Projecten

309 kamers voor sporters, zakenmensen en leisure-gasten

Amsterdam

Pal naast het Olympisch Stadion in Amsterdam, Nederlands beroemdste en meest iconische sporttempel, bouwen we momenteel aan het Olympic Hotel. Het hotel verrijst aan het IJsbaanpad en krijgt 309 kamers waar sporters, zakenmensen en leisure-gasten kunnen verblijven. Naast overnachtingsmogelijkheden komt er een restaurant, een café, wellness, parkeergarage en faciliteiten voor sporters.

Hoofduitvoerder Hans Merath: “Je bouwt op een prachtige locatie op de Zuidas, maar wel op een postzegel.”

 

Doelgroep hotel
sporters
Hoogste toren
50 meter
Aantal hotelkamers
309
Architect
Rijnboutt, Amsterdam

Extra cachet voor sportas

Met de bouw van het Olympic Hotel heeft de ontwikkeling van de sportas extra cachet gekregen. Het Olympic Hotel markeert de sportas met zijn torens van 24 en 50 meter en vormt een schakel tussen het Olympisch gebied en het gebied met sportfaciliteiten van de Schinkeleilanden (Frans Ottenstadion, Sporthallen Zuid). Van de hoger gelegen hotelkamers hebben de hotelgasten een prachtig zicht op het Olympisch Stadion. De gemeente Amsterdam stelde de eis dat het hotel een open karakter moet krijgen: de gevels bestaan dan ook grotendeels uit glas.

In openheid communiceren en bouwen

“Het Olympic Hotel is een prachtig project dat we bouwden met een mooi team op een geweldige locatie,” aldus Gerben de Jong, directeur Urban Hotel Real Estate (UHRE). “Als ontwikkelaar gaven wij de opdracht tot het bouwen van 309 hotelkamers met een restaurant. Voor UHRE is de bouw van het Olympic Hotel een casco plus project. Na de bouw droegen we het over aan Olympic Hotel Vastgoed die het gaat exploiteren.”

De Jong vervolgt: “Het project is ingestoken met een bouwteam. In een vroeg stadium zijn Van Wijnen en de installateur betrokken bij het project. Zo trek je samen op om de plannen samen te ontwikkelen en uiteindelijk samen te bouwen. Je selecteert van tevoren op het team, maar je moet afwachten of dat ook werkt. Het was een heel leuk team, dus in dit geval werkte het erg goed. Er werd in openheid gecommuniceerd en vergaderd. Iedereen had zijn eigen pet op en dat werd gerespecteerd. Als er een probleem is, werd dat tijdens de vergadering ingebracht en dan keken we samen naar de beste oplossing. Iedereen ging samen voor het beste voor het project. De ene keer gaf je wat en de andere keer nam je wat. Zo werd er op een zeer prettige manier gebouwd.”

Gastvrijheid

Alex Chang, Olympic Hotel, Amsterdam

‘Ons hotel staat in een gebied met veel potentie’, vertelt Alex Chang, eigenaar en exploitant van Olympic Hotel. Hij doelt op de Sportas, wat in feite een verlenging van zakencentrum de Zuidas is, maar dan met veel sportfaciliteiten. Niet alleen het Olympisch stadion hoort daarbij, maar ook het nabijgelegen Frans Ottenstadion en de Sporthallen Zuid. Chang: ‘Eigenlijk is het Olympic Hotel het begin van een uitgebreide revitalisering van het gebied. De gemeente heeft grootse plannen om de Sportas verder vorm te geven, een goed hotel past daar perfect bij. Uitgangspunt is dat buiten de aandacht altijd het meest gevestigd blijft op het monumentale stadion. Ons hotel is daarom vrij sober aan de buitenkant, maar binnen voel je de echte gastvrijheid. Dat is waar we goed in zijn.’

Het complete interview met Alex Chang lees je hier.

