Bouw 27 appartementen Overbrugging Noord-Scharwoude

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Noord-Scharwoude

Opdrachtgever
Woonstichting Langedijk
Aantal woningen
27 appartementen
Oplevering
Zomer 2022

De Overbrugging: nauwe samenwerking leidt tot soepel bouwproces

Levensloopbestendige, energiezuinige én betaalbare woningen. Dat was de opgave die Van Wijnen meekreeg van Woonstichting Langedijk. En zo deed Van Wijnen de bouw 27 appartementen Overbrugging Noord-Scharwoude. Op de plek van de voormalige Overbrugging. Oplevering: zomer 2022. Het project is een treffend voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen een relatief kleine woningcorporatie en een landelijke bouwpartij. Richard Hoedjes van Woonstichting Langedijk bespreekt het gezamenlijke succes met Wesly Verhaert en Patrick Quax van Van Wijnen in Heerhugowaard.

Energiezuinig en betaalbaar wonen

Woonstichting Langedijk is met bijna zestienhonderd huurwoningen een grote sociale verhuurder in de gemeente Dijk en Waard. De Noord-Hollandse woningcorporatie richt zich op mensen die door hun inkomen of andere omstandigheden aangewezen zijn op passende en betaalbare huisvesting. En daar hoort de zorg voor een leefbare woonomgeving bij. Ofwel: energiezuinige, betaalbare woningen van voldoende kwaliteit.

Richard Hoedjes, coördinator vastgoed bij Woonstichting Langedijk, vertelt dat duurzaamheid daarbij een speerpunt is. Met enige trots vertelt hij dat ze tot de koplopers in de benchmark van Aedes (vereniging voor woningcorporaties) behoren, wat betreft energielabels. “Wij zijn onze bestaande voorraad continu aan het verduurzamen. Dat is niet alleen nodig, willen we Europa in 2050 klimaatneutraal hebben. Maar ook om de woonlasten van onze bewoners betaalbaar te houden. We zijn daarom druk bezig met het uitwerken van het duurzaamheidsbeleid van onze organisatie.”

Richard Hoedjes coördinator vastgoed Woonstichting Langedijk
Richard Hoedjes, coördinator vastgoed bij Woonstichting Langedijk

Hij legt uit dat ze inmiddels in gesprek zijn met gemeenten, provincie, nutsbedrijven en warmteleveranciers betreffende de energietransitie. “Gezamenlijk bepalen we een visie op de warmtetransitie. Ons woningbezit moet hier namelijk wel geschikt voor zijn. We kijken dan naar de strategische en financiële kant en naar uitvoeringstechnische zaken. En daar kunnen we de expertise en ervaring van Van Wijnen goed bij gebruiken.”

Impressie van het eindresultaat

Succesvol bouwproces

Wesly Verhaert, vestigingsdirecteur van Van Wijnen Heerhugowaard, vertelt hoe de beide partijen op elkaars pad zijn gekomen. “Onze samenwerking startte met project Broekerplein, in het destijds nieuw te ontwikkelen centrum van Broek op Langedijk. Acht jaar terug kreeg Woonstichting Langedijk van de gemeente een locatie aangeboden om hier een appartementencomplex te bouwen. Na een selectieprocedure tussen verschillende bouwers kwamen wij als ‘winnaar’ uit de bus.Van Wijnen realiseerde 62 woningen voor de woningstichting, vijftien koopwoningen en circa 1200 vierkante meter winkel- en horecaruimte. In 2015 werd het volledige complex opgeleverd. “Het hele bouwproces was zo succesvol dat het de basis heeft gevormd voor een langdurige samenwerking.Richard Hoedjes beaamt dit. “Sindsdien hebben we een heel goede relatie. Zo deden we in de afgelopen jaren meerdere projecten samen.”

Samen ontwerpen

De Nieuwe Veiling in Noord-Scharwoude is nog zo’n voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen beide. Richard Hoedjes: “De woningen die we in deze woonwijk bouwden, zijn geheel gasloos. Ze zijn zo goed geïsoleerd en luchtdicht, dat de warmtevraag bijna nihil is. Door de ervaring met dit project doen we nu samen met het bouwteam van Van Wijnen aan een-op-een ontwikkeling.” Zo ging het dan ook bij De Overbrugging. Voor een sociale grondprijs kon Woonstichting Langedijk grond aankopen van de gemeente Langedijk. “Vervolgens hebben we Van Wijnen erbij betrokken en gezegd: wij willen hier iets mee. We willen dit gebouw graag samen met jullie en onze ketenpartners ontwerpen.” Hij vertelt dat ze voor dit project met hetzelfde kernteam werkten als dat van De Nieuwe Veiling. “Weten wat je aan elkaar hebt levert een mooi en soepel proces op.”

Aandacht voor de bewoner

Ook Patrick Quax, projectleider bij Van Wijnen Heerhugowaard, vindt het prettig samenwerken met Woonstichting Langedijk. “De lijnen zijn kort en ze weten wat zij maar ook hun huurders willen. Deze komen niet pas achteraf in beeld maar worden al in de ontwerpfase bij het bouwproces betrokken. Dit zorgt ervoor dat wij als bouwer onze werkplannen klaar hebben voordat het betreffende bouwonderdeel start. En dat geeft uiteindelijk weer rust op de bouwplaats. Zo zorgen we er samen voor dat er meer tijd overblijft voor de zaken waar het echt om draait. Aandacht voor kwaliteit, veiligheid en vooral voor de eindgebruiker.” Richard Hoedjes vult aan: “We stellen onszelf de vraag wat we maximaal aan huur kunnen vragen voor een woning en zetten tegelijkertijd in op duurzaam bouwen.”

“Ze zijn meedenkend, vooruitstrevend en praktisch ingesteld.”

Richard Hoedjes, Woonstichting Langedijk

“In Van Wijnen de juiste match gevonden”

Van Wijnen is een landelijke speler, Woonstichting Langedijk een relatief kleine woningcorporatie. Wesly Verhaert legt uit dat Van Wijnen met vijfentwintig vestigingen door het hele land juist erg lokaal gericht is. “We kiezen in het werkgebied van de betreffende vestiging bewust voor lokale partners. Onze missie is niet voor niets ‘samen bouwen aan ruimte voor een beter leven’. Die van Woonstichting Langedijk – ‘bewoners goede en betaalbare woningen bieden in een prettige omgeving’ – sluit daar naadloos op aan. Na meerdere gezamenlijke projecten, kennen we elkaar inmiddels door en door. Dat zorgt steeds weer voor mooie gebouwen en tevreden bewoners.” Richard Hoedjes: “Wij bouwen vooral voor mensen met een kleine portemonnee. Daar doen we alles voor. Dat betekent dat we kwalitatief goede, duurzame én betaalbare woningen willen verhuren. Er zijn meer partijen die dat voor ons kunnen realiseren. Wij hebben in Van Wijnen de juiste match gevonden. Ze zijn meedenkend, vooruitstrevend en praktisch ingesteld. Het is fijn om in zo’n team samen dingen voor elkaar te krijgen.”

Ook geïnteresseerd in nieuwbouw voor sociale huur?

Neem contact op met Sjoerd Pronk.