Projecten

Enexis

Zwolle

Samen met Trebbe maakten we het bovenregionale kantoor van Enexis in Zwolle weer klaar voor de toekomst. Deze duurzame transformatie bestond uit een ingrijpende renovatie van het oude gebouw uit 1954 en een gedeelte nieuwbouw. Het vernieuwde gebouw voldoet aan de eisen van BREEAM Excellent.

“Uiteindelijk hebben we zelfs meer gekregen dan we gevraagd hebben, zoals klimaatplafonds en LED-verlichting. Mede daardoor hebben wij ook het BREEAM Excellent certificaat gekregen.”

Coenraad op den Kamp Projectmanager

Werkplekken
344
Waarvan flexplekken
93
Oppervlakte
5.600 m2
Opdrachtgever
Enexis, Zwolle
Architect
Sacon, Zwolle

Van BREEAM Very Good naar BREEAM Excellent

Met het BREEAM Excellent-label behoort het getransformeerde Enexis-gebouw tot de topklasse van duurzame gebouwen. Het aanvankelijke ambitieniveau was BREEAM Very Good. Door de kennis en ervaring van de bouwcombinatie met BREEAM is het gelukt de certificering naar Excellent te tillen. Een bijzondere prestatie voor een renovatieproject. Het gebouw dankt zijn hoge classificatie aan zijn vorm, in combinatie met een zeer goede thermische schil en duurzame installaties. De energiebehoefte is hierdoor aanzienlijk lager dan bij gangbare gebouwen. Concrete maatregen die aan de classificatie bijdragen, zijn duurzaam ingekochte materialen, triple glas, zonnepanelen, een wko-installatie,  klimaatplafonds, vloerverwarming, aanwezigheid van bomen en planten, waterbuffering en nestkasten. We ontvingen tevens het hoogste certificaat Bewuste Bouwers.

“Ik kijk met een positief gevoel terug op de samenwerking met Trebbe en Van Wijnen. De bouwploegen bestonden uit jonge en ambitieuze arbeidskrachten met een flexibele houding. Vooral in de planning dachten ze altijd creatief mee. Op het gebied van veiligheid stelden we hoge eisen en daar hebben ze voortreffelijk gehoor aan gegeven. Een toonbeeld van hoe het moet.”

Coenraad Op den KampProjectmanager Enexis

Compact en licht

Het oude gebouw kenmerkte zich door veel buitengevel, lange looplijnen en weinig samenhang tussen de ruimtes. Na de transformatie ontstond een compact gebouw, zowel energetisch als ruimtelijk, met een uitnodigende gevel en nieuwe hoofdentree. De nieuwe vleugel voegden we toe om voldoende vloeroppervlak te realiseren voor onder meer de 344 werkplekken. Tussen het bestaande en nieuwe gebouwdeel creëerden we een centrale ruimte in de vorm van twee geschakelde atria. Deze transparante zone laat veel daglicht binnen en creëert ruimtelijke en visuele verbindingen. Zowel binnen het gebouw als vanuit het gebouw met haar omgeving. Via de nieuwe hoofdentree komen gebruikers en bezoekers binnen in het hart van het gebouw. Van daaruit zijn de werkplekken, vergaderruimten en het lunchwerkcafé bereikbaar.

“Het nieuwe gebouw van Enexis is een goed voorbeeld van het feit dat de duurzaamheidsambitie van een opdrachtgever tijdens de uitvoeringsfase nog verhoogd kan worden als de aannemer – in navolging van de ontwerpende partijen – ook zijn verantwoordelijkheid neemt op het gebied van duurzaamheid. En dat hebben we gedaan.”

Peter Spelt – Projectleider Van Wijnen

Andere projecten

Meer dan bouwen