons doel is een comfortabele, toekomstbestendige woning met lage energielasten.”

Persoonlijke benadering

Een belangrijk aspect bij verduurzamingsprojecten in de sociale woningbouw is dat de werkzaamheden  meestal in bewoonde staat plaatsvinden. Mark: “We beseffen dat we te gast zijn bij de bewoners. Daarom doen we er alles aan om eventuele overlast te beperken tot een minimum. We letten op veiligheid en zorgen ervoor dat we alles wat we doen duidelijk uitleggen aan de bewoners.”

Het contact met de bewoners verliep uitstekend. Projectleider Stèphan Lubbertsen van de Zwolse woningcorporatie Openbaar Belang: “We zochten een persoonlijke benadering en Van Wijnen heeft dat goed ingevuld. Ze staken veel energie in een goede communicatie met de bewoners. Tijdens het project, maar ook in de aanloopfase. Er zijn nieuwsbrieven verstuurd, telefoontjes gepleegd en bezoekjes gebracht. Van Wijnen leverde echt maatwerk.