Bouw 2 zorgvilla’s Hugo Oord Heerhugowaard

Zorg

Nieuwbouw

Ontwikkelen

Heerhugowaard

Opdrachtgever
De Pieter Raat Stichting
Aantal gebouwen
2 zorgvilla's
Aantal appartementen
44

Bouwen aan de toekomst van de ouderenzorg

Wonen ‘als vanouds’. In een open en huiselijke setting. Omringd door volop groen én middenin de buurt. Hiervoor realiseert Van Wijnen in opdracht van De Pieter Raat Stichting twee ruime zorgvilla’s voor senioren met dementie. Nu het hoogste punt van de bouw is bereikt, maken Paul-Jeroen Verkade van Pieter Raat en Gijs Stuifbergen van Van Wijnen Heerhugowaard, de balans op: “Sociale inclusie is in alles het uitgangspunt.”

De bouw van de zorgvilla’s is onderdeel van een ambitieus gebiedsontwikkelingsproject op het terrein van het voormalige woonzorgcentrum Hugo Oord aan de Van Veenweg in Heerhugowaard, onlangs omgedoopt tot het Rembrandt Erf. Behalve de twee nieuwe woonzorgvilla’s verrijzen hier 34 sociale huurappartementen en 39 vrije sector-huurappartementen. Voor de gebiedsontwikkeling hebben Pieter Raat, Stichting Woonwaard Noord Kennemerland en ontwikkelaar AIG Care & Living de handen ineen geslagen. Van Wijnen tekende onlangs een Turn-Key realisatieovereenkomst voor de realisatie van de 39 appartementen.

Wens: een open omgeving

Zorgmanager Paul-Jeroen Verkade is als kwartiermaker nauw betrokken bij de realisatie van de zorgvilla’s. “In Heerhugowaard wonen momenteel veel 75+’ers en de komende jaren groeit deze groep nog verder. Er is veel behoefte aan wonen met intensieve zorg. Wat hierbij opvalt, is dat we een lange wachtlijst hebben van ouderen met dementie, waarvan de familie en wij graag zien dat zij wonen in een open setting. Zodat ze zo veel mogelijk blijven deelnemen aan het leven en de activiteiten in de wijk, en contact blijven houden met anderen. Erbij horen en meedoen, dat is ook wat veel mensen met dementie willen.”

Op dit moment beschikt Pieter Raat over verschillende woonlocaties, waaronder De Raatstede. “Sommige afdelingen zijn meer besloten, voor de veiligheid van de bewoners. Maar lang niet iedereen met dementie gaat – bijvoorbeeld – dwalen. Voor deze groep hadden we behoefte aan nieuwbouw: een sfeervolle, open setting voor intensieve zorg”, legt Paul-Jeroen uit.

Wonen én werken

De twee nieuwe zorgvilla’s aan het Rembrandt Erf bieden ruimte aan in totaal 44 bewoners en tellen elk drie verdiepingen. Bij de bouw van de appartementen en gemeenschappelijke ruimten spelen tal van aspecten een rol, vertelt projectvoorbereider Gijs Stuifbergen. “Wat dit project voor mij bijzonder maakt, is dat er gewoond én gewerkt wordt. We willen bijdragen met plezierige leefruimtes voor bewoners, goede werkruimtes voor zorgmedewerkers en met logisch ingepaste facilitaire voorzieningen. Denk hierbij aan het leidingwerk voor zorgdomotica.”

Gijs Stuifbergen

Projectvoorbereider

“Wat dit project voor mij bijzonder maakt, is dat er gewoond én gewerkt wordt. We willen bijdragen met plezierige leefruimtes voor bewoners, goede werkruimtes voor zorgmedewerkers en met logisch ingepaste facilitaire voorzieningen. Denk hierbij aan het leidingwerk voor zorgdomotica.”

Meedenken met passende inrichting

Als bouwpartner denkt Van Wijnen mee met elementaire punten die vooraf niet altijd vanzelfsprekend zijn. Gijs geeft een voorbeeld: “Veel liften beschikken over spiegels. Van mensen met dementie is bekend dat ze soms hun vader of moeder herkennen in hun spiegelbeeld. Dat kan voor onrust zorgen of ertoe leiden dat iemand lang in de lift verblijft, om te praten met zijn of haar vader of moeder. Dit wil je voorkomen.” Paul-Jeroen vult aan: “Wij hebben van Van Wijnen veel geleerd over het zogenoemde  antislip-coëfficiënt van tegels in de badkamers. Bewoners moeten veilig kunnen douchen, zonder uitglijden. Het is waardevol dat Van Wijnen hierin meedenkt.” Gijs: “Als bouwpartner vinden we het belangrijk om alert te blijven op dit soort details en het samen in één keer goed doen.”

Beneden leven, boven slapen

Pieter Raat streeft naar een zo huiselijk mogelijke indeling van de woonzorgvilla’s. Paul-Jeroen: “Dat betekent onder meer beneden leven en boven slapen. Op de begane grond van elke villa bevinden zich twee huiskamers: een actieve en passieve huiskamer. Daartussen bevindt zich de open, gemeenschappelijke keuken waar bewoners en zorgmedewerkers samen kunnen koken. De ruimte is open, zodat er een goed zicht is op wat er gebeurt. De huiskamers van de twee villa’s kijken op elkaar uit, wat zorgt voor extra onderlinge verbinding. Op de tweede en derde verdieping bevinden zich de appartementen van de bewoners.”

