Officiële aftrap bouw Cambuurstadion

15:30

07-07-2022

Van Wijnen is gestart met de bouw van het Cambuurstadion in Leeuwarden. Als symbolische handeling hebben de 7-jarige Jesse Boersma en de 95-jarige Alexander Jansen vandaag de aftrap gegeven. Zij zijn de jongste en de oudste seizoenkaarthouder van SC Cambuur. In het nieuwe voetbalstadion komt ook schoolruimte voor ROC Firda en commerciële ruimte voor bedrijven. Van Wijnen bouwt het stadion én is als ontwikkelaar verantwoordelijk voor de hele gebiedsontwikkeling rondom het stadion, dat sinds vandaag de naam ‘Elfstedenpark’ draagt. Het stadion is een belangrijke economische impuls voor de regio Leeuwarden.

Het Elfstedenpark wordt een plek om te recreëren, leren en werken. Met het slaan van de eerste paal legden Jesse Boersma en Alexander Jansen samen de basis voor het Elfstedenpark én het nieuwe thuis voor SC Cambuur. Met 15.000 stoelen is het stadion een stuk groter dan het huidige onderkomen.

Het nieuwe Cambuurstadion wordt gerealiseerd tegenover het WTC en de Elfstedenhal in Leeuwarden. In het gebouw komt niet alleen een stadion voor SC Cambuur, maar ook een school voor Firda voor zo’n 1.000 studenten en commerciële ruimtes voor verhuur. Firda biedt studenten een inspirerende leeromgeving en gaat nauw samenwerken met Cambuur. Zo gaan studenten werkervaring opdoen in de beveiliging en de horeca en worden faciliteiten gedeeld, zoals de meldkamer en publieke ruimtes.

Het was geen makkelijke weg om tot het Elfstedenpark te komen. Door inventiviteit en een goede samenwerking tussen onder andere de gemeente Leeuwarden, SC Cambuur, Firda en Van Wijnen is het tóch gelukt. Met het Elfstedenpark krijgt de regio Leeuwarden een economische en maatschappelijke impuls voor de langere termijn. Met deze integrale gebiedsontwikkeling kan ook de ontwikkeling van Nieuw Oud Oost op de plek van het huidige voetbalstadion verder.

Foto: Dijks Media / Henk Jan Dijks