Bouw 2 zorgvilla’s Rembrandterf Heerhugowaard

Zorg

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Heerhugowaard

Opdrachtgever
De Pieter Raat Stichting
Aantal gebouwen
2 zorgvilla's
Aantal appartementen
44
Gebiedsontwikkeling
Het Rembrandterf
Ontwikkelaar
AIG Care & Living

Bouwen aan de toekomst van de ouderenzorg

Wonen ‘als vanouds’. In een open en huiselijke setting. Omringd door volop groen én middenin de buurt. Hiervoor realiseert Van Wijnen in opdracht van De Pieter Raat Stichting twee ruime zorgvilla’s voor senioren met dementie. Nu het hoogste punt van de bouw is bereikt, maken Paul-Jeroen Verkade van Pieter Raat en Gijs Stuifbergen van Van Wijnen Heerhugowaard, de balans op: “Sociale inclusie is in alles het uitgangspunt.”

Op dit moment beschikt Pieter Raat over verschillende woonlocaties. “Sommige afdelingen zijn meer besloten, voor de veiligheid van de bewoners. Maar lang niet iedereen met dementie gaat – bijvoorbeeld – dwalen. Voor deze groep hadden we behoefte aan nieuwbouw: een sfeervolle, open setting voor intensieve zorg”.

Zorgmanager Paul-Jeroen Verkade is als kwartiermaker nauw betrokken bij de realisatie van de zorgvilla’s. “In Heerhugowaard wonen momenteel veel 75+’ers en de komende jaren groeit deze groep nog verder. Er is veel behoefte aan wonen met intensieve zorg. Wat hierbij opvalt, is dat we een lange wachtlijst hebben van ouderen met dementie, waarvan de familie en wij graag zien dat zij wonen in een open setting. Zodat ze zo veel mogelijk blijven deelnemen aan het leven en de activiteiten in de wijk, en contact blijven houden met anderen. Erbij horen en meedoen, dat is ook wat veel mensen met dementie willen.”

Sociale inclusie: verbinding met de buurt

Paul-Jeroen: “We willen de bewoners actief betrekken bij de buurt. Daarom bouwen we de villa’s op de kavels tegenover de basisschool, rondom een parkachtige binnentuin. Bewoners van de woonzorgvilla’s ontmoeten hier straks de bewoners van de sociale en vrije sector-appartementen, omwonenden en hopelijk ook kinderen van de basisschool. Wat ik mooi vind, is dat we met alle betrokkenen een gezamenlijk ontwerp voor deze buitenruimte maken.”

Beneden leven, boven slapen

Straks wonen hier zo’n 44 bewoners. Pieter Raat streeft naar een zo huiselijk mogelijke indeling. Paul-Jeroen: “Dat betekent onder meer beneden leven en boven slapen. Op de begane grond van elke villa bevinden zich twee huiskamers: een actieve en passieve huiskamer. Daartussen bevindt zich de open, gemeenschappelijke keuken waar bewoners en zorgmedewerkers samen kunnen koken. De ruimte is open, zodat er een goed zicht is op wat er gebeurt. De huiskamers van de twee villa’s kijken op elkaar uit, wat zorgt voor extra onderlinge verbinding. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich de appartementen van de bewoners.”

Wonen én werken

Bij de bouw van de appartementen en gemeenschappelijke ruimten spelen tal van aspecten een rol, vertelt projectvoorbereider Gijs Stuifbergen. “Wat dit project voor mij bijzonder maakt, is dat er gewoond én gewerkt wordt. We willen bijdragen met plezierige leefruimtes voor bewoners, goede werkruimtes voor zorgmedewerkers en met logisch ingepaste facilitaire voorzieningen. Denk hierbij aan het leidingwerk voor zorgdomotica.”

Gijs Stuifbergen

Projectvoorbereider

“Bovenal vind ik het mooi en bijzonder om onze bijdrage te leveren aan de ouderenzorg. En dat in Heerhugowaard, onze ‘achtertuin’. Ik ga hier straks in mijn lunchpauze óók in de binnentuin wandelen..”

Meedenken met passende inrichting

Als bouwpartner denkt Van Wijnen mee met elementaire punten die vooraf niet altijd vanzelfsprekend zijn. Gijs geeft een voorbeeld: “Veel liften beschikken over spiegels. Van mensen met dementie is bekend dat ze soms hun vader of moeder herkennen in hun spiegelbeeld. Dat kan voor onrust zorgen of ertoe leiden dat iemand lang in de lift verblijft, om te praten met zijn of haar vader of moeder. Dit wil je voorkomen.” Paul-Jeroen vult aan: “Wij hebben van Van Wijnen veel geleerd over het zogenoemde  antislip-coëfficiënt van tegels in de badkamers. Bewoners moeten veilig kunnen douchen, zonder uitglijden. Het is waardevol dat Van Wijnen hierin meedenkt.” Gijs: “Als bouwpartner vinden we het belangrijk om alert te blijven op dit soort details en het samen in één keer goed doen.”

Paul-Jeroen Verkade

Kwartiermaker Pieter Raat

“We zijn er trots op om te zien hoe dit project steeds verder vorm krijgt. Ik krijg veel positieve reacties van mensen uit de buurt. Dat doet ons goed. Met Van Wijnen als onze bouwpartner gaat dat goedkomen.”

Start bouw van het nieuwe Hugo-Oord in Heerhugowaard

De bouw van 44 zorgstudio’s voor senioren aan het Rembrandt Erf is officieel van start gegaan. Samen met omwonenden, leerlingen…

Lees verder

Volgende opdracht op voormalig Hugo-Oord terrein

Op 20 oktober werd de volgende fase in de samenwerking tussen AIG Care & Living, woningcorporatie Woonwaard en Van Wijnen…

Lees verder

Meer weten over de projecten van onze vestiging in Heerhugowaard?