“De complexiteit van de bouwlocatie zorgde ervoor dat ik hier heel graag wilde werken”

Johannes Krekt – Uitvoerder Van Wijnen

Bouwen op een postzegel

De bouwplaats van het Olympic Hotel  was geen standaard bouwplaats. We hebben 309 kamers gebouwd verdeeld over twee torens. Deze hoteltorens zijn ingesloten tussen een spoorlijn, een brug, stadiongracht en drie watertransportleidingen. “Je bouwt op een prachtige locatie op de Zuidas, maar wel op een postzegel. Er is amper ruimte voor opslag, dus iedereen moet enorm flexibel zijn,” zo legt hoofduitvoerder Hans Merath uit. “Je moet de aanvoer van materiaal en materieel goed afstemmen op deze locatie.”

“De complexiteit van de bouwlocatie zorgde ervoor dat ik hier heel graag wilde werken,” vertelt uitvoerder Johannes Krekt. “We hadden één torenkraan die tussen de twee torens in stond. Deze draaide zes dagen in de week en twaalf uur per dag. Gezien de hoeveelheid prefab beton, natte beton, gevels, steigerwerk en afbouw was dit noodzakelijk. Er waren veel mensen tegelijk aan het werk. Dat was een bijzondere ervaring voor Krekt. “De hoge toren telt 22 hotelkamers per verdieping. Aanvoer van afbouwmaterialen werd gedaan in de avonduren met de torenkraan en uithangsteigers, zodat de overlast voor de rest van de bouw tot een minimum beperkt bleef.” Een prachtlocatie nu het af is, maar ook een prachtlocatie om intsensief te bouwen.”

Krekt begon iedere werkdag met het tien minuten gesprek met alle onderaannemers. “We namen de dag door. Wie had welke kraantijden en welke leveringen zouden er binnen komen? Goed afstemmen was voor dit project erg belangrijk. Zeker toen we in de afbouwfase zaten. De spreekwoordelijke trein moest blijven rijden. Dan had niemand last van elkaar en werd er zo efficiënt mogelijk gebouwd.”

Vanaf ons terras volgen we de bouw

Woonbootbewoner Jan te Riele woont op steenworp afstand van het hotel in aanbouw. “Het was interessant om te zien hoe zo’n gebouw groeit. Iedere dag zag je er een stukje bij komen. We volgden het vanaf het terras van onze woonboot en als we de hond uitlieten, liepen we er langs.”

Te Riele is tevreden over de hoe de bouw is gegaan. “De bouw werd netjes geregeld. Om verkeersoverlast tegen te gaan waren er altijd verkeersregelaars. Zo hebben wij nooit last gehad als er aanvoer van materiaal was. Je hoorde geluid van de bouw, maar dat is logisch. Dat mag je geen overlast noemen. De bouwplaats en de ruimte er omheen waren ook altijd netjes. De eventuele rommel werd opgeruimd.”

“De grote hijskraan voor het hotel werd rond de kerst tot onze verrassing verlicht. Dat leek wel een gratis kerstboom. Als je dan toch tegen een hijskraan aan moet kijken, dan was dit wel erg leuk.”

Veel dynamiek

“Vanaf het begin was er dagelijks een verkeersregelaar aanwezig,” aldus Merath. “Het was heel druk in de omgeving. We zaten aan een smalle straat met vlakbij een woonwijk met tweehonderd woonboten. De sporthal tegenover ons en het Frans Ottenstadion verderop in de straat werden drukbezocht. Het was een komen en gaan van fietsers en auto’s. Dat gaf een bijzondere dynamiek.”

Krekt en Merath gaan zeker nog eens kijken bij het hotel. “Dat doe ik bij veel projecten,” vertelt Krekt enthousiast. “Dan ben ik iedere keer weer trots.” Merath vult hem aan. “De zeer prettige samenwerking in ons bouwteam heeft het mogelijk gemaakt het Olympic Hotel in 18 maanden tot leven te wekken, daar mogen wij met z’n allen heel trots op zijn.”

“De zeer prettige samenwerking in ons bouwteam heeft het mogelijk gemaakt het Olympic Hotel in 18 maanden tot leven te wekken, daar mogen wij met z’n allen heel trots op zijn.”

Hans Merath – Hoofduitvoerder Van Wijnen Lelystad

Viering hoogste punt 18 mei 2018

Eindresultaat

Andere projecten

Meer dan bouwen