Projecten

309 kamers voor sporters, zakenmensen en leisure-gasten

Amsterdam

Pal naast het Olympisch Stadion in Amsterdam, Nederlands beroemdste en meest iconische sporttempel, bouwen we momenteel aan het Olympic Hotel. Het hotel verrijst aan het IJsbaanpad en krijgt 309 kamers waar sporters, zakenmensen en leisure-gasten kunnen verblijven. Naast overnachtingsmogelijkheden komt er een restaurant, een café, wellness, parkeergarage en faciliteiten voor sporters.

Hoofduitvoerder Hans Merath: “Je bouwt op een prachtige locatie op de Zuidas, maar wel op een postzegel.”

 

Doelgroep hotel
sporters
Hoogste toren
50 meter
Aantal hotelkamers
309
Architect
Rijnboutt, Amsterdam

Extra cachet voor sportas

Met de bouw van het Olympic Hotel krijgt de ontwikkeling van de sportas extra cachet. Het Olympic Hotel zal met zijn torens van 24 en 50 meter de sportas markeren en een schakel vormen tussen het Olympisch gebied en het gebied met sportfaciliteiten van de Schinkeleilanden (Frans Ottenstadion, Sporthallen Zuid). Van de hoger gelegen hotelkamers hebben de hotelgasten een prachtig zicht op het Olympisch Stadion. De gemeente Amsterdam stelde de eis dat het hotel een open karakter moet krijgen: de gevels bestaan dan ook grotendeels uit glas.

In openheid communiceren en bouwen

“Het Olympic Hotel is een prachtig project dat we bouwen met een mooi team op een geweldige locatie,” aldus Gerben de Jong, directeur Urban Hotel Real Estate (UHRE). “Als ontwikkelaar gaven wij de opdracht tot het bouwen van 309 hotelkamers met een restaurant. Voor UHRE is de bouw van het Olympic Hotel een casco plus project. Na de bouw dragen we het over aan Olympic Hotel Vastgoed die het gaat exploiteren.”

De Jong vervolgt: “Het project is ingestoken met een bouwteam. In een vroeg stadium zijn Van Wijnen en de installateur betrokken bij het project. Zo trek je samen op om de plannen samen te ontwikkelen en uiteindelijk samen te bouwen. Je selecteert van tevoren op het team, maar je moet afwachten of dat ook werkt. Het is een heel leuk team, dus in dit geval werkt het erg goed. Er wordt in openheid gecommuniceerd en vergaderd. Iedereen heeft zijn eigen pet op en dat wordt gerespecteerd. Als er een probleem is, wordt dat in de vergadering ingebracht en dan kijken we samen naar de beste oplossing. Iedereen gaat samen voor het beste voor het project. De ene keer geef je wat en de andere keer neem je wat. Zo wordt er op een zeer prettige manier gebouwd.”

Bouwen op een postzegel

De bouwplaats van het Olympic Hotel  is geen standaard bouwplaats. We bouwen 309 kamers verdeeld over twee torens. Deze hoteltorens zijn ingesloten tussen een spoorlijn, een brug, stadiongracht en drie watertransportleidingen. “Je bouwt op een prachtige locatie op de Zuidas, maar wel op een postzegel. Er is amper ruimte voor opslag, dus iedereen moet enorm flexibel zijn,” zo legt hoofduitvoerder Hans Merath uit. “Je moet de aanvoer van materiaal en materieel goed afstemmen op deze locatie.”

“De complexiteit van de bouwlocatie zorgde ervoor dat ik hier heel graag wilde werken,” vertelt uitvoerder Johannes Krekt. “We hebben één torenkraan die tussen de twee torens in staat. Deze draait zes dagen in de week en twaalf uur per dag. Gezien de hoeveelheid prefab beton, natte beton, gevels, steigerwerk en afbouw is dit noodzakelijk. Er zijn veel mensen tegelijk aan het werk. Dat is een bijzondere ervaring voor Krekt. “De hoge toren telt 22 hotelkamers per verdieping. Aanvoer van afbouwmaterialen wordt gedaan in de avonduren met de torenkraan en uithangsteigers, zodat de overlast voor de rest van de bouw tot een minimum beperkt blijft.” Een prachtlocatie als het af is, voor nu intensief om te bouwen.”

Krekt begint iedere werkdag met het tien minuten gesprek met alle onderaannemers. “We nemen de dag door. Wie heeft welke kraantijden en welke leveringen komen er? Goed afstemmen is voor dit project erg belangrijk. Zeker nu we in de afbouwfase zitten. De spreekwoordelijke trein moet blijven rijden. Dan heeft niemand last van elkaar en wordt er zo efficiënt mogelijk gebouwd.”

“De complexiteit van de bouwlocatie zorgde ervoor dat ik hier heel graag wilde werken”

Johannes Krekt – Uitvoerder Van Wijnen

Vanaf ons terras volgen we de bouw

Woonbootbewoner Jan te Riele woont op steenworp afstand van het hotel in aanbouw. “Het is interessant om te zien hoe zo’n gebouw groeit. Iedere dag zie je er een stukje bij komen. We volgen het vanaf het terras van onze woonboot en als we de hond uitlaten, lopen we er langs.”

Te Riele is tevreden over de bouw tot nu toe. “De bouw wordt netjes geregeld. Om verkeersoverlast tegen te gaan zijn er altijd verkeersregelaars. Zo hebben wij nooit last als er aanvoer van materiaal is. Je hoort geluid van de bouw, maar dat is logisch. Dat mag je geen overlast noemen. De bouwplaats en de ruimte er omheen is ook altijd netjes. De eventuele rommel wordt opgeruimd.”

“De grote hijskraan voor het hotel werd rond de kerst tot onze verrassing verlicht. Dat leek wel een gratis kerstboom. Als je dan toch tegen een hijskraan aan moet kijken, dan is dit wel erg leuk.”

Veel dynamiek

“Vanaf het begin is er dagelijks een verkeersregelaar aanwezig,” aldus Merath. “Het is heel druk hier. We zitten aan een smalle straat met vlakbij een woonwijk met tweehonderd woonboten. De sporthal tegenover ons en het Frans Ottenstadion verderop in de straat worden drukbezocht. Het is een komen en gaan van fietsers en auto’s. Dat geeft een bijzondere dynamiek.”

Krekt en Merath gaan zodra het hotel af is zeker nog eens kijken. “Dat doe ik bij veel projecten,” vertelt Krekt enthousiast. “Dan ben ik iedere keer weer trots.” Merath vult hem aan. “De zeer prettige samenwerking in ons bouwteam heeft het mogelijk gemaakt het Olympic Hotel in 18 maanden tot leven te wekken, daar mogen wij met z’n allen heel trots op zijn.”

“De zeer prettige samenwerking in ons bouwteam heeft het mogelijk gemaakt het Olympic Hotel in 18 maanden tot leven te wekken, daar mogen wij met z’n allen heel trots op zijn.”

Hans Merath – Hoofduitvoerder Van Wijnen Lelystad

Viering hoogste punt 18 mei 2018

Meer weten over de mogelijkheden voor u?

Neem contact op met Stefan van de Pol

s.vande.pol@vanwijnen.nl 0320-23 03 00

Andere projecten

Meer dan bouwen