Bouw 27 appartementen Overbrugging Noord-Scharwoude

Woningcorporatie

Nieuwbouw

Noord-Scharwoude

Opdrachtgever
Woonstichting Langedijk
Aantal woningen
27 appartementen
Oplevering
Zomer 2022
Woonoppervlak
ca 63m2 per appartement
Energiezuinig
Gasloos, all electric, zonnepanelen, extra isolatie
Ontwerp
Venster Architecten

De Overbrugging: nauwe samenwerking leidt tot soepel bouwproces

Levensloopbestendige, energiezuinige én betaalbare woningen. Dat was de opgave die Van Wijnen meekreeg van Woonstichting Langedijk. En zo deed Van Wijnen de bouw 27 appartementen Overbrugging Noord-Scharwoude. Op de plek van de voormalige Overbrugging. Het project is een treffend voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen een relatief kleine woningcorporatie en een landelijke bouwpartij. Met Richard Hoedjes van Woonstichting Langedijk bespreken we het succes van de samenwerking met Van Wijnen in Heerhugowaard.

Het gebouw van drie verdiepingen met 27 appartementen, een ruime binnentuin, berging en lift wordt door ongeveer 30 mensen bewoond.

Energiezuinig en betaalbaar wonen

Woonstichting Langedijk is met bijna zestienhonderd huurwoningen een grote sociale verhuurder in de gemeente Dijk en Waard. De Noord-Hollandse woningcorporatie richt zich op mensen die door hun inkomen of andere omstandigheden aangewezen zijn op passende en betaalbare huisvesting. En daar hoort de zorg voor een leefbare woonomgeving bij. Ofwel: energiezuinige, betaalbare woningen van voldoende kwaliteit.

Richard Hoedjes, coördinator vastgoed bij Woonstichting Langedijk, vertelt dat duurzaamheid daarbij een speerpunt is. Met enige trots vertelt hij dat ze tot de koplopers in de benchmark van Aedes (vereniging voor woningcorporaties) behoren, wat betreft energielabels. “Wij zijn onze bestaande voorraad continu aan het verduurzamen. Dat is niet alleen nodig, willen we Europa in 2050 klimaatneutraal hebben. Maar ook om de woonlasten van onze bewoners betaalbaar te houden. We zijn daarom druk bezig met het uitwerken van het duurzaamheidsbeleid van onze organisatie.”

Hij legt uit dat ze inmiddels in gesprek zijn met gemeenten, provincie, nutsbedrijven en warmteleveranciers betreffende de energietransitie. “Gezamenlijk bepalen we een visie op de warmtetransitie. Ons woningbezit moet hier namelijk wel geschikt voor zijn. We kijken dan naar de strategische en financiële kant en naar uitvoeringstechnische zaken. En daar kunnen we de expertise en ervaring van Van Wijnen goed bij gebruiken.”

Succesvol bouwproces

De vestigingsdirecteur van Van Wijnen Heerhugowaard, vertelt hoe de beide partijen op elkaars pad zijn gekomen. “Onze samenwerking startte met project Broekerplein, in het destijds nieuw te ontwikkelen centrum van Broek op Langedijk. Acht jaar terug kreeg Woonstichting Langedijk van de gemeente een locatie aangeboden om hier een appartementencomplex te bouwen. Na een selectieprocedure tussen verschillende bouwers kwamen wij als ‘winnaar’ uit de bus.Van Wijnen realiseerde 62 woningen voor de woningstichting, vijftien koopwoningen en circa 1200 vierkante meter winkel- en horecaruimte. In 2015 werd het volledige complex opgeleverd. “Het hele bouwproces was zo succesvol dat het de basis heeft gevormd voor een langdurige samenwerking.Richard Hoedjes beaamt dit. “Sindsdien hebben we een heel goede relatie. Zo deden we in de afgelopen jaren meerdere projecten samen.”

“Ze zijn meedenkend, vooruitstrevend en praktisch ingesteld.”

Richard Hoedjes, Woonstichting Langedijk

Samen ontwerpen

Met het succes van De Nieuwe Veiling in Noord-Scharwoude hadden beide partijen een goed recept voor samenwerking ontdekt. Richard Hoedjes: “Door de ervaring met dit project doen we nu samen met het bouwteam van Van Wijnen aan een-op-een ontwikkeling.” Zo ging het dan ook bij De Overbrugging. Voor een sociale grondprijs kon Woonstichting Langedijk grond aankopen van de gemeente Langedijk. “Vervolgens hebben we Van Wijnen erbij betrokken en gezegd: wij willen hier iets mee. We willen dit gebouw graag samen met jullie en onze ketenpartners ontwerpen.” Hij vertelt dat ze voor dit project met hetzelfde kernteam werkten als dat van De Nieuwe Veiling. “Weten wat je aan elkaar hebt levert een mooi en soepel proces op.”