Sociale inclusie: verbinding met de buurt

Binnen de gebiedsontwikkeling is sociale inclusie het uitgangspunt. Paul-Jeroen: “We willen de bewoners actief betrekken bij de buurt. Daarom bouwen we de villa’s op de kavels tegenover de basisschool. Tussen de villa’s en de twee andere woongebouwen komt een parkachtige binnentuin. Bewoners van de woonzorgvilla’s ontmoeten hier straks de bewoners van de sociale en vrije sector-appartementen, omwonenden en hopelijk ook kinderen van de basisschool. Wat ik mooi vind, is dat we met alle betrokkenen een gezamenlijk ontwerp voor deze buitenruimte maken.”

Leefbaarheid en doorstroming

Het project draagt bij aan de leefbaarheid en doorstroming in de omliggende buurten. Paul-Jeroen: “We creëren meer woonzorgplekken en dit verbetert op termijn de doorstroming. Op dit moment zijn er namelijk veel ouderen die in Heerhugowaard willen blijven wonen. Ze blijven in hun eengezinswoning, terwijl ze dat eigenlijk niet willen. Binnenkort kunnen zij verhuizen naar een zorgappartement en komen er woningen vrij voor gezinnen.”

Bewonerscommunicatie

Een succesfactor van een project van deze omvang is de communicatie. Gijs: “We hebben vooraf uitgebreide opnames gedaan bij omwonenden, en we zijn altijd aanspreekbaar en in de buurt. Als mensen vragen hebben, gaan we met ze in gesprek, om duidelijkheid te geven en eventuele zorgen weg te nemen. Ik vind het veelzeggend dat er geen bezwaren zijn ontvangen op het bestemmingsplan van de 39 appartementen, terwijl we al enige tijd in de wijk bezig zijn met de realisatie van de zorgvilla’s.”

Paul-Jeroen Verkade

Kwartiermaker Pieter Raat

“We zijn er trots op om te zien hoe dit project steeds verder vorm krijgt. Ik krijg veel positieve reacties van mensen uit de buurt. Zij vinden het fijn dat hier straks zorg geleverd wordt. Dat doet ons goed. Ik kijk uit naar twee prachtige, energiezuinige gebouwen waar we straks passende zorg bieden aan onze bewoners. Met Van Wijnen als onze bouwpartner gaat dat goedkomen.”

Verschillende bouwmethoden

Als projectvoorbereider kijkt Gijs nu al tevreden terug. “In het voortraject was ik betrokken om plan, prijs en planning af te stemmen op het ontwerp. Wat dit uitdagend maakt is dat er verschillende bouwmethoden bij komen kijken.”

Hij legt uit: “De zorgvilla’s en de vrije sector-huurappartementen worden traditioneel gebouwd maar hebben hun eigen bijzonderheden. De zorgvilla’s vanuit hun functie. En bij de 39 appartementen komt een volledig verdiepte parkeergarage onder het gebouw, waarvoor een damwand de grond in gaat en de grond zo’n 4 meter diep uitgegraven moet worden.”

En dan zijn er nog de 34 sociale huurappartementen die afkomstig zijn van Fijn Wonen, het woonproduct van Van Wijnen. Gijs: “Vanuit de woningfabriek in Heerenveen produceren wij het appartementengebouw, dat als elementen naar de bouwplaats komt en daar wordt geassembleerd. Hier vullen maatwerk vanuit Van Wijnen Heerhugowaard en prefab-methodes vanuit onze woningfabriek elkaar goed aan. Bovenal vind ik het mooi en bijzonder om onze bijdrage te leveren aan de ouderenzorg. En dat in Heerhugowaard, onze ‘achtertuin’. Ik ga hier straks in mijn lunchpauze óók in de binnentuin wandelen.”

Uitkijken naar de oplevering

Pieter Raat is blij met Van Wijnen. Paul-Jeroen: “We zijn er trots op om te zien hoe dit project steeds verder vorm krijgt. Ik krijg veel positieve reacties van mensen uit de buurt. Zij vinden het fijn dat hier straks zorg geleverd wordt. Dat doet ons goed. Ik kijk uit naar twee prachtige, energiezuinige gebouwen waar we straks passende zorg bieden aan onze bewoners. Met Van Wijnen als onze bouwpartner gaat dat goedkomen.”

Nieuws over Hugo Oord

Start bouw van het nieuwe Hugo-Oord in Heerhugowaard

De bouw van 44 zorgstudio’s voor senioren aan het Rembrandt Erf is officieel van start gegaan. Samen met omwonenden, leerlingen…

Lees verder

Volgende opdracht op voormalig Hugo-Oord terrein

Op 20 oktober werd de volgende fase in de samenwerking tussen AIG Care & Living, woningcorporatie Woonwaard en Van Wijnen…

Lees verder

Meer weten over de projecten van onze vestiging in Heerhugowaard?