BunkerToren in Eindhoven bereikt hoogste punt

14:32

15-10-2021

De BunkerToren in Eindhoven heeft met 100 meter haar hoogste punt bereikt. De bouwmijlpaal van deze ontwikkeling van RED Company en Being werd feestelijk gevierd in gezelschap van wethouder Yasin Torunoglu van Gemeente Eindhoven, vertegenwoordigers van bouwbedrijf Van Wijnen, belegger Rail & OV, kantooreigenaar GoodHabitz, architectenbureau Powerhouse Company en vele andere betrokkenen. De BunkerToren prijkt als trotse nieuwkomer aan de Eindhovense skyline en blaast nieuw leven in een brutalistisch monument met een rijke geschiedenis.

Rosmalen, 15 oktober 2021

Wethouder Yasin Torunoglu (Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling): “De Bunker is een iconische plek in onze stad waar vele Eindhovenaren mooie herinneringen hebben opgebouwd. Met de 100 meter hoge BunkerToren erbovenop komt daar een prachtige eyecatcher voor terug die veel levendigheid toevoegt aan het gebied. Een plek waar volgend jaar honderden mensen thuiskomen, elkaar ontmoeten en toekomstige generaties weer nieuwe herinneringen maken. We bouwen verder aan een stad om trots op te zijn.”

Erwin Kersten, regiodirecteur van Van Wijnen Zuid: “De Eindhovense skyline kent veel hoogbouw, maar één van de meest iconische toevoegingen aan de horizon is nog in aanbouw: BunkerToren. Het is een blikvanger bij de ingang van de binnenstad. Vandaag vieren we het hoogste punt; een bijzondere gebeurtenis en een mooi moment om dank en waardering uit te spreken naar de vaklieden. Wij zijn trots dat we met dit gebouw samen bijdragen aan de groei van Eindhoven.” 

V.l.n.r.: Bas van Dam (CEO Being), Erwin Kersten (regiodirecteur Van Wijnen Zuid), Maarten Franken (CEO GoodHabitz), Yasin Torunoglu (wethouder Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling), Nanne de Ru (oprichter Powerhouse Company en RED Company), Niels Jansen (medeoprichter RED Company) ©Lieke van den Oord

Architectuur

De naoorlogse Bunker, die als studentencentrum van de TU/e aan de wieg stond van Eindhoven als centrum van technologie, design en kennis, krijgt zo een tweede leven op het snijvlak van online techniek en kennisdeling. De renovatie en uitbreiding van de Bunker is ontworpen door architectenbureau Powerhouse Company in samenwerking met DELVA Architecture & Urbanism. De bestaande delen van De Bunker worden gerenoveerd volgens de ontwerpprincipes van wederopbouwarchitect Huig Maaskant, de oorspronkelijke ontwerper van het voormalige studentencentrum. Hierbij worden bijvoorbeeld de karakteristieke ‘koppen’ van De Bunker in al hun ruimtelijkheid en allure hersteld. Aan de buitenzijde wordt het brutalistische beton grondig gereinigd en hersteld en aan de binnenzijde worden karakteristieke elementen op gepaste wijze teruggebracht, zoals de houten wandbekleding, de rode stalen hekwerken en de hardstenen vloeren en haarden. 

Stedelijke vitaliteit

De transformatie van de oude Bunker draagt bij aan een vitaler Eindhoven. Enerzijds zet de BunkerToren in op het behoud van cultureel én maatschappelijk erfgoed. Anderzijds speelt de woontoren in op de sterke woonbehoefte in de stad. Bijna alle 212 appartementen zijn inmiddels verkocht, waarvan er 127 zijn aangekocht door pensioenfonds Rail & Openbaar vervoer voor verhuur. De begane grond, het souterrain en de eerste verdieping van het gebouw vormen na oplevering het nieuwe hoofdkantoor van GoodHabitz, marktleider in Nederland op het gebied van online trainingen.

Betrokken partijen

BunkerToren is een ontwikkeling van RED Company en Being. Het ontwerp van de woontoren is afkomstig van Powerhouse Company, terwijl DELVA Landscape Architecture & Urbanism zorgt voor de landschapsinrichting. De bouw is in handen van Van Wijnen. De oplevering van de BunkerToren staat gepland in 2022.