Aandacht voor de bewoner

Ook de projectleider bij Van Wijnen Heerhugowaard vindt het prettig samenwerken met Woonstichting Langedijk. “De lijnen zijn kort en ze weten wat zij maar ook hun huurders willen. Deze komen niet pas achteraf in beeld maar worden al in de ontwerpfase bij het bouwproces betrokken. Dit zorgt ervoor dat wij als bouwer onze werkplannen klaar hebben voordat het betreffende bouwonderdeel start. En dat geeft uiteindelijk weer rust op de bouwplaats. Zo zorgen we er samen voor dat er meer tijd overblijft voor de zaken waar het echt om draait. Aandacht voor kwaliteit, veiligheid en vooral voor de eindgebruiker.” Richard Hoedjes vult aan: “We stellen onszelf de vraag wat we maximaal aan huur kunnen vragen voor een woning en zetten tegelijkertijd in op duurzaam bouwen.”

Aansluiting bij woonwensen 

Volgens de opdrachtgever sluiten de appartementen goed aan bij de woonwensen van de huurders en woningzoekenden. In de Overbrugging wonen met name ouderen van gepensioneerde leeftijd en daarboven. Het was belangrijk om de appartementen toegankelijk te bouwen en te anticiperen op verminderde mobiliteit. Zodoende zit er een lift in het gebouw, zijn de appartementen drempelloos en de deuren breed. Daarbij zijn bewoners diverse huurdersopties aangeboden. Vlak voor de oplevering is een kijkmiddag georganiseerd voor de bewoners. Deze stond in het teken van het ontmoeten van toekomstige buren en een voorproefje van de woning krijgen.

Joke: “Zo’n gemeenschap gun je toch iedereen. Waar je naar elkaar omkijkt en goed met elkaar omgaat.”

Het hart van De Overbrugging is de binnentuin 

De Overbrugging beschikt over een grote, gezamenlijk buitenruimte die het hart van het gebouw vormt. 

De binnentuin van De Overbrugging

De inrichting van deze ruimte is in samenspraak met de bewoners ontwikkeld. Er is goed geluisterd naar hun wensen om een plaats te creëren die verbindend werkt door op een natuurlijke manier ontmoetingen te faciliteren. De fysieke inrichting met een open carré stimuleert sociaal contact: het vormt het hart van dagelijks loopverkeer en biedt ruimte om van de groene tuin te genieten. De hier ontstane gemeenschappelijke binnentuin heeft een centraal ‘pleintje’ dat via meerdere paden bereikbaar is. Op het pleintje staan twee door Van Wijnen geschonken bankjes. De bewoners kunnen er in de zon zitten, van de bloemen genieten of met zijn allen samenkomen. Ook wordt de buitenruimte gebruikt om seizoensgebonden decoratie neer te zetten. De bewoners waarderen deze plek, medeonderhouden deze én doen suggesties voor verbetering.

De bewoners komen regelmatig samen. Bijvoorbeeld voor een kopje koffie, maar ook de jaarlijkse barbecue wordt door de meesten bijgewoond. Als het mooi weer is, zitten ze met zijn allen in de binnentuin.

Een van de bewoonsters, die ’s zomers regelmatig in de tuin vertoeft, vertelt: “Dat is een fijne plek en ik maak er dikwijls een praatje. Het gaat vanzelf. Je moet allemaal beneden langs de tuin om naar je fiets in de schuur te gaan. Zo heb je snel aanspraak.”

“In Van Wijnen de juiste match gevonden”

Van Wijnen is een landelijke speler, Woonstichting Langedijk een relatief kleine woningcorporatie. Hoewel Van Wijnen zo’n zevenentwintig vestigingen door het hele land heeft, zijn we erg lokaal gericht is. “We kiezen in het werkgebied van de betreffende vestiging bewust voor lokale partners. Onze missie is niet voor niets ‘samen bouwen aan ruimte voor een beter leven’. Die van Woonstichting Langedijk – ‘bewoners goede en betaalbare woningen bieden in een prettige omgeving’ – sluit daar naadloos op aan. Na meerdere gezamenlijke projecten, kennen we elkaar inmiddels door en door. Dat zorgt steeds weer voor mooie gebouwen en tevreden bewoners.” Richard Hoedjes: “Wij bouwen vooral voor mensen met een kleine portemonnee. Daar doen we alles voor. Dat betekent dat we kwalitatief goede, duurzame én betaalbare woningen willen verhuren. Er zijn meer partijen die dat voor ons kunnen realiseren. Wij hebben in Van Wijnen de juiste match gevonden. Ze zijn meedenkend, vooruitstrevend en praktisch ingesteld. Het is fijn om in zo’n team samen dingen voor elkaar te krijgen.”

Ook geïnteresseerd in nieuwbouw voor sociale huur?

Neem contact op met Sjoerd Pronk.