Stationskwartier trapt nieuwe woonbuurt af: De Wijck

11:46

09-06-2023

Zwijndrecht, 8 juni 2023 – Woensdagavond 7 juni j.l. hebben de gemeente Zwijndrecht en ontwikkelaar en bouwer Van Wijnen een feestelijke start gegeven aan de ontwikkeling van 55 nieuwe woningen in het Stationskwartier in Zwijndrecht. De nieuwe woningen zijn onderdeel van het nieuwbouwproject ‘De Wijck’.  In het gezelschap van geïnteresseerden en omwonenden onthulden wethouder Robert Kreukniet en Arjan van Meijeren (Directeur Projectontwikkeling Van Wijnen West) het XXL projectbord waarop de eerste impressies te zien zijn van de verschillende eengezinswoningen en appartementen. Daarnaast vond het Diztrikt Café De Wijck plaats waarbij men in een participatieparcours werd meegenomen langs de plannen van de nieuwe woonbuurt en uitgenodigd werd mee te denken over onderdelen van het plan. 

De Wijck is het tweede nieuwbouwproject die de verbeterslag van het Stationskwartier in Zwijndrecht mag inluiden. Hier kan men straks splinternieuw wonen in de buurt van het station en voorzieningen, met een centrale ligging in Zwijndrecht en verschillende steden binnen handbereik. Om precies te zijn zal De Wijck op het lege terrein op de hoek van de Koninginneweg en Jan Steenstraat worden gerealiseerd.  

In totaal komen er 55 hoogkwalitatieve woningen in een industriële architectuur ontworpen door KOW architecten. De groene openbare ruimten en het Wijckcafé hebben een centrale rol in het ontwerp gekregen zodat dit een fijne plek wordt om in te spelen en elkaar te ontmoeten. Het woonprogramma beslaat 20 eengezinswoningen en 35 appartementen van verschillende soorten, maten en prijscategorieën. Circa 30 woningen zullen qua prijsniveau onder de NHG-grens vallen. Naar verwachting gaat De Wijck het eerste kwartaal van 2024 in verkoop. 

Duurzaam 

Arjan Van Meijeren (Directeur Projectontwikkeling Van Wijnen West) is trots op de nieuwe plannen: “Begin dit jaar heeft Van Wijnen deze aanbesteding gewonnen met een ambitieus, stads en groen opgezet plan. Door het bijzondere concept krijgt het plan een eigen uniek karakter. Alle woningen in het plan worden duurzaam ontwikkeld en gebouwd. Het grootste deel van de woningen is betaalbaar, onder de NHG-grens. Gecombineerd met een grote variatie in woningaanbod, verwachten wij straks een diverse mix aan nieuwe bewoners te mogen verblijden en welkom te heten in De Wijck.”  

Variëteit  

Ook wethouder Robert Kreukniet is blij met de 55 nieuwe woningen. “Goed om te zien dat dit braakliggende terrein eindelijk een mooie invulling krijgt. Zwijndrecht bouwt door, met De Wijck wordt de start gemaakt in de ambitie en transformatie die we voor ogen hadden voor het Stationskwartier.”   

Architectuur 

Sebastiaan Jansen, creatief directeur en architect bij KOW: “Vanuit onze visie op ‘natuurlijk stedelijk leven’ hebben we een alzijdig bouwblok ontworpen dat de stedelijkheid weerspiegelt en tegelijkertijd de natuur omarmt. Aan het Stationsplein ontwerpen we een levendige plint: wonen, ontmoeten, spelen en recreëren komen hier samen in de Wijckkamer. Dit zorgt voor een levendig straatbeeld en stimuleert sociale cohesie. In de groene binnentuin is ruimte voor natuur, sport, spel en ontmoeting. Het is een doorwaadbaar bouwblok, met heldere overgangen tussen de private- en openbare ruimte. Deze overgang hebben we gelaagd ontworpen, waardoor er sociale interactie plaatsvindt op verschillende schaalniveaus en aan alle zijden van het plangebied.”