936 appartementen op Campus Diemen Zuid (OurDomain Amsterdam Diemen)

Wonen

Renoveren

Transformeren

Amsterdam

Diemen

Plek voor bijna
1000 studenten
Labelsprong
Van E naar B
Studentenappartementen
936
Opdrachtgever
Snippe Projecten B.V. en Van Wijnen Projectontwikkeling Midden
Architect
Dik Smeding, Amsterdam

Sinds de zomer van 2014 is de studentencampus ‘Campus Diemen Zuid’ (OurDomain Amsterdam Diemen) een bruisende plek voor studenten die voordelig wonen op een campus met alle voorzieningen binnen handbereik. Het voormalige kantorenpark Diemervijver, wat grotendeels leeg stond is volledig getransformeerd tot “de eerste echte studentencampus van Nederland met 936 appartementen.” Aldus ontwikkelaar André Snippe.

“Alles wat je nodig hebt, heb je hier gewoon. Een Albert Heijn, een pizzeria, een sportschool. Het openbaar vervoer is ook ideaal, ik ben zo op de Universiteit of in het centrum van Amsterdam.”

Bewoonster van de campus

Plek om te groeien

Wonen op de campus bestaat uit veel meer dan alleen beschikken over een standaard studentenkamer. De appartementen, die zijn voorzien van een eigen keuken, douche en toilet, bepalen voor een deel of de campus een prettige plek is om te zijn. Het leven van een student speelt zich namelijk grotendeels af ‘buiten de deur’. En daarom is er op de campus ruimschoots plek gecreëerd voor horeca, ontspanning en sport. Maar ook dankzij de goede bereikbaarheid via het OV zijn studenten binnen no-time in het centrum van Amsterdam en op de Universiteit. En niet onbelangrijk, er stopt zelfs een nachtbus voor de deur. Het is een campus die van alle gemakken is voorzien. Het is een plek om te groeien.

Uitbreiding

Na het succes van dit project hebben we voor Greystar de ‘expansion’ ontwikkeld die bestaat uit de nieuwbouw van nog eens 774 studentenappartementen, commerciële ruimtes, gezamenlijke voorzieningen en een ondergrondse parkeergarage. Meer over dit project leest u hier: OurDomain Amsterdam Diemen.

Slim antwoord op huisvestingsvraagstuk

Studentenhuisvesting was en is nog steeds een probleem in en rond Amsterdam. Aan de vooravond van de realisatie van de campus was het tekort ruim 12.000 studentenkamers. En dat terwijl er op het kantorenpark Diemervijver toen der tijd ruim 90% leegstand was. De vijf gebouwen met een totaal van 50.000 vierkante meter verwierf Snippe omdat ze perfect paste in zijn plan. Namelijk een volledige transformatie tot studentencampus. Snippe Projecten ging samen met onze ontwikkelaars de uitdaging aan en werkte de plannen verder uit.

Kantoren worden woningen

Marcel Mulder, directeur van Van Wijnen Midden noemde het concept en de uitwerking daarvan ongekend. Tijdens de eerste fase van het plan liepen er op de drukke dagen wel 250 mensen rond op de bouwplaats. En dat was nodig omdat er voor ruim 900 studenten een kant en klaar appartement gebouwd moest worden.

Projectleider Ton van Sprang was vanaf het begin betrokken bij de transformatie. Hij had nog nooit een renovatie van deze omgang mee gemaakt. “In drie bouwstromen leverden we 45 appartementen per week op. Om elkaar niet voor de voeten te lopen, besloten we om alle materialen na werktijd aan te voeren. Dan was het overdag bouwen, bouwen en nog eens bouwen.” Natuurlijk keken we verder dan alleen naar de functie van de gebouwen. Want ook aan duurzaamheid is uitgebreid aandacht besteed. De gebouwen zijn allemaal opgewaardeerd van energielabel D en E naar B.

Fotografie: Sander van der Torren & Manoel Chanquion