Verduurzaming van het oudste huis in Apeldoorn

Wonen

Woningcorporatie

Apeldoorn

Harderwijk

00:00

07-11-2018

Dit project is een unieke proeftuin waarvan iedereen de vruchten plukt!

Voor woningcorporatie De Goede Woning verduurzamen we één van hun oudste huizen in Apeldoorn. Het is niet zomaar een standaard renovatie, want aan de Zwanenweg experimenteren we met diverse maatregelen om bestaande woningen te verduurzamen. Na de ingrepen monitoren we twee jaar lang nauwkeurig wat het effect is op de energiebesparing. Met als doel: leren wat meest optimale verduurzamingsaanpak is voor woningen.

Samen met leveranciers van installaties voor warm water, elektriciteit en ventilatie, Viridi Production en Fresh-r werken we aan dit project. Samen hebben we een plan van aanpak bedacht om zoveel mogelijk te leren van dit project. Op woensdag 31 oktober kwamen alle betrokken partijen bijeen in de woning, waar de eerste werkzaamheden al zijn gestart, voor een kick-off. Viridi Production en Fresh-r vertelden welke slimme technologieën toegepast worden.

Bestaand huis verduurzamen: minder energie verbruiken of meer duurzaam opwekken? Op zoek naar de optimale balans

We zoeken, bij het verduurzamen van een bestaand huis, de optimale balans tussen aan de ene kant, energie beperkende maatregelen via isolatie en ventilatie en aan de andere kant, energie leverende maatregelen voor voldoende warmte en elektriciteit. Bij dit project kunnen we diverse situaties testen en kijken wanneer de balans het meest optimaal is. Niet alleen na de oplevering maar ook bij het gebruik van de woning omdat we twee jaar blijven monitoren.

Bestaand huis verduurzamen

Bij dit project leren we ook hoe we bestaande woningen efficiënter kunnen verduurzamen als deze tijdelijk leeg staan wanneer er bijvoorbeeld nieuwe huurders in komen. Dit is voor De Goede Woning een belangrijke reden geweest om met dit project te starten.

Paul Engel, projectleider bij Van Wijnen, kijkt uit naar het vervolg van de samenwerking.

“Dit is een uitgelezen kans om te kijken wat de ingrepen opleveren in de vorm van energiebesparing. Zowel op de lange als korte termijn. Ik zie het als een soort proeftuin, waarvan uiteindelijk iedereen de vruchten plukt. Dat De Goede Woning hier energie in steekt, bewijst dat ze niet achterover leunen maar zich echt inzetten om bestaande woningen te verduurzamen met als resultaat duurzame en comfortabele woningen